Başkent’ten Uzakdoğu’ya ‘mozaik’ kodlama

Güncelleme Tarihi:

Başkent’ten Uzakdoğu’ya ‘mozaik’ kodlama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2023 14:08

Ankara Ulucanlar Müzesi Sanat Sokağı’nda bulunan atölyesinde yıllardır mozaik sanatıyla uğraşan Mustafa Salih Kamanlıoğlu, mozaiklerden yaptığı robotik kodlama setleriyle çocuklar için hem eğitici hem de eğlenceli bir çalışma oluşturdu. Geliştirdiği seti Ankara’dan Uzakdoğu ve Avrupa’ya açan Kamanlıoğlu’nun tek amacı ise, çocuklarda gitgide yaygınlaşan ekran bağımlılığını sanatsal aktivitelerle azaltabilmek...

Haberin Devamı

Yaklaşık 30 yıldır gönül verdiği mozaik sanatını icra eden Mustafa Salih Kamanlıoğlu, Ulucanlar Sanat Sokağı’nda bulunan atölyesinde mozaik sanatını eğitici bir forma dönüştürerek ‘mozaik robotik kodlama’ adını verdiği bir set oluşturdu. Geliştirdiği seti Ankara’dan dünyaya açan Kamanlıoğlu, özetle şunları söyledi:

Başkent’ten Uzakdoğu’ya ‘mozaik’ kodlama

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİNE DÖNÜŞSÜN

“Kendimi bildim bileli mozaik sanatıyla uğraşıyorum tam 30 yıl oldu. Yaklaşık 10 yıldır da Ulucanlar Cezaevi Sanat Sokağı’ndaki atölyemdeyim. Taşların enerjisine bayılıyorum, her bir taşın ayrı bir enerjisi, ayrı bir hikâyesi var. Atölyemde, kendi geliştirdiğim yeni bir teknik ile mikro mozaik sanatını icra ediyorum yani doğal taşları mikro boyuta indirgeyerek şekillendiriyor ve bir model üzerine yapıştırıyorum. Yapmış olduğum sanatı sosyal sorumluluk projelerine dönüştürmek en büyük hayalim. Yaklaşık 5 yıl önce 9-12 yaş grubu çocuklar için mozaikten robotik kodlama setleri oluşturdum. Amacım günümüzde gitgide artan ekran bağımlılığını sanatla yenebilmekti. Bu süreçte yaklaşık 300 bin adet seti öğrencilerle buluşturdum, buluşturmaya da devam ediyorum.

Haberin Devamı

Başkent’ten Uzakdoğu’ya ‘mozaik’ kodlama

ANKARA’DAN  UZAKDOĞU’YA ULAŞAN MOZAİK

Gerçekleştirdiğim çalışma ile çocuklar ilk defa hem mozaik sanatıyla tanıştı hem de bilişsel anlamda aktivite yapma imkânı buldu. Bu sanatı, robotik kodlama ve piksel tekniği ile uyarladım. Örneğin, çerçevelerin üstünde kaç tane taş varsa yatay şekilde numaralandırıyoruz dikey şekilde ise harflendiriyoruz. Böylelikle çocuklar hem kodlama yapmış oluyor hem de mozaik sanatını öğreniyor. Yaklaşık bine yakın okula bu setleri gönderdim. Hatta Uzakdoğu ülkeleri, Amerika, Hollanda, Brezilya ve İngiltere’ye de gönderdim. Bu yılki hedefim ise mozaik robotik kodlama setlerini lise ve üniversite öğrencilerine uyarlamak. Gençlerden inanılmaz talep var. Özellikle Japon Anime karakterlerine bayılıyorlar, mozaikle anime karakterini çalışmak isteyen genç sayısı oldukça fazla.”

Haberin Devamı

Başkent’ten Uzakdoğu’ya ‘mozaik’ kodlama

ÖĞRENMEK İSTEYENE KAPIM AÇIK

Mozaik sanatına hevesli olan gençlere kapısının her zaman açık olduğunu ifade eden Kamanlıoğlu, “Mozaiğe ilgi gitgide artıyor ve mozaik daha da seviliyor. Yapımı zor gibi görünse de öğrendikten sonra yapılışı insana keyif ve dinginlik veriyor. Önemli olan bu işe bir şekilde başlamak. Gençler yeter ki istekli ve hevesli olsunlar. Çok daha ileri noktalara geleceklerini kesinlikle biliyorum. Çocuklar ve gençler vakitlerini daha çok bilime, sanata, eğitici olan konulara ayırsınlar. Özellikle teknolojiyi doğru kullanmak gerek. Bilgisayar başında 5-6 saat oyun başında geçirilen zamanla sanata ayrılmış yarım saat arasında gelişim açısından büyük fark var” dedi.

BAKMADAN GEÇME!