Bağlıca’da fay iddiası korkuttu

Güncelleme Tarihi:

Bağlıca’da fay iddiası korkuttu
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2023 15:15

MTA’nın haritasında Bağlıca’dan Yapracık’a doğru uzanan fay çizgisi, vatandaşları tedirgin etti. Sosyal medyada da çeşitli paylaşımlar yapılarak iddialar ortaya atıldı. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, “Bağlıca’da büyük bir deprem üretecek aktif bir fayın olmadığını düşünüyorum. Aktif bir fay olsa bile 3.5-4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelir” dedi.

Haberin Devamı

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) güncel diri fay hattı haritasında Ankara Bağlıca-Yapracık bölgeleri arasında görülen fay çizgisi, ‘başkentte diri fay var mı?’ sorusunu akıllara getirdi. Fay çizgisi, vatandaşları tedirgin ederken sosyal medyada da çeşitli iddialar ortaya atıldı. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Ankara’ya en yakın fayların 100 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

Bağlıca’da fay iddiası korkuttu

AKTİF FAY OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

“MTA’nın aktif fay haritasında kuvaterner (4. jeolojik zaman) fayı gibi henüz daha çok net olmayan 5 kilometre uzunluğunda küçük bir alan işaretlenmiş. Büyük ihtimalle oradaki yapı genç bir fay olabilir. Bazı genç faylar, kendi ağırlığıyla çöküyor orada bir faylanma gibi görünebiliyor. Dolayısıyla Bağlıca’da büyük bir deprem üretecek aktif bir fayın olmadığını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Bağlıca’da fay iddiası korkuttu

ANLAM ÇIKARIP KORKMAYA GEREK YOK

Çok uzak bir ihtimal, aktif bir fay olsa bile, 5 kilometre uzunluğunda aktif bir fayın oynaması halinde 3.5-4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelir. Ne yüzey kırığı ne de deplasman olur. Zaten normalde de 3-4 büyüklüğündeki depremleri her zaman her yerde yaşıyoruz. Bundan herhangi bir anlam çıkarıp korkmaya gerek yok. Şu an için Bağlıca’da bir tehlike olmadığını çok net söyleyebilirim. Ankara’nın altında aktif bir fay bulunmuyor. Başkente en yakın aktif faylar 100 kilometre mesafe uzaklıkta.”

BAKMADAN GEÇME!