Beştepe cephesinde satranç hamleleri

Güncelleme Tarihi:

Beştepe cephesinde satranç hamleleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2021 23:42

İki kulüp de Süper Lige veda ettiğinden tüm planlamalar ince detaylara kadar düşünülüyor. İki cephede de öne çıkan isimler var. Hem adaylık hem de liste hazırlama konusunda titiz adımlar atılırken, rakiplerin de çalışmaları hesaplanıyor.

Haberin Devamı

Ankaragücü ve Gençlerbirliği kulüpleri, 2020-2021 futbol sezonunda Süper Lige dramatik bir şekilde veda ederken, Beştepe’nin iki yakasında gözler, aynı tarihlerde yapılması planlanan genel kurullara çevrilmiş durumda. Sarı-lacivert ve kırmızı-siyahlı camialar, 3-10 Haziran 2021 olarak açıklanan genel kurullarında, yeni yönetimlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Salgın koşulları nedeni ile daha önce 3’er kez kongreler ertelenirken, Haziran ayı ile birlikte yeni bir döneme geçilmesi planlandığından, bu kez genel kurulların yapılabilme ihtimali üzerinde duruluyor.
Ankaragücü’nde mevcut yönetim 31 Ekim 2019 tarihinde göreve geldi. Sarı-lacivertliler, bu yönetim döneminde geçen sezon da ligi son sırada tamamlayıp küme düşerken, federasyon tarafından alınan kararla liglerden düşme kaldırıldığı için macerasına yeniden Süper Lig’de devam etti. Ancak, tablo değişmedi ve Ankaragücü, bir yıl sonra yeniden bir alt lige indi. 2 sezondaki bu başarısızlık, yönetimin kredisini tüketti. Yıpranan ve taraftar üzerindeki etkisini kaybeden mevcut yönetimden, kısa sür önce iki kritik açıklama geldi. Önce başkan Fatih Mert, yeni dönemde başkan adayı olmayacağını duyurdu ardından da kulüpteki en etkili isim konumundaki, futbol şube sorumlusu Faruk Koca, kesinlikle aday olmayacağını dile getirdi.

EKONOMİK TABLO HERKESİ DÜŞÜNDÜRÜYOR

Ankaragücü’ne, geçen sürede ekonomik ve temsil olarak önemli destek sağlayan Faruk Koca’nın, ‘aday olmayacağım’ açıklamasına rağmen, başkanlık için ikna edilebileceği konuşuluyor. Koca’nın, ‘kontrolü sizde olmayan kulübü yönetebilir misiniz ?’ sözlerinin ardından, yapacağı temasların ardından, kulüp işleyişi ile ilgili rahatsızlık duyduğu tüm alanları baştan aşağı yenileyip, tamamen kendi kuracağı bir ekiple yola devam edebileceği dile getiriliyor.
Ankaragücü, küme düştüğü için doğal olarak Süper Lig gelirinden mahrum kalacak ve kulüp ekonomisini yönetmek daha da zorlaşacak. Son açıklanan rakamlarda kulübün borcunun 220 milyon TL olduğu belirtildi. Oyuncu alacakları ile ilgili olarak da 25-30 milyon TL civarında bir ödemenin söz konusu olduğu anlaşılıyor. Transfer yasağının yeniden gündeme gelmesi, puan silme cezası ile karşılaşılması ve sözleşmesi devam eden oyuncuların bunu pazarlık konusu yapıp, takımdan ayrılmayı istemesi, sıkıntıya yol açacak gelişmeler olarak ortada duruyor. Tüm bunlar, yeni yönetimi zorlayacak gelişmeler olarak gösteriliyor.

DELEGE DENGELERİ DEĞİŞMİŞ DURUMDA

Sarı-lacivertli cephede, mevcut yönetimdeki iki yetkilinin hamlesi için, ‘geri çekil bekle ve gör’ taktiği olabilir şeklinde de yorumlanıyor. Başkan adaylığı için eski yöneticilerden Murat Ağcabağ, siyasi kimliği ile Adnan Beker, Ankaragücü’nde başkanlık yaptığı dönemde takıma alt liglerde iki şampiyonluk kazandırıp, kulübü Süper Lige taşıyan Mehmet Yiğiner, mevut yönetim içinde yer alan Osman Gazi Kandaş ve iş insanı Abidin Doğan’ın isimleri ön plana çıkıyor.
Takım küme düştüğü için tepkiler başta yönetime çevrilmişken, son açıklamalarla birlikte, krize giden yoldaki taşların, teknik kadronun talepleriyle döşendiğine yönelik yorumlar, taraftarın bakış açısını değiştirmiş gibi duruyor.
Murat Ağcabağ, daha önce adaylığını açıkladığı genel kurul öncesinde, taraftar desteğini yanına almıştı. Ancak, yönetime alacağı arkadaşları delege olmadığı için seçime girememişti. Her fırsatta başkan adaylığına hazır olduğunu belirten Ağcabağ, ertelenen genel kurul öncesi Faruk Koca ile bir araya gelip görüşürken, yakın zamanda daha sessiz bir görüntü çiziyor.
Sarı-lacivertli ekibin alt liglerde mücadele ettiği dönemde başkanlık yapan ve icraatları ile zaman zaman tartışmaya yol açan Mehmet Yiğiner’in, görev yaptığı dönemde delege yapısı kendi lehine dönmüştü. Ancak, sonrasında Mert ve ekibinin göreve gelmesi ile birlikte, üyelik şartları yeniden düzenlenirken, Yiğiner’in bu alandaki etkisinin azaldığı ileri sürülüyor. Yiğiner, kendi dönemindeki iki şampiyonluk ile belli bir sempatiye sahip. Mevcut yönetim zamanında iki kez küme düşülmüş, bazı taraftar gruplarında ibre Yiğiner’e dönmüş olsa da şartların, eski başkanın koltuğu devralması için zor olduğu değerlendiriliyor.
Siyasi kimliği bulunan Adnan Beker ismi son dönemde konuşulmaya başlandı. Bir takım temaslar yürüten Osman Gazi Kandaş, uzun zamandır mevcut yapının içinde olduğundan taraftar arasında, gelinen noktanın sorumluları arasında gösteriliyor. Faruk Koca’nın katıldığı bir programda, “Abidin Doğan’ı destekleyeceğim” sözleri, sürece farklı bir boyut kazandırmış durumda. Sarı-lacivertli cephede, çok kısa sürede net adımların atılması bekleniyor.

ÇAKMAK-AKDAŞ-ÖLMEZ ÖN PLANA ÇIKIYOR

Gençlerbirliği tarafında da benzer durumlar söz konusu. Başkan Murat Cavcav, yeni dönem için başkanlığı düşünmediğini yakın çevresiyle paylaşmış olsa da bunu kamuoyu önünde henüz deklare etmedi. Kırmızı-siyahlıların da küme düşmüş olması ve daha önceki yıllarda telaffuz edilmeyen yüklü borç miktarı, hem mevcut yönetimi hem de yönetime aday olacakları ekonomik tablo karşısında düşündürüyor.
Gençlerbirliği’nde, şu ana kadar adaylık ile ilgili en net açıklamayı eski yöneticilerden Arda Çakmak yaptı. Çakmak, 4 yıl önce yönetimden istifa ettikten sonra birlikte yürüdüğü yönetici arkadaşlarını, kırmızı-siyahlı ekipte çalışmış eski teknik adam ve futbolcuları, kendisi ile beraber olan delegeleri yanına almış durumda. Çakmak’ın, mevcut yönetimde bulunan bazı isimlere de teklif götüreceği konuşuluyor.
Başkan vekilliğinden alındıktan sonra yönetimde kalarak Murat Cavcav ve kendisi için görevden alınma kararına imza atan arkadaşlarına bayrak açan Arif Ölmez, adaylığı konuşulan isimlerden. Ölmez’e kulüp içinde yaşadığı sıkıntılı süreçte yöneticilerden Şahin Kartal önemli destek vermişti. Çaykur Rizespor kulüp başkanı olan baba Hasan Kartal’ın son açıklamaları, bu aşamada dengeleri değiştirdi. Kartal, mevut federasyon görevde olduğu sürece ailece futboldan çekilmeyi düşündükleri yönündeki çıkışıyla, Şahin Kartal’ı yönetim kurulu listesine alacak olan Ölmez’i arada bıraktı. Başkan vekilliğinden alınma ve kulüp disiplin kuruluna gönderilme süreçlerinde başkan adaylığı ile ilgili olarak açıklama yapan Ölmez, sonraki süreçte sessiz kalmayı tercih ederken, kendisinin birkaç gün içinde söylemleri ile gündeme geleceği konuşuluyor.

LİSTEYE HANGİ İSİMLER GİRECEK

Gençlerbirliği’nde adı başkanlık için geçen isimlerden biri de eski başkan vekillerinden Niyazi Akdaş. Kulüpte geçmişte yaşadığı gelişmeden dolayı küskünlüğü olduğunu dile getiren, adaylığı konusunda bazen öne çıkan bazen de geri adım atan Akdaş’ın bu kez tavrını net bir şekilde ortaya koyacağı belirtiliyor. Kulislerde, ortak hareket edileceği, Akdaş’ın başkan adayı, listesine yazacağı Arif Ölmez’in de başkan vekili olacağı, mevcut yönetimdeki bazı isimlerin de bu listeye gireceği ifade ediliyor.
Beştepe kulislerinde en merak çok edilen konu, başkanlık için öne çıkan isimlerin listesine kimi alacağı. Gençlerbirliği tüzüğü gereği, başkan adaylarının yönetim kurulu listelerini seçimden belli bir süre önce divan kurulu ya da yetkili başka bir merciye teslim etmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Bu yüzden de liste çalışması büyük önem taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!