Binalar yarım korkular fazla

Güncelleme Tarihi:

Binalar yarım korkular fazla
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2024 09:40

Yenimahalle’nin Kardelen Mahallesi sakinleri, yaklaşık 20 yıl önce inşaatlarına başlanan ancak tamamlanmayarak atıl kalan binalardan dertli. Yetkililere çözüm çağrısında bulunan mahalleli, “Gelip kalan madde bağımlıları veya taşkınlık çıkaranlar oluyor. Herhangi bir tehlikeyle karşılaşacağız diye bahçeye bile çıkamaz olduk. Bir an evvel bir çözüm yolu bulunmalı” diyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın ilçe ilçe, mahalle mahalle gezerek sözü muhtar ve vatandaşlara verdiği ‘Mahallenin Nabzı’ serisinde bu hafta, Yenimahalle’nin Kardelen Mahallesi’ndeydik. Kardelen Mahallesi muhtarı Elif Ayyıldız, mahallelerinde inşaatı yarım kalmış binaların mahalle sakinlerini tedirgin ettiğini belirterek, “Binalara gelip kalanlar ya da taşkınlık çıkaranlar oluyor” dedi. Yarım kalan inşaatlar için çözüm çağrısı yapan muhtar Elif Ayyıldız, mahallesinin en öncelikli sorununu şöyle anlattı:

Binalar yarım korkular fazla

MAHALLEMİZE BU GÖRÜNTÜ YAKIŞMIYOR

“Yenimahalle’nin Turgut Özal’dan sonra ikinci büyük mahallesiyiz. Yaklaşık 40 bin nüfusumuz, 29 bin 131 de seçmen sayımız mevcut. Mahallemizin gündeme getirmek istediği en büyük sorunlardan biri, 2069 Sokak ve 2075. Cadde’de bulunan ve yaklaşık 20 yıldır öylece bekleyen inşaatı yarım kalmış binalar. 2069 Sokak’ta dört, 2075. Cadde’de de bir tane yarım kalmış bina bulunuyor. Bu binaların durumuna ilişkin gerekli yerlere müracaatlarımızı gerçekleştirdik ama hâlâ bir sonuç alamadık. Bu binaların, nereye, kime ait olduğunu da öğrenmeye çalışıyoruz. Biz artık bu sorunumuza bir an evvel çözüm bekliyoruz. Mahallemize bu görüntü yakışmıyor.

Haberin Devamı

Binalar yarım korkular fazla

Binalar yarım korkular fazla

DIŞARIYA ÇIKMAYA KORKAR HALDELER

Yarım kalan binaların bulunduğu cadde ve sokak oldukça işlek, yanlarında siteler bulunuyor yani yerleşimin yoğun olduğu bir alanda. Mahalleli tedirgin olduğunu söylüyor, özellikle akşamları dışarıya çıkmaya korkar haldeler. Çünkü bu binalara gelip kalanlar ya da taşkınlık çıkaranlar oluyor. Binaların pencereleri kırık dökük. Madde bağımlılarından tutun, bilmediğimiz, görmediğimiz birçok insan buraları mesken edinmiş vaziyette. Mahallemizin virane bir görünüm almasını istemiyoruz. Hem görüntü kirliliği hem de mahallelinin korkusu bir an evvel son bulmalı. Talebimiz, yarım kalmış bu binaların gözden geçirilerek veya tadilat yapılarak yeniden mahallemize kazandırılması.”

Haberin Devamı

Binalar yarım korkular fazla

MADDE BAĞIMLILARI GELİP KALIYOR

2069. Sokak’ta ikamet eden mahalle sakinlerinden Hasgül Soysal, “Burada başka siteler de var, yani yerleşim fazla. Çocuklarımız, gençlerimiz var, özellikle akşamları oldukça tedirgin oluyoruz. Hatta akşamı bırakın, gündüz vakti çocuklarımızı sitemizin içerisindeki oyun parkına götürmeye bile çekiniyoruz. Bu sorunumuza bir an evvel çözüm bekliyoruz” derken bir diğer mahalle sakini Hasan Doğan ise “Yıllardır bu böyle. Yarım bırakılan binaların içerisine gelip kalan madde bağımlıları veya taşkınlık çıkaranlar oluyor. Herhangi bir tehlikeyle karşılaşacağız diye bahçeye bile çıkamaz olduk. Bir an evvel çözüm yolu bulunmalı. Hiç değilse sitemizle, bu binaları birbirinden ayıran bir duvar örülsün” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Binalar yarım korkular fazla

MAHALLENİN ÇÖZÜM BEKLEYEN DİĞER SORUNLARI

Muhtar Elif Ayyıldız, mahallenin çözüm bekleyen diğer sorunlarını ise şöyle sıraladı:

* Mahallemiz eski bir yerleşim alanı olduğundan çoğu bina neredeyse 30-35 yıllık bu yüzden de bazı binalarda kayma ve çatlaklar oluşabiliyor. Özellikle Haydar Can Kılıçdoğan Caddesi’nde oturan mahalle sakinleri, yüksek tonajlı vasıtalar geçtiğinde evlerinin zemininin titrediğini söylüyor. Bazen muhtarlığın zemini bile titriyor araçlar geçince. 6 Şubat depremlerinden sonra haliyle hepimiz tedirginiz. Bu anlamda mahallemizde bulunan eski yapıdaki evler yeniden yapı denetiminden geçirilebilir.

Haberin Devamı

* Kardelen Mahallesi’nin bir diğer önemli sorunu başıboş köpek popülasyonunun giderek artması. Mahalleli olarak can dostlarımızla birlikte yaşamayı seviyoruz ama her geçen gün sayısı artan köpek sayısının ne yazık ki önüne geçilemiyor. Köpek saldırısına uğradığını söyleyen mahalle sakinlerimiz de var. Çözüm kesinlikle, hayvanlara zarar vermek ya da bir yere kapatmak değil fakat bu artışın önüne geçmeyi sağlayacak proje ya da çalışmalara da ihtiyaç var. Bu anlamda tek başına belediyenin mücadelesi yetmez. Hem yerel hem de merkezi yönetimlerin iş birliği önemli. Tekrardan kapsamlı bir kısırlaştırma seferberliği ile bu sorunun önüne geçilebilir.

* Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yaklaşık 1.5 kilometre mesafede olmamıza rağmen mahallemizden hastaneye direkt ulaşım sağlayamıyoruz. Bu aslında Batıkent’teki birçok mahallenin ortak sorunu. Hastaneye giden bir ring otobüsü konulabilir, böylece yaşlılar, hastalar ve hamileler zorlanmadan direkt olarak hastaneye ulaşım sağlayabilir. Öte yandan, mahalle sakinleri, hava alanına ulaşımda sıkıntılar yaşıyor. Esenboğa Havalimanı’na ulaşım için kullanılan Havaş otobüslerinin tekrardan bu bölgeden geçmesini talep ediyoruz.

Haberin Devamı

* Mahallemizde, 1983 ve 1984 Sokak’ta yüksek gerilim hattı bulunuyor, bu hatların bir an evvel yeraltına alınmasını talep ediyoruz. Mahalle sakinleri radyasyondan ve olası yan etkilerinden ötürü oldukça dertli.

Binalar yarım korkular fazla

BAKMADAN GEÇME!