Başkent’ten Meclis'e 21 yeni vekil

Güncelleme Tarihi:

Başkent’ten Meclise 21 yeni vekil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2011 00:00

TBMM’ye gönderdiği temsilci sayısı artan Ankara’nın 31 milletvekilinin 21’i yeni isimlerden oluştu. Eski vekillerden sadece 10’u yeniden TBMM’ye gidebildi.

2011 Genel Seçimleri’nde yüzde 49.9’la üçüncü kez zaferle ayrılan AK Parti, Başkent’te de oyların yüzde 49.2’sini alarak kent genelinde seçimin galibi oldu. TBMM’ye 31 milletvekili gönderen Ankara’da bu sonuçla AK Parti 17 milletvekili, yüzde 31.3 oy alan CHP 10, yüzde 14.5 oy alan MHP de 4 milletvekili çıkardı.

2009 yerel seçimlerinde AK Parti kaybettiği Etimesgut, Gölbaşı, Kızılcahamam ilçelerinde açık ara birinci parti olurken, CHP’li belediye başkanlarının yönettiği Ayaş ve Kalecik’te de AK Parti’nin büyük farkla kazanması, seçimlerin Ankara ayağının en çarpıcı sonucu oldu.

CHP yerinde saydı

CHP ise büyük umutlarla girdiği seçimlerde yine istediğini alamazken, Başkent’te aldığı yüzde 31.3’lük oy seçmenini mutlu etmedi.

CHP, kalesi Çankaya’da birinci parti olurken, aldığı yüzde 55’lik oyla 2009 yerel seçimlerinin 3 puan altına düşmesine rağmen oylarında 6 bin civarında artış sağladı.

En başarılı Yenimahalle

CHP 2009 yerel seçimlerinde AK Parti’den devraldığı Yenimahalle’de yine birinci parti çıkarken, oylarını 25 binden fazla arttırarak, en başarılı performansı bu ilçede gösterdi. CHP’nin yüzde 41.1 aldığı Yenimahalle’de, AK Parti de oylarını arttırarak yüzde 39.8’le ikinci parti oldu.

MHP’de hayal kırıklığı

MHP ise Başkent’te tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşadı. MHP’li belediye başkanlarının yönetimde olduğu beş ilçede de AK Parti büyük farkla birinci parti oldu.

2009 yerel seçimlerde MHP’nin kazandığı, sonrasında belediye başkanlarının AK Parti’ye geçtiği, sonucu merakla beklenen Beypazarı ve Bala’da da MHP sandığa gömüldü. Her iki ilçede de yüzde 60’ın üzerinde oyla AK Parti birinci parti olurken, MHP Beypazarı’nda üçüncü parti, Bala’da CHP’nin ardından üçüncü parti olabildi.

Bu sonuçlarla 16 milletvekili çıkan birinci bölgede, AK Parti 8, CHP 6, MHP iki milletvekili çıkarırken, 15 milletvekili çıkan ikinci bölgede ise AK Parti 9, CHP 4, MHP 2 milletvekiliyle TBMM’de temsil edilecek.

Seçimden notlar

Büyükşehir Belediyesi, kentteki binaları aydınlatma projesinin ilk startını seçimin hemen ardından Başbakan Erdoğan’ın butona basmasıyla Atakule’yi aydınlatarak verdi.
2002 ve 2007 seçimlerinde Meclis’e girmeyi kıl payı kaçıran Levent Gök bu kez CHP’den milletvekili seçildi.
İki milletvekili artan Ankara’da bir koltuğu AK Parti, diğerini CHP kazandı.
31 milletvekilinin 21’i yeni isimlerden oluştu. Milletvekillerinin bazıları geçen dönem farklı illerden vekil olmuştu.
Başkent’te kadın milletvekili sayısı ikiye katladı. 2007’de üç kadınla temsil edilen Ankara, artık yedi kadın vekille temsil edilecek.
AKP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mine Lök, Diyarbakır’dan Meclis’e girdi.

İşte Ankara’nın milletvekilleri

İKİ bölgeye ayrılan Ankara’da birinci bölgede (Bala, Çankaya, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar) AK Parti yüzde 44.8’le 8, CHP 35.5’le 6, MHP 14.7’le 2 milletvekiki çıkardı. Başkenti birinci bölgeden Meclis’te milletvekilleri şöyle:

AKP: Ali Babacan, Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Tülay Selamoğlu, Nazmi Haluk Özdalga, Yalçın Akdoğan, Fatih Şahin, Ülker Güzel
CHP: Sencer Ayata, Emrehan Halıcı, Emine Ülker Tarhan, Aylin Nazlı Aka, Bülent Kuşoğlu, Levent Gök.
MHP: Tuğrul Türkeş, Zuhal Topçu

İkinci bölgede (Akyurt, Altındağ, Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Nallıhan, Yenimahalle) ise AK Parti 53.9’la 9, CHP 26.8’le 4, MHP yüzde 14.3’le 2 milletvekili çıkardı. İkinci bölgeden milletvekilleri ise sırasıyla şöyle:

AKP: Cemil Çiçek, Haluk İpek, Salih Kapusuz, Nurdan Şanlı, Ahmet İyimaya, Cevdet Erdöl, Zelkif Kazdal, Emrullah İşler, Seyit Sertçelik
CHP: Gülsün Bilgehan, İzzet Çetin, Sinan Aygün, Gökhan Günaydın
MHP: Mustafa Erdem, Özcan Yeniçeri

Bağımsızlar umduğunu bulamadı

SEÇİMLERİN Ankara ayağına bağımsız olarak hazırlanan bağımsız adaylarda sonuç hayal kırıklığı oldu. 2007 seçimlerinde olduğu gibi 2011 seçimlerine de birinci bölgeden bağımsız aday olarak giren Hulki Cevizoğlu yalnızca 2 bin 962 oy alabildi.
Birinci bölgede en çok oyu 10 bin 914 Cercis Utaş alırken, Ceyhan Mumcu 2 bin 663 oyda kaldı. İkinci bölgeden bağımsız aday Sadrettin Güvener’e 7 bin 160 oy çıktı.

Atakuleli amblem iması

SOSYAL Paylaşım sitesi twitter’ı en etkin kullanan siyasetçilerden olan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek seçim sonuçlarını gece yarısından sonra twitter’da takipçileriyle kutladı.
Sabahın ilk ışıklarına kadar twitter’da takipçileriyle sohbet eden Gökçek, “Kaç kez anket sordunuz. Her keresinde AK Parti 50 dedim. Yüzde 100 isabet kaydettiğim için mutluyum. Anket şirketlerinden daha isabetli tahminde bulunduğum için keyifliyim” dedi.

Seçim sonrasında yeni aydınlatması ile görücüye çıkan Atakule’yle ilgili yorum yapan Gökçek, bir türlü belirlenemeyen Ankara’nın amblemine de gönderme yaparak, “Atakule’nin ikinci adı demokrasi meşalesi. Atakule Ankara’nın amblemi olmayı hak etti” yorumunu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!