Bayram neşesi sahte kolonya ile kaçmasın

Güncelleme Tarihi:

Bayram neşesi sahte kolonya ile kaçmasın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2008 00:00

Kaçak üretilen kolonyalarda, sağlık açısından oldukça riskli "metil alkol" kullanılabildiği bildirildi.

Kolonya üreticisi bir firma müdürü Hasan Baykan, limon ve tütün başta olmak üzere gül suyu, çemen, altın damla, iğde, menekşe, esinti gibi 100’e yakın farklı kokulu kolonya üretilebildiğini belirten Baykan, şunları kaydetti:

"Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, sektör aldığı siparişlerini tamamladı. Her sektörde olduğu gibi kolonya sektöründe de ’merdiven altı’ olarak tabir edilen kolonya üretimleri var. Bu kolonyalar hem ucuz malzemeden yapıldığı için kalitesiz hem de içinde kullanılan metil alkol nedeniyle son derece sağlıksız. Kolonyada, etil alkol kullanılır. Ancak ’merdiven altı’ olarak üretilen kolonyaların büyük bölümünde etil alkol yerine, ucuz olduğu için boya sanayinde kullanılan ve insan sağlığı için zararlı olan metil alkol kullanılabiliyor. Metil alkol göz ile temas ettiğinde kör edebilir."

Baykan, vatandaşların kalitesiz ve sağlıksız kolonyaları çok basit gözlemlerle ayırt edebileceğini, metil alkol ile üretilen kolonyaların, ele sürüldüğünde boya sanayinde kullanılan tiner, ilaç benzeri acı ve keskin bir koku yaymasından anlaşılabileceğini söyledi.

Sahte kolonya nasıl ayırt edilir

Bazı ’merdiven altı’ üreticilerin ise metil alkol kullanmadığını, buna karşın kolonyaya olması gerekenden fazla su katıp, kalitesiz ürünler imal ettiğini aktaran Hasan Baykan, şöyle devam etti:

"Bu tür kolonyaları ayırt etmek için laboratuvarda test etmeye gerek yok. Bu kolonyalar, döküldüğünde elde köpük oluşur. Bu köpüğün nedeni içindeki su miktarının gerekenden fazla olmasıdır. Ayrıca bu kolonyalar akışkan ve berrak değildir. Elde hemen kurumaz. Ama gerçek bir kolonya, berrak, ve akıcıdır. Ele döküldüğünde hemen kurur. Bazı üreticiler de kolonyaya ’albeni’ katmak için renklendirici boya katarlar. Bu kolonyalar da aşırı canlı ve renkli görünümünden rahatça anlaşılabilir."

Baykan, misafirlerinin sağlığına zarar gelmesini istemeyen vatandaşların, kolonya alırken markaya önem vermesi gerektiğini ifade etti.

Garibana bayramlık kıyafet servisi

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu ve Çankaya Gönüllüleri Derneği Başkanı Osman Gökçek, Çankaya’daki okul yönetimlerinin ve aile birliklerinin tespit ettiği bin 500 öğrenciye bayram kıyafeti hediye etti.

Okul yönetimlerinin belirlediği öğrencileri minibüslerle okullarından aldırıp Çankaya’daki bir iş merkezine getiren Gökçek, burada bulunan mağazada okul yöneticileri ve aile birlikleri ile öğrencileri giydirdi.

Öğrencilerin gözlerindeki mutluluğun her şeye bedel olduğunu söyleyen Gökçek, "Hepsi bayram sabahı daha mutlu uyanacak" dedi. Gökçek, çocukları hayırsever vatandaşlardan gelen bağışlara giydirdiklerini belirtti.

TCDD’den bayram mesaisi

RAMAZAN Bayramı dolayısıyla trenlere gelen yoğun talep üzerine harekere geçen Devlet Demiryolları yolcuların mağdur edilmemesi için ek seferler koyacak.

Bayram trafiğinin yoğunluğu göz önünde tutularak, 27 Eylül- 4-5 Ekim tarihlerinde Haydarpaşa-Ankara, Ankara-Haydarpaşa arasında karşılı olarak saat 12.00’de hareket edecek ilave yolcu trenleri sefere kondu. Ayrıca yolcu yoğunluğuna göre mevcut trenlere de vagon ilavesi yapılacağı duyuruldu.

Şekerciden taze şeker ve lokum tüyoları

ESNAF ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Şekerciler ve Pastacılar Komisyonu Başkanı Vedat Dikgitmez, şeker ve lokum yapımında maliyetin düşük olması için çeşitli hilelerin yapıldığını söyledi.

Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşları uyaran Dikgitmez, şeker ve lokum yapımında maliyeti düşürmek için hile yapıldığını ve bu ucuz ürünlere rağbet edilmemesi gerektiğini vurguladı. Dikgitmez, yaptığı açıklamada "Maliyeti düşürmek için şeker yerine glikoz ve fruktoz kullanılıyor, şeker ve lokum alırken bu ucuz ürünlere rağbet edilmemelidir" dedi.

Şeker ve lokum yapımında glikoz ve fruktozun belirli oranlarda kullanılması gerektiğini söyleyen Dikgitmez bu oranın aşılması durumunda sağlığı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Hilelere dikkat

Lokum imalatında nişasta oranı fazladır ve rutubetli ortamlarda bekletilir. Böylece hem ağırlığı fazla oluyor hem de sağlığa zararlı oluyor. Taze lokumun rengi parlak ve lokum canlıdır. Bayat lokumun ise mat ve solgun bir görüntüsü vardır. Lokum alırken bunlara riayet edelim

Ramazan Bayramı’nda tüketimi artan badem şekeri alırken de dikkat edilmeli. Badem şekerlerinde de glikoz kullanılarak maliyetin düşürülüyor ve kalitesiz bademlerin kullanılıyor. Bademlerin ağırlıklarını artırmak için rutubetli ortamlarda bırakılıyor ve kalın kaplama glikozdan imal edilmiş şekerin kullanılıyor. Küçük bademlere kalın kaplama glikozdan imal edilmiş şeker kullanılarak da üretim yapılıyor. Bunlar işin hilesi. Kaliteli badem şekerinin dış kaplaması incedir ve bademi de kuru ve tazedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!