Başkentin hedefi 3 milyon turist

Güncelleme Tarihi:

Başkentin hedefi 3 milyon turist
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2023 16:13

TravelEXPO 6. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı’nda konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara’nın yıllık 700 bine yaklaşan yabancı turisti misafir etmesiyle aslında potansiyelinin çok altında bir noktada olduğunu söyledi. Şahin “Bu sayıyı en kısa zamanda iki-üç milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TravelEXPO 6. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı dün ATO Congresium’da başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran’ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen fuar, 19 Kasım’a kadar ziyaretçilere ve birebir görüşmelere açık olacak. Ankara’nın yıllık 700 bine yaklaşan yabancı turisti misafir etmesiyle aslında potansiyelinin çok altında olduğunu vurgulayan Ankara Valisi Vasip Şahin, özetle şunları söyledi:

Başkentin hedefi 3 milyon turist

POTANSİYELİNİN ÇOK ALTINDA BİR NOKTADA

“Ankara’mızın tanınırlığı ve turizmi için bu sene iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan birisi Gordion’un Dünya Miras Listesi’ne alınması, diğeri de Ahi Şerafeddin Camii diğer adıyla Arslanhane Camii’nin bu listeye dahil edilmiş olması. Görünürlük açısından oldukça önemliydi. Ankara’nın neresine baksanız tarihi derinliklerinden bir iz buluyorsunuz. Dolayısıyla biz Ankara olarak Türkiye’nin zenginliğine katkıda bulunmak için elimizden gelen çabayı göstermeye çalışıyoruz. Ankara, bu anlamda her türlü görevi üstlenmeye hazır. Bugün Ankara aslında 700 bine yaklaşan yıllık yabancı turisti misafir etmesiyle aslında potansiyelinin çok altında bir noktada. Bu sayıyı en kısa zamanda iki-üç milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Yine sağlık turizminde yıllık ortalama 250 bin civarında yabancı hastayı Ankara’mızda misafir ediyoruz. Burada da yüksek bir potansiyelimiz var. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu hedeflerin çok üstüne çıkmış olacağız.”

Haberin Devamı

YURT DIŞINA DİREKT UÇUŞ SAYISI ARTMALI

Başkentin hedefi 3 milyon turist

Direkt uçuş konusuna dikkat çeken ATO Başkanı Gürsel Baran ise “Kısa süre önce UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirası listesine giren Gordion Antik Kenti ve Ahi Şerafeddin Camii şehrimizin tescilli ve kıymetli değerleri. Çevre ilçeleriyle sahip olduğu potansiyele baktığımızda, Ankara’nın kültür, sanat ve turizminde bir dünya markası olmasını bekliyoruz. Bunun için iki şeye ihtiyacımız var. Bunlardan biri birlikte aynı hedef için çalışmak, ikincisi de yurt dışına direkt uçuş sayısının artması. Çünkü direkt ulaşım, turist sayısının artması için en temel ihtiyaç hele de sağlık turizminde olmazsa olmaz. Birkaç saatlik uçuş mesafesinde 1.6 milyarlık bir nüfusa ulaşabilecek bir konumda olmamıza rağmen, maalesef yurt dışı uçuşlar konusunda geride kalıyoruz. Geçmişte ısrarlı taleplerimizle 40’a yakın destinasyona direkt uçuş başlatılmıştı. Bugün hem bu sayı gerilerde hem de direkt uçuş biletleme maliyetleri, aktarmalı uçuşlara nazaran daha yüksek. Bu tablonun en kısa zamanda değişeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

100 MİLYAR DOLARLIK TURİZM GELİRİ HEDEFİ

Başkentin hedefi 3 milyon turist

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da “2022 yılında Ankara’da 3.5 milyon ziyaretçi konaklamış, 8 milyon kişi Ankara’daki müzeleri ziyaret etmiştir. Sahip olduğu büyük potansiyel, ulaşım avantajları ve başkent kimliği göz önünde bulundurulduğunda Ankara’nın turizmde çok daha iyilerini başarmasını istiyoruz. Bir ülkenin başkenti ne kadar çok turist alırsa çevre illerin ve ülkenin turizm geliri de katlanarak artar. ‘Health Ankara’ markasıyla Ankara’nın sağlık turizminden aldığı payı artırmanın yanı sıra fuar ve kongre turizmi alanında bir cazibe vitrinine dönüşmesini istiyoruz. Ayrıca termal turizm kapsamında öncelikli olarak Ayaş-Beypazarı koridorunda termal turizmin markalaşmasını teşvik ediyoruz. Ankara’nın turistik yönden tanıtımını ‘Ankara Plus’ projesiyle çevresindeki 15 ilimizi içine alan bir turizm gelişim aksı perspektifiyle yürütüyoruz. Hizmet kalitemizi, ürün çeşitliliğimizi, insan kaynağımızı, kültürel ve tarihi birikimimizi en etkin şekilde kullanarak orta vadede 71.3 milyar dolar, ardından 2028 hedefimiz olan 100 milyar dolarlık turizm gelirine kamu-özel sektör ortak gayretlerimizle ulaşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AKM İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Başkentin hedefi 3 milyon turist

Başkent Millet Bahçesi’nin içinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) Türk Tarihi Müzesi’ne dönüştürmek için çalışmalara başladıklarını anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise şöyle konuştu: “2002’de Ankara’da konaklama tesislerine gelen toplam ziyaretçi sayısı 1.2 milyon iken geçtiğimiz yıl 3.2 milyon olmuştur. 2022 yılında toplam geceleme ise 5.6 milyon olarak gerçekleşmiştir. Ankara’mız sağlık turizminde de büyük bir hacme sahip. Sağlık tesis sayısı 406, aracı kuruluş sayısı ise 113’tür. Geçen yıl 337 bin 326 yabancı hasta 2.3 milyon da geceleme gerçekleşmiştir. 2021’de 756 milyon dolar olan gelir, 2022’de 1.1 milyar dolara, bu yılın ilk 10 ayında ise 763 milyon dolara ulaşmıştır. Yine Ankara’da bulunan 77 müzeyi geçen yıl 7.9 milyon kişi ziyaret etmiştir. Bakanlık olarak, Ankara’nın turizm birikimini daha da zenginleştirmek için canla başla çalışıyoruz. Gelenekselleşen Başkent Kültür Yolu Festivali’nde bu yıl da çok sayıda etkinliği ziyaretçi ve sanatseverlerle buluşturduk. UNESCO’ya yönelik çalışmalarımız da hız kesmeden sürüyor. Ayrıca Ankara’mızın en önemli kültürel değerlerinden olan Polatlı Yassıhöyük’teki Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Kalıcı Miras Listesi’ne alınması bizi sevindiren bir diğer gelişmedir. Yine, Ankara Atatürk Kültür Merkezi binasında, Türk tarihini başlangıcından itibaren her dönemiyle yansıtan; yazılı ve sözlü tarihimizi, yaşantımızı her türlü belgesiyle, objesiyle ortaya koyan; bunları tek bir çatı altında toplayan Türk Tarihi Müzesi’nin kurulması da planlarımız arasındadır. Sergi Salonları, interaktif ekranlar ve estetik detaylarla zenginleştirilecek olan müzede; depo müze, kütüphane, dijital sergi salonları yer alacaktır. Bu kapsamda, AKM binasının müze ve kütüphaneye dönüştürülmesi hususunda mühendislik ve teşhir tanzim proje çalışmaları başlatılmıştır.”

Haberin Devamı

Başkentin hedefi 3 milyon turist

Başkentin hedefi 3 milyon turist


BAKMADAN GEÇME!