BAKAP Türkiye’nin en büyüğü olacak

Güncelleme Tarihi:

BAKAP Türkiye’nin en büyüğü olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2023 00:11

ABB Başkanı Mansur Yavaş, yarın açılışı yapılacak olan Türkiye’nin en büyük Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı BAKAP’ı gazetecilere gezdirdi. Tarımsal üretim yapılacak alanda Ankara tavşanı, Ankara keçisi ve Ankara tavşanını korumaya yönelik çalışmaların da gerçekleştirileceğini belirten Yavaş, “Burası inşallah yüzyıllar boyunca Ankara halkının hizmetinde kalacak” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “Bozkırda yeşilin hikâyesi” sloganıyla Gölbaşı Karaoğlan Mahallesi’nde yarın açılışı yapılacak Türkiye’nin en büyük Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı olan BAKAP’ı (Başkent Ankara Kalkınma Projesi) gazetecilere gezdirdi. Gölbaşı Özel Çevre Koruma Alanı’ndaki arazinin daha önce kentsel dönüşüm alanı olarak planlandığını belirten Başkan Yavaş, “Burada emsal 0.50 en çok 5 kat karma kullanım alanlarında h/max serbest denilen gökdelenler yapılacaktı buraya. Kentsel çalışma alanında üç kat verilmiş. 5 bin 130 konut yapılması planlanmış buraya. Ve 17 bin 300 kişilik nüfusun buraya taşınacağı planlanmış. Bu plan iptal edilmiş” bilgisini verdi. Arazinin eski ve yeni halini gösteren Yavaş, “Burası 3 milyon metrekare bu hale geldi. Burası Özel Çevre Koruma Kurulu’na bağlı. Göl tarafında da ayrıca 700 bin metrekare Ankara Milletvekili Semra Hanım’ın ailesinin yeri var. Onlar da hiçbir şeye izin verilmediğini görünce onu da bizim kullanımımıza bedelsiz olarak tahsis ettiler. Burayı da yine bu projeyle bütünleştirerek Mogan Gölü’nü koruyacak şekilde ayrıca ikinci etapta kullanmaya çalışacağız. Dolayısıyla buranın toplam rakamı tam 3 milyon 700 bin metrekare olacak. Burası inşallah yüzyıllar boyunca Ankara halkının hizmetinde kalacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

BAŞKENTİN ÜÇ BEYAZINA KORUMA

BAKAP Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı’nın rengarenk bitkiler, aromatik meyveler, seralar, üretim alanları, göletler, etkinlik alanları ve spor sahalarıyla Ankaralılara açık olacağını belirten Başkan Yavaş, Ankara’nın üç beyazı olarak nitelendirilen Ankara keçisi, Ankara tavşanı ve Ankara güvercini için de BAKAP’ta koruma çalışması yapacaklarını anlattı. Yavaş, “Ankara kedisi şu anda bizim Keçiören’deki hayvanat bahçemizde mevcut. Orada saf ırk olarak tutuyoruz. Ankara keçisi de bizim için çok önemli. Maalesef daha önce yurt dışına, Güney Afrika ve Avustralya’ya gönderilmiş. Pazarı kaybettiğimiz bir alan. Geçen sene sürülerde genetik olarak ilerleme sağlayabilmek için hayvan dağıtımı gerçekleştirdik. BAKAP’ta Ankara keçisi üretim istasyonu kuruyoruz. Çocuk eğitim serasının hemen önünde Ankara tavşanı olacak. Ankara tavşanının saflığıyla ilgili sorun yaşıyoruz. Onun yurt içinde saf ırkını bulduk. Oradan materyal alacağız. Ankara tavşanı, Ankara güvercini ve Ankara keçisini burada vatandaşların gelip görmelerini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BAKAP Türkiye’nin en büyüğü olacak

BAKAP’TA NELER VAR

Başkan Yavaş’ın verdiği bilgilere göre BAKAP’ta yer alan detaylardan bazıları ise şöyle.
-24 bin 500 süs bitkisi, 2 milyon 200 bin peyzaj bitkisi, 160 bin metrekare çim alan, 10 bin metrekare peyzaj alanı ve 3 adet biyolojik gölet bulunuyor.
-55 bin metrekarelik bir lavanta bahçesinin yanı sıra 200 dekar arpa/buğday saman balyası üretim alanı, 130 dekar silajlık mısır üretim alanı, 75 dekar yonca balyası üretim alanı, 40 dekar çörekotu üretim alanı, 40 dekar sebze üretim alanı, 20 dekar ve 70 tür tıbbi aromatik bitki üretim alanı yer alıyor.
-425 dekar alanda ahudududan alıça, armuttan aronyaya, ayvadan bademe, biberiyeden böğürtlene, cevizden duta, elmadan eriğe, ıhlamurdan kayısıya, kızılcıktan kiraza, kuşburnudan nektarine, şeftaliden üzüme, vişneden yabanmersinine kadar toplamda 17 bin 500 adet meyve ağacı mevcut.
-10 dekar alanda 10 tür yerel buğday tohumu üretim alanı var.
-5 dekarlık alanda yağlık ayçiçeği üretimi, 5 dekarlık alanda Ankara’ya özgü ürünlerden aspir, kimyon ve soğan üretimi, 15 dekar alanda burçak üretimi ve 5 dekar alanda da 35 tür ata tohumu üretimi yapılıyor.
-30 metrekarelik Dikey Topraksız Bitki Büyütme Ünitesi ile daha az su ve kimyasal bitki besleyici kullanımı ile yetiştiricilik yapılacak. Çiftçilere eğitimler verilecek.
-45 bin metrekarelik alana mangalın da yakılabileceği bir piknik alanı kuruldu.
-18 bin metrekarelik bir alan çadır kamp alanı olarak ayrıldı.
-28 araçlık karavan alanı ile 30 adet de glamping bulunuyor.
-39 kilometrelik yürüyüş ve 19 kilometrelik bisiklet yolunun bulunduğu BAKAP’ta tenis, voleybol, plaj voleybolu, basketbol ve futbol olmak üzere toplamda 12 adet spor sahası ile yoga meditasyon alanları ile zen bahçesi yapıldı.
-Tarım kütüphanesinin yanı sıra sera, mini hayvanat bahçesi, doğal çocuk oyun alanı, festival alanı, mini go-kart alanı, konferans salonu, at çiftliği, arı hane, tarım akademisi, aktar ve keçi üretim tesisi bulunacak.
-Kampüs içerisinde 10 kilometrelik bir araç yolu ve 5 bin araçlık bir de otoparkı bulunuyor.

Haberin Devamı

BAKAP Türkiye’nin en büyüğü olacak

YARIN KONSERLE AÇILACAK

ABB, yarın Sagopa Kajmer ve Haluk Levent konserleriyle açılacak olan BAKAP Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı’na 14.00-20.00 saatleri arasında Atatürk Spor Salonu, Altınpark, AŞTİ, Kızılay Zafer Çarşısı ve Gölbaşı kütüphanesi önünden ücretsiz ring seferleri düzenleyecek. Ring servisleri 21.30-23.00 saatleri arasında BAKAP’tan aynı noktalara dönüş yapacak.

İSMİNDE 100. YIL VURGUSU OLACAK

Başkan Yavaş isim konusunda da mutlaka 100. yıl vurgusu olacağını belirterek, “Birkaç alternatif vatandaşa sunacağız. Anket yapacağız. 100. yıl mutlaka olacak. Cumhuriyet, 100. yıl, Atatürk, ikinci yüzyıl olabilir” dedi.

Haberin Devamı

BAKAP Türkiye’nin en büyüğü olacak

ABB Başkanı Mansur Yavaş, BAKAP’ı dün Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci ile Hürriyet Ankara Editörü Murat Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu bir grup gazeteciye gezdirdi.

BAKMADAN GEÇME!