Ben merkezli yönetimden kaçının

Güncelleme Tarihi:

Ben merkezli yönetimden kaçının
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2006 00:00

Patron patrona’nın bu haftaki konuğu genç ve zarif bir işkadını Zeynep Köksal. Köksal 2007 yılı beklentilerini "Şahsi çıkarlardan, bencil politikalardan, ben merkezli yönetimlerden kaçınmamız gerektiğini, ulusun bütününün isteklerinin göz önünde bulundurulması gerektiği kanısındayım" diyerek özetledi.

Zeynep Köksal Pet Holdingin kurucusu, iş dünyasının duayenlerinden Güntekin Köksal’ın iki kızından birisi. Vizyon sahibi ve çalışkan bir patroniçe. Üniversite öğrenciliğinden bu yana sosyal faaliyetlerin içinde olmuş, halen TÜGİAD Türkiye Genç İşadamları Derneği Ankara şubesinin aktif bir üyesi.

n Sevgili Zeynep, babanı ve anneni iyi tanıyorum. Gördüğüm kadarı ile baban kendini ağır ağır işlerden geri çekiyor, seni ve ablanı şirketlerin başına hazırlıyor. Annen ise kendini sanata ve müziğe verdi. Dolayısıyla Pet Holdingin bayrağını yakın bir gelecekte sen ve ablan taşıyacaksınız. Pet Holdingi yönetmek için hazır mısın? Nerelerde ne eğitimi aldın? Holding yönetmek için kendini yeterli görüyor musun ?

n Sayın Başkanım ben;1981 yılında Ankara’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Yükseliş Kolejinde tamamladım. Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümünden mezun oldum. Bilkent de okuduğum yıllar süresince Öğrenci Konseyinde Başkan Yardımcılığı, ve pek çok öğrenci kulübünde başkanlık görevlerinde bulundum. Mezuniyetimi takiben Pet Holding’de çalışmaya başladım.

İYİ BİR GÖZLEMCİYİM

Daha sonra master yapmak üzere İngiltere’ye gittim. Burada 2 master tamamladım. Bir tanesi European Business School’da MA in Entrepreneuiral Management- Girişimcilik, diğeri Webster University’de MBA. Master tezimi Aile şirketlerinin sürekliliği ve Kurumsallaşma üzerine yazdım. 1 yılı aşkın süredir Pet Holdingde çalışmaya başladım. Burada gerek ailem gerekse yöneticilerimizden eğitimler almaya devam ediyorum. Babam, Prof. Dr. Güntekin Köksal ile birlikte onun pek çok toplantısına katılmaya çalışıyorum. Daha çok dinleyici olarak katıldığım bu toplantıları çok iyi gözlemliyorum.

AİLEMLE ÇALIŞMAK KEYİFLİ

Ayrıca, Pet Holding’e bağlı, Ottoman Life şirketimizin Konak Evleri Projesinde de birebir ablamla çalışma fırsatım oluyor. Kendisi Endüstri Mühendisi ve üzerine MBA ve Hukuk masterlarını tamamladı. O da son 6 yıldır şirkette yönetici olarak görev yapmakta. Babam, annem ve ablamla çalışmaktan büyük keyif alıyor ve çok büyük heyecan duyuyorum. İnsanın kendi projesini yürütmeye çalışması, onu başarıya taşımak için uğraşması kadar keyifli iş yok.

Şirkette, yoğunluklu olarak Bodrum’da inşasına devam ettiğimiz Konak Evleri Projesinin, Satış, Pazarlama ve Halkla İlişkilerini, ekibimizle birlikte yürütmekteyim. Ablam Ayşe Köksal Çetin’in liderliğinde yürüyen bu projeye çok özeniyor, projemizi mükemmele taşımak için çok çalışıyoruz.

ÖĞRENCİLERE BURS

n Aile şirketiniz olan Pet Holdingin iştigal alanları ne ?

n Pet Holding 1974 yılında babam Güntekin Köksal tarafından kurulmuştur. Tam 33 yıldır Petrol, Maden, Dış Ticaret, İnşaat, Gayrimenkul alım satımı konularında faaliyet göstermekteyiz. Ayrıca Üniversite öğrencilerine burs temin ettiğimiz, annem Pınar Köksal’ın başkanlığını yürüttüğü Köksal Eğitim Vakfı’ da (KEV) devam etmektedir.

Holdingimizin Petrol Şirketi olan Petoil’ın Kuzey Irak’ta 3 ayrı petrol sahası bulunmaktadır. Kuzey Irak’ta 2 ayrı sahada sondaj yapmaya devam eden Petoil, bu sahaların ikisinde de petrol bulmuş, üretim testlerine başlamıştır. Yemen’de petrol sahamız bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’de Karadeniz’de 7 adet, Mardin’de 2 adet petrol arama sahası bulunmaktadır.

SAĞ DUYU ÖNEMLİ

n 2007 yılı beklentilerin neler?

n 2007 yılının Türkiye için kritik bir yıl olacağı kanısındayım. Cumhurbaşkanlığı seçimleri son bir senedir ülkede tansiyonu yükseltmekte. Bir ara yol bulunmazsa da bunun ülkemiz için büyük kayıplara neden olacağını hissediyorum. Bu kritik dönemde sağduyu çok önemli olacaktır.

Şahsi çıkarlardan, bencil politikalardan, ben merkezli yönetimlerden kaçınmamız gerektiğini, ulusun bütününün isteklerinin göz önünde bulundurulması gerektiği kanısındayım. Avrupa Birliğine girmek için kararlılıkla, benliğimizi yitirmeden ilerlememizin gerektiğine, bu sayede daha insanca yaşamayı öğrenebileceğimize inanıyorum. Komşularımızla olan münasebetlerimizi de güçlendirmeli Orta Doğu’da güç kazanmalı ve itibarımızı arttırmalıyız.

HEDEFLER TÜKENMEZ

n 5 yıl sonra Pet Holding sana göre nerede olacak?

n 2012 yılında Pet Holding dünyanın pek çok farklı bölgesinde (K.Irak, Yemen, Türkiye) petrol ve gaz üretimine geçmiş buralarda üretim tesisleri, rafineriler kurmuş, pek çok bölgede petrol aramaya devam eden, 1000 den fazla çalışanı istihdam eden ve Türkiye’ye hak ettiği enerjiyi temin eden global bir enerji şirketi olacaktır.

Buna ilaveten Ottoman Life şirketimiz 5 yıl içerisinde en az 3 tane konut ve/veya turzim projesi tamamlamış, Ege ve Akdeniz’in koylarında, isim yapmış, güven, kalite, lüks ve konforun adıyla birlikte anıldığı bir proje geliştirme şirketi olacaktır.

Kadın olmak iş dünyasında aslında pozitif bir unsur

n İş dünyasında kadın olmak nasıl bir şey ?

n İş hayatında genç bir kadın olarak hiç sıkıntı yaşamadım. Bunun belki de en önemli nedeni aile şirketimizde çalışıyor olmam. Babam ve annem bizleri çok iyi yetiştirdiler. Eğitimlerimizi çok iyi tamamlattılar. Ailem beni ve ablamı karar verebilen, verdiği kararı uygulayabilen ve bu kararın arkasında durabilen şahsiyetler olarak yetiştirdiler.

Kadın olmamızın iş hayatımızda hiç bir zaman zorluk olabileceğine inanmadık. Aksine bunun bizim için pozitif bir unsur olabileceği kanısındayız. Bizler doğduğumuz günden beri evde, yemek masasında, tatillerde, şirket toplantılarında, kısacası hayatımızın her alanında iş hayatının içinde, iş insanları olarak büyüdük.

Çalıştığımız bazı bölgeler, K.Irak, Yemen gibi, kadının hemen hemen hiç ticari faaliyetlerinin olmadığı ülkeler. Ama inanın hal böyleyken oralarda çalışan, babasının işini kovalayan bir kadın olarak daha da fazla itibar görebiliyorsunuz. Ayriyeten şirketlerimizde görev yapmakta olan yöneticilerimiz, ileride, ablamın ve benim kadın olmamızın bu bölgelerde doğurabileceği eksiklikleri tamamlayabileceklerdir. Bu konuda kendilerine güvenimiz tamdır.

Köksal Bey’in adına Ankara’da bir lise yaptırmak istiyoruz

n Pet Holding Ankara için neler yapmayı planladı?

n Şirketimizin gelirlerinin artması dahilinde Köksal Eğitim Vakfı (KEV) da büyüyecek, her sene pek çok üniversite öğrencisine burs vermeye devam edecek, ayrıca spor ve sanat konularında da desteklerini arttıracaktır.

Bizim Köksal Ailesi olarak hedefimiz yakın gelecekte Köksal Bey’in adına Ankara’ da bir lise, orta vadede ise Pınar Hanım’ın adına da bir konservatuar yaptırmaktır. Ayrıca ablam ile birlikte ileride kazancımızın büyük bölümünü eğitim, sanat ve spor faaliyetleri için vakfımıza bağışlamayı, vakfımızı geliştirmeyi arzu etmekteyiz.

Ankara’da ticari olarak bir yatırımımız bulunmamakta. Merkez ofisimiz dışında aslında bizi Ankara’ya bağlayan pek de bir işimiz yok. Yatırımlarımız ağırlıklı olarak Türkiye dışında veya turzim bölgelerinde.

Kuzey Irak’ta petrol arama faaliyetlerimiz devam edecek

2007 yılı için Pet Holdingin hedefleri neler ?

n 2007 yılında K.Irak’ta yürüttüğümüz petrol arama ve çıkarma faaliyetlerimiz devam edecek, 2007 yılının ilk çeyreğinde de Yemen’de bulunan petrol sahalarımızda sondaja başlanacaktır. 2007 yılı içerisinde Bodrum’da Ottoman Life şirketimizin sürdürdüğü 57 konuttan oluşan, havuz, sosyal tesis, spor salonu ve saunası bulunan, lüks, konforlu ve Ege ruhunun yansıtıldığı Konak Evleri Projesi tamamlanacaktır. Ayrıca bir diğer proje için Ege veya Akdeniz koylarında arazi arayışlarımız devam etmektedir.

Dünya vatandaşı gibi olayları izleyin

n Genç İşadamlarına tavsiye ve önerilerin var mı ?

n Genç iş adamlarına en büyük tavsiyem dünya gündemini takip etmeleri olur. Sadece Türkiye ile sınırlı kalmasınlar, dünyayı takip etsinler. Dünyada neler olup bitiyor bunu bilmeleri çok önemli. Yani Türkiye’nin bakış açısından kendilerini bir nebze kurtarıp dünya vatandaşı gibi olayları izlemelerini, bunu için de dünya basınını takip etmelerini öneriyorum.

Ayrıca İngilizce’ yi çok iyi öğrenmeleri gerekli. Global ekonomide iş yapmak için bu şart. Bu kendimizi dünyaya doğru anlatabilmemiz için de gerekli. Teknolojiyle iç içe olmaları ve bilgisayarı iyi kullanmaları da çok önemli. Her gün daha çok globalleşen bir dünyada, global bir oyuncu olmak istiyorsanız büyük düşünmelisiniz, kendinizi aşmayı, görüşünüzü genişletmeyi başarabilmelisiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!