Bu kadar yoğun ilgi ile karşılaşmamıştık

Güncelleme Tarihi:

Bu kadar yoğun ilgi ile karşılaşmamıştık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2022 12:46

Gezici Festival, 8 Aralık’a kadar Ankaralılarla buluşmaya devam edecek. Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtlayan Festival Yönetmeni Başak Emre ile Sanat Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, festival biletlerinin büyük kısmının başlamadan tükendiğini belirterek, “Bu yıla dek bu kadar yoğun bir ilgi ile karşılaşmamıştık. Ankaralılara teşekkür ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

*Bu yıl festivalde ne gibi yenilikler olacak?

Festivalin 27’nci yılındayız. Klasikleşen Dünya Sineması, Türkiye, Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri devam edecek. Ama son yıllarda özellikle pandemi nedeniyle gerçekleştiremediğimiz canlı müzik eşliğinde sessiz film gösterimini ve özel bölümlerimizi bu yıl yapabileceğiz.

Bu kadar yoğun ilgi ile karşılaşmamıştık

27’nci yolculuğuna geçtiğimiz cuma günü başlayan Gezici Festival, 8 Aralık’a kadar Ankara’da perdelerini açacak. Sonrasında Sinop ve Kastamonu’ya misafir olacak.

ÖNE ÇIKAN BÖLÜMLER NELER

*Festival içeriğinden bahsedebilir miyiz? Hangi bölümler öne çıkacak, ilk kez gösterilecek filmler var mıdır?

Haberin Devamı

ABD Büyükelçiliği desteğiyle düzenlediğimiz Tehdit Altında, Kadın Öncüler ve Özgür İfade bölümlerinin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Tehdit Altında bölümünde basın özgürlüğünün önemini vurgulayan iki belgesel ve bir kurmaca film yer alacak. ‘Kuşatma’ adlı ABD, Filipinler ortak yapımı film, ‘Bir Gazetecinin Öldürülüşü’ adlı belgesel ve dört Oscar ödüllü 1976 ABD yapımı ‘Başkanın Bütün Adamları’ bu bölümün filmleri. ‘Kaepernick ve Amerika’ ile ‘Paravan’, Özgür İfade bölümünün filmleri arasında. 2015 yılından itibaren sinemanın sessiz döneminde filmler yapmış olan kadın yönetmenlerin filmlerini izleyicilerimize tanıtmak istiyoruz. Bu filmleri genelde canlı müzik eşliğinde sunuyoruz. Frances Marion’un yönettiği 1921 yapımı sessiz film Eli Kulağında Baba Zula’nın canlı müziği eşliğinde Ankara, Sinop ve Kastamonu’da izleyiciyle buluşacak. Gezici Festival olarak yıllardır Baba Zula ile ortak işler yapıyoruz. Baba Zula bu yıl da bizi yalnız bırakmıyor.

Bu kadar yoğun ilgi ile karşılaşmamıştık

Hayali Ülkem

Bu kadar yoğun ilgi ile karşılaşmamıştık

Haberin Devamı

Yakın

Bu kadar yoğun ilgi ile karşılaşmamıştık

Ziyaretçi

BİR NESİL FESTİVALLE BÜYÜDÜ

*Festivalin Ankara kültür ve sanat hayatı için önemi sizce nedir?
Sadece Ankara’da değil, festivalimizin konuk olduğu diğer kentlerde de önemli bir kültürel işleve sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Bir nesil, belki iki nesil Gezici Festival ile büyüdü. Festivalimize izleyici olarak katılan daha sonra sinema sektöründe çalışmaya başlayan birçok insan tanıyoruz. Gezici Festival’in yolunu bekleyen önemli bir izleyici kitlesi var.

Bu kadar yoğun ilgi ile karşılaşmamıştık

Sessiz Kız

*Festivale Ankaralıların ilgisi ne düzeyde?
Festivalin başlamasına 24 saat kala biletlerimizin yüzde 83’ü satıldı. Bu yıla dek bu kadar yoğun bir ilgi ile karşılaşmamıştık. Ankaralılara teşekkür ediyoruz.

Haberin Devamı

DEVLET DESTEĞİ ARTMALI

*Bir festival yöneticisi ve aynı zamanda yönetmen olarak Türk sinema endüstrisinin son yıllardaki gelişimi hakkında ne söylemek istersiniz? Sektöre yeni yönetmenler katılıyor mu? Yoksa belirli isimlerin etrafında mı şekilleniyor?
Dünyadaki birçok ülke ile kıyaslandığında ülkemizde sinemaya devlet desteğinin son derece düşük olduğu ortaya çıkıyor. Tuncel Kurtiz hep, “Kapitalist Amerikan sinemasının ve komünist Rus sinemasının yanı sıra biz kendi fakir sinemamızı geliştirmeliyiz” derdi. Ancak düşük bütçelerle sadece küçük filmler yapılabiliyor. Bu filmlerin de uluslararası düzeyde bir şansı olamıyor. Fatih Akın’ın son filmi Rheingold’un bütçesi 10.5 milyon Avro imiş. Bu tutar, Türkiye’de bir yılda sinemaya sağlanan desteğin iki katı kadar. Öte yandan, ismini daha önce hiç duymadığımız birkaç genç yönetmen her yıl bizi filmleriyle şaşırtıyor. Bu da gelecek için umut veriyor.

Haberin Devamı

Bu kadar yoğun ilgi ile karşılaşmamıştık

Eli Kulağında

DİJİTAL PLATFORMLAR SİNEMADAN SOĞUTUYOR

*Dijital platformların sinema sektörü üzerindeki etkisi ne oldu?
Olumlu ve olumsuz etkileri var. Olumlu etkisi sektörde çalışan birçok sanatçı dijital platformlara iş yaparak para kazanıyor. Öte yandan düşük bütçeli bağımsız filmler yapmak her gün daha da zorlaşıyor. Bir olumsuz etki de dijital platformların izleyiciyi sinemaya gitmeden soğutması. Hem bilet fiyatlarının yüksekliği, hem de pandeminin etkisiyle izleyiciler sinemaya gitmek yerine evde dijital platformları takip etmeyi tercih ediyorlar. Tabii şu da bir gerçek ki, dijital platformlar izleyicinin estetik algısını da belirliyorlar. Ne yazık ki bu yüzden küçük bütçeli filmler pek rağbet görmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!