Binalar tuvale dönüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Binalar tuvale dönüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2022 22:20

Sokak sanatları içinde öne çıkan ‘mural’ çalışmaları ve grafitilere, son yıllarda Ankara’da da sıkça rastlanıyor. Ankaralı sanatçıların yanı sıra çeşitli etkinlikler için başkente gelen yabancı sanatçıların çalışmalarıyla şehrin boş duvarları renkleniyor.

Haberin Devamı

Günümüz dünyasında modern kent yaşamının olmazsa olmaz bir parçası olan grafiti ve mural çalışmaları, Ankara’da da yoğunlaşmaya başladı. Özellikle Çankaya Belediyesi’nin başlattığı mural uygulamalarıyla ilçedeki binaların duvarları renkleniyor. Yoğun olarak Kavaklıdere, Ayrancı semtlerinde bulunan mural çalışmaları, mahallenin havasına da renk katıyor. Mural çalışmalarının büyük kısmında Stak, Atione, Kaptan, Devak, Stalker gibi sanatçıların imzası bulunuyor. Sokak sanatçıları, bir kırılmanın yaşandığını ve Başkentin bürokratik engellerine rağmen bu konuda ilerleme kaydedildiğini söylüyor.

BELEDİYEDEN MURAL PROJESİ

Çankaya Belediyesi’nin başlattığı proje ile ilçe genelindeki apartmanların dış duvarları, gerekli şartları taşıması halinde sanat eserine dönüşüyor. Bunun için apartman sakinlerinin tümünün rıza göstermesi, duvarın belli ölçüler dışında tadilat gerektirmemesi, mural yapılması için başvurulacak duvarın yaya ve araçların geliş-gidiş yönünden görünmesi gerekiyor. Proje başladığından beri 4 binanın dış cephesi mural ile renklendirildi.

DUVAR RESMİ

Binaların dış cephe duvarlarının boyanması ile ortaya çıkan çalışmalara ‘mural’ deniyor. Mural için gerekli duvar boyama teknikleri arasında grafiti, fresk, mozaik gibi çalışmalar bulunuyor.

Haberin Devamı

10 YIL CANLILIĞINI KORUYOR

Mural, çalışması zahmetli bir süreç içeriyor. Öncelikle uygulama yapılacak olan duvarın uygun hale getirilmesi gerekiyor. Sıva döküntüleri varsa tamir ediliyor, nem alıyorsa izolasyonu sağlanıyor. Resimde kullanılacak malzemenin yapısına göre zemin astarlanıyor. Alan hazırlandıktan sonra gerekli durumlarda ön çizim yapılıyor. Manzara türü resimlerde ön çizim yapmadan fırça ile kaba hatlar belirleniyor. Ön çizimde duvarın karelere bölünmesiyle yapılan kareleme yada projeksiyonla yansıtma gibi yöntemler kullanılıyor. Mural çalışması, duvarın büyüklüğüne, yapılan resmin özelliklerine göre birkaç gün yada birkaç hafta gibi sürelerde tamamlanabiliyor. Yine ortamın koşullarına ve kullanılan boyaların kalitesine göre minimum 10 yıl canlılığını koruyor. Mural çalışmaların ömrü 35-40 yıla kadar çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Binalar tuvale dönüşüyor

Meksikalı sanatçı Kathrina Rupit’in ‘Blossom’ isimli çalışması Güvenlik Caddesi’nde görülebilir.

Binalar tuvale dönüşüyor

Stak tarafından yapılan çalışma Güvenlik Caddesi 127 numarada ziyaret edilebilir.

Binalar tuvale dönüşüyor

Devak imzası taşıyan çalışma Kennedy Caddesi 77 numarada.

Binalar tuvale dönüşüyor

Kaptan imzalı çalışma Tunus Caddesi 77 numarada görülebilir.

Binalar tuvale dönüşüyor

Çankaya Belediye Fen İşleri Müdürlüğü Binası: (Kolombiyalı grafiti sanatçıları ‘Kardeşlik’ temasıyla Çankaya Belediye Fen İşleri Müdürlüğü duvarına iki ünlü yazar Yaşar Kemal ve Gabriel Marcia Marquez’i resmetti.

Haberin Devamı

Binalar tuvale dönüşüyor

Abay Kunanbay Caddesi No 4’te görülebilen çalışma, Engelsiz Filmler Festivali kapsamında Belfast’tan gelen sanatçı Friz tarafından yapıldı.

Binalar tuvale dönüşüyor

Cem Sonel imzalı çalışma, Bülten Sokak No: 13’te görücüye çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!