Bayram için günlük beş tonluk baklava mesaisi

Güncelleme Tarihi:

Bayram için günlük beş tonluk baklava mesaisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2011 00:00

Ramazan ayında günlük 1 buçuk ton baklava ürettiklerini, bayramda ise bu üretimin günlük beş tonu aştığını belirten Hacıbaba’nın sahibi Abdurrahman Baday, “İyi bir baklava önce görüntüsü ile ayırt edilir” dedi.

Rıza Özel/A.A
TÜRK mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan baklava, Ramazan ayının ve Ramazan Bayramının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük baklava imalatçılarından Hacıbaba’nın sahibi Abdurrahman Baday, Ramazan ayında günlük 1 buçuk ton baklava ürettiklerini, bayramda ise bu üretimin günlük beş tonu aştığını söyledi.
İyi bir baklavanın önce görüntüsü ile ayırt edileceğini belirten Baday, baklavanın inceliklerini anlattı. Baday, “Baklava dilimi parlak olacak. Çatalı sapladığınızda gevrek yumuşak bir ses gelecek. Kokusunda tereyağı ve fıstığı hissedeceksiniz” dedi.
Bir dilimde 35 kat yufka
Yalnızca imalathanelerinde 40 kişinin baklava üzerine çalıştığını dile getiren Baday’a göre baklavanın yufkalarının ince olması gerekiyor. Baday, “İmalathanede hamur yoğrulduktan sonra yufka önce makinelerle açılıyor. Sonrasında bu makinelerle açılan yufkalar, insan gücü ile inceltiliyor. Baklava yufkası 0,13 mm inceliğe ulaşıyor. İncecik yufkanın arkası bile görünür. Bir baklava diliminde 35 kat yufka olur. Piştikten sonraki kalınlığı ise 4 santimetreye ulaşır” dedi.
Baklavada kullanılacak malzemelerin Türkiye’nin çok farklı yerlerinden alınarak bir araya getirildiğini belirten Baday, “Lezzetin sırrı en iyi malzemeyi kullanmak.

Şanlıurfa’dan özel tereyağ

Baklavalarımızda kullanılan tereyağı Şanlıurfa’dan temin ediliyor. Hatta tüm yıl boyunca kullanacağımız yağı yalnızca Mayıs ile Haziran ayları arasındaki bir aylık bir dönemde alıyoruz. Bunun sebebi ise, hayvanların bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları ve süt kalitesi” dedi. Atadan baklavacı olarak yetiştiğini ifade eden Baday, 400 yıllık baklavacı olduklarını, babası Hacı Sabri Baday’ın 1948 yılında Gaziantep’ten gelerek Ankara’da bugünkü Hacıbaba’yı açtığını söyledi.

Erkekler naneli seviyor kadınlar ise karamelli

YILDIZ Holding Gıda, İçecek, Sakız ve Şekerleme Grup Başkanı Mehmet Tütüncü, bayramlarda Türkiye’de evlerin yüzde 59’una şeker girdiğini belirtti. Ülker’in, tüketicilere kaliteli ve lezzetli şekerler sunmak için bayram hazırlıklarına aylar öncesinden başladığını belirten Tütüncü, çeşitli araştırmalar yaparak Türk tüketicisinin damak tadına en uygun ürünü üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Katıldıkları bayram ziyaretlerinde farklı bölgelerden tüketicilerin ikram alışkanlıklarını gözlemlediklerini, daha sonra AR-GE ekipleriyle sonraki yılın ürün ve ambalajlarını hazırladıklarını belirten Tütüncü, araştırmalarda erkeklerin naneli, kadınların ise meyveli ve karamelli şekerleri tercih ettiğini gördüklerini anlattı.

İç Anadolu’nun payı yüzde 18

İkramlık şekerin yüzde 53’ünün Ramazan Bayramı’nda tüketildiğini ifade eden Tütüncü, “Ülker bu pazarda yüzde 15 paya sahip. Yapılan yatırımlarla son iki yıldır pazar payı arttı” dedi.
Son üç yıldır bayram dönemlerinde çikolata satışlarının artış gösterdiğini belirten Yıldız Holding Ülker Grubu Başkan Yardımcısı Emin Özkan, “Bayram dönemlerinde çikolata satışları üç katına çıkıyor. Çikolata tüketiminde İç Anadolu Bölgesi yüzde 18 pay alıyor” dedi.

Afrika’ya yardımda fitrelere öncelik

BAŞTA Somali olmak üzere Afrika’da açlıkla mücadele etmek için başlatılan yardım kampanyasında, fitrelerin dağıtımına öncelik veriliyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde yer verilen açıklamaya göre, Diyanet İşleri Başkanlığı öncülüğünde başlatılan ve Kızılay, TİKA ile TOBB’un da katıldığı “Her Evden Bir Fitre Bir İftar Afrika’ya” kampanyasında, başta Somali olmak üzere Doğu Afrika’da açlıkla mücadele etmek için gönderilen yardım paketlerinin dağıtımı büyük oranda gerçekleştirildi.
Ramazan ayı içinde tüketilmek zorunda olan fitrelerin dağıtımına öncelik veren Diyanet İşleri Başkanlığı, sonrasında da kampanyayı genişleterek sürdüreceğini açıkladı.
Yardımlar sahiplerine dağıtılırken, bin 500 ton yardım taşıyan bir geminin bayram sonrasında bölgede olması da bekleniyor. Bir ailenin acil ihtiyaçlarını bir ay boyunca giderebilecek şekilde hazırlanmış yardım kolilerinin öncelikle gıda depolarına alındığı bilgisine yer verilen açıklamaya göre, bu yardımların Somalili yetkililerin belirlediği yardım kamplarına, tırlar aracılığıyla ulaştırılması sağlanıyor. Türkiye Diyanet Vakfı da Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir yardım merkezi kurarak dağıtımın ailelere ulaştırılmasını sağlıyor.

Cem Evi’nde iftar

KIRIKKALE’de Türkmen Alevi Bektaşi Derneği ile Kırıkkale ve Yöresi Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (KALENDER), Cem Evi’nde iftar verdi. Alevi Dedesi’nin okuduğu dua ile başlayan iftar, imamın Kuran-ı Kerim okumasıyla sona erdi.
İftar yemeğine Vali Hakan Yusuf Güner’in yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Yer sofrasında yapılan iftar, ezanın okunmasının ardından Alevi Dedesi’nin duasıyla başladı. İftardan sonra da Hasandede Camisi imamı Kuran-ı Kerim okuyup, yemek duası yaptı.
Güner, Hasandede’deki kardeşliğin, birliğin herkese örnek olması gerektiğini belirterek, “Bizim bütün değerlerimiz ortak. Bugün Cem Evi’nde beraberiz. Şüphesiz ki Hasandede hazretleri hem Ehlibeyt olması sebebiyle, hem de yöremizin önemli bir dervişi olması nedeniyle şehrimiz ve ülkemiz açısından önemli bir değer. Bu değerler toplumumuzu, kültürümüzü mayalayan ortak paydalar” dedi.

BUGÜN NE YİYELİM

TATAR BÖREĞİ (4 KİŞİLİK)

Malzemeler:
2 su bardağı Un
1 ¼ su bardağı Su
1 çay kaşığı Tuz
Harcı İçin Malzemeler:
200 gr Kıyma
½ adet Soğan
2 yemek kaşığı Sıvı yağ
1 tatlı kaşığı Tereyağı
1 su bardağı Yoğurt
¼ bağ Maydanoz
1 adet Yumurta
1 çay kaşığı toz Kırmızıbiber
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı:
Hamuru yapmak için un, su ve tuzu karıştırarak, yoğrulur. Yoğrulan hamur merdane yardımıyla 3mm kalınlığında açılır. Daha sonra 6 x 6 büyüklüğünde kare şeklinde kesilerek, üzerine yumurta sürülür. Başka bir yerde kavrulan kıyma, soğan, tuz, karabiber ve maydanozlu harç hamurların içlerine koyularak, katlanır. Daha sonra kaynayan suyun içine atılarak, haşlanır. Haşlandıktan sonra tabağa alınarak, üzerine yoğurdu ve tereyağında çevrilen kırmızıbiberi dökülerek, servis edilir.

GİRİT KABAĞI DOLMASI

Malzemeler:
4 adet Girit kabağı
400 gr yağsız kıyma
1 adet soğan
¼ bağ ıspanak
1 çorba kaşığı salça
4 çorba kaşığı sıvıyağı
2 adet sarımsak
2 adet çarliston biber
2 adet domates
8 adet mantar
1 bardak rende kaşar
1 bardak su
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı:
Tencereye sıvıyağı koyularak soğan, sarımsak ve kıyma kavrulur. Ardından içine doğranmış biber, mantar ve domates eklenir. Birkaç dakika daha soteledikten sonra salça ilave edilip, bir bardak su koyularak kaynatılır. Daha sonra doğranmış ıspanak ve baharatları atılarak beş dakika daha kaynatılarak harç hazırlamış duruma gelir. Diğer taraftan kabaklar üst kafa kısmından kesilip içi oyularak kaynayan suda 10 dakika pişirilir. Hazırlanan harç içine, üzerine de peynir koyularak fırında on dakika pişirildikten sonra servis edilir.

KANDİL SİMİDİ (4-6 KİŞİLİK)

Malzemeler:
2 su bardağı Un
1 yemek kaşığı Şeker
3 çay kaşığı Tuz
1 adet Yumurta
1 çay kaşığı Mahlep
1 çay kaşığı Toz Maya
10 yemek kaşığı Margarin
1 yemek kaşığı Su

Hazırlanışı:
Unun ortasını açıp içine, ılık suda ezerek eritilen mayayı, yağı, yumurtayı, mahlebi, şekeri, tuzu ve suyu karıştırılarak, yoğrulur. Yoğrulan hamurun mayalanması için oda sıcaklığında 20 dakika kadar üzerini örtülerek dinlendirilir. Dinlenen hamur ceviz büyüklüğünde toplar haline getirilerek, kenara ayrılır. Ayrılan hamur silindir şeklinde yuvarlanarak açtıktan sonra hamurun iki ucunu birleştirilerek, simit şekli verilir. Simitlere renk verebilmesi için; 2 su bardağı suya, 1 çay kaşığı unla 1 yemek kaşığı pekmezi karıştırılıp, simitler içine batırılır. Ardından simitler susama batırılır. Son olarak simitler yağlanmış tepside 20 dakika dinlendirildikten sonra, 10-15 dakika pişirmek üzere 180 derecedeki fırına verilir. Piştikten sonra fırından çıkarılarak, servis edilir.

Ali AÇIKGÜL
Cluster Executive Chef
Divan Hotel Ankara

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!