Başkent’e nefes aldıran parklar

Güncelleme Tarihi:

Başkent’e nefes aldıran parklar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2013 01:01

Ankara, şehir merkezindeki devasa büyüklükteki pek çok parka sahip.

Haberin Devamı

Bu özelliğiyle ‘en yeşil kent’ olarak bilinen Ankara’da, parklar Başkentlilerin en keyifli anlarına ev sahipliği yapıyor. Bayram tatilinin son gününde doğal güzelliklere sahip olan bu parklar, Pazar günü için keyifli bir alternatif sunuyor.


ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ

Atatürk tarafından kurulan çiftlik, günümüzde parkları, piknik alanları, hayvanat bahçesi, çeşitli ürünleri ve doğası ile Ankaralılar tarafından sık ziyaret edilen bir gezi ve mesire yeri. 1992’de 1. derecede tarihi ve doğal SİT alanı olarak tescil edilen, Ankara’nın en büyük yeşil alanı olan çiftlik arazisi içinde, ülkenin en büyük hayvanat bahçesi, Atatürk’ün doğduğu Selanik’teki evin bir benzeri, tarihi Karadeniz Havuzu ve Devlet Mezarlığı gibi ziyaret alanları bulunuyor.

KUĞULU PARK

Haberin Devamı

Şüphesiz ki Ankaralıların vakit geçirmekten en çok keyif aldığı parkların başında Kuğulu Park geliyor. Tunalı Hilmi Caddesi’nde bulunan park, içindeki küçük havuzunda kuğulara ve ördeklere ev sahipliği yapıyor. Parkta, 24 farklı kuş türü bulunuyor. Parkta kavakların yanı sıra, çınar, erguvan ve alıç ağaçları ile çeşitli çalı grupları yer alıyor. Tarihi ve doğal güzelliği nedeniyle Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından SİT alanı olarak belirlendi.

GÖLBAŞI MOGAN PARKI

Gölbaşı ilçesi sınırlarında yer alan Mogan Gölü, Başkent’in en büyük göllerinden biri. Çeşitli su sporlarının yapılmasına imkan sağlayan gölün kıyısı, düzenlenerek Başkentlilerin hizmetine açıldı. Restoranlar, çay bahçeleri, dinlenme tesislerinin bulunduğu parkta ayrıca kuş gözlem evi de bulunuyor.

GENÇLİK PARKI

İçerisinde çay bahçeleri, dinlenme tesisleri ve lunapark bulunan Gençlik Parkı, yıllar önce ünlü isimlerin sahnesiydi. Zeki Müren, Ajda Pekkan, Bülent Ersoy gibi isimler, park içindeki gazinolarda sahneye çıkardı. O dönem oldukça popüler olan park, zaman içinde geri planda kaldı. Geçtiğimiz yıllar içinde parkta yapılan yenileme çalışmalarıyla park, tekrar eski günlerine dönmeye çalışıyor.

MAVİGÖL

Ankara’ya 12 kilometre mesafede, Samsun yolu üzerinde yer alıyor. İçinde dev ağaçların bulunduğu park, adını Bayındır Barajı içindeki 6 milyon metreküp hacmindeki mavi suyundan alıyor.

GÖKSU

Haberin Devamı

Eryaman’da bulunan Göksu Parkı, çevre düzenlemesi yapılarak Ankaralıların hizmetine sunulan parklardan biri. Oldukça büyük bir alanda yer alan park içindeki göl, eskiden ‘Susuz’ gölü ismiyle anılan gölün ıslah edilmesiyle oluşturuldu. Gölet içinde gezi için Missisipi Gemisi ve kayıklar, gölün doğal güzelliğini oluşturan ada ve sazlıkların yanı sıra, 9 adet yüzen iskele bulunuyor.

50. YIL PARKI

Cumhuriyetin kuruluşunun 50. yıldönümü nedeniyle 1970’li yıllarda yapılan, ancak atıl olan Cebeci’deki 50. Yıl Parkı’nda yeni düzenlemeler yapılarak başkentlilerin aileleri ile birlikte rahatlıkla gelip zaman geçirebilecekleri dev bir mekan haline getirildi. Parkta, Türkiye’nin en büyük bayrak direklerinden biri bulunuyor. Ankara’nın birçok noktasından görülebilen park, muhteşem bir Ankara manzarası da sunuyor.

EYMİR

Haberin Devamı

Özellikle hafta sonları şehre yakınlığı nedeniyle yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Eymir Gölü, Başkentlilerin suya özlemini gideriyor. Arazisi ODTÜ’ye ait olan göl ve çevresi, kendine has fauna ve florasıyla büyük bir doğal güzellik barındırırken, kış aylarında donduğu zamanlarda da Ankaralılar için hoş bir manzara sunuyor.

AHLATLIBEL

Oran’dan İncek semtine giderken yol üzerinde bulunan Ahlatlıbel, hafta sonları uçurtmasını alıp gelen Ankaralılarla dolup taşıyor. İçerisinde tenis kortu, futbol sahaları, golf sahası bulunan park, zaman zaman çeşitli festival ve şenliklere ev sahipliği yapıyor.

BEYNAM ORMANLARI

Bala yolu üzerinde bulunan Beynam Ormanları, şehre yakınlığı nedeniyle Ankaralıların dinlenme adresleri arasında. Denizden yüksekliği 1200-1521 metre arasında olan Beynam Ormanı, 419 bitki türünü barındırıyor. Ağaç olarak başlıca meşe türleri ve karaçam bulunuyor. Ormanda kurt, tilki, porsuk, tavşan, domuz, ağaç sansarı, tarla sincabı gibi memeliler ile keklik, kartal,puhu, karga, doğan, dağ bülbülü, karatavuk, çavuşkuşu gibi kuşlar da yer alıyor.

Haberin Devamı

KURTULUŞ PARKI

Şehir merkezinde yer alan Kurtuluş Parkı, Ankara’nın Central Parkı olarak biliniyor. Parkın içerisinde koşu parkuru, futbol sahaları, buz pateni pisti, çocuklar için trafik eğitim alanı ve göl bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!