Bağımlılık duygusu özgürlükten çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Bağımlılık duygusu özgürlükten çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2021 23:47

Defalarca denemesine rağmen 40 yıldır sigarayı bırakamayan Sezgin Günaydın, sigarayı bırakma polikliniğinden aldığı profesyonel destekle bağımlılığından kurtuldu.

Haberin Devamı

Çocukken yaşadığı köyde tütün ekildiğini ve çevrenin etkisiyle henüz 11 yaşında sigara tiryakisi olduğunu söyleyen Günaydın, “Mutlu olduğumda, mutluluğumu çoğaltmak için sigara yakardım. Aslında mutluluğumu sigarayla kirletirdim. Acı çektiğimde çare olsun diye sigara içerek aslında acımı çoğaltırdım. Yani bağımlılık duygusu insanın özgürlüğünden çalan bir şey. Bu yüzden sigarayı bırakmak istedim" dedi. Bağımlılığı yenmek için profesyonel destek almak gerektiğini belirten Günaydın, şunları söyledi: “Başlangıçta doktorumun tavsiyesiyle, içtiğim sigarayı beğenmediğim, kötü bulduğum bir sigara markasıyla değiştirdim. Günde içtiğim 3 paket birdenbire bir pakete düştü. Daha sonra doktorla beraber belirlediğimiz günde sigarayı tamamen bıraktım. Daha mutlu ve sağlıklı hissetmeye başladım. Neşem yerine geldi, koku, tat alabilmeye başladım." 

Haberin Devamı

PROFESYONEL DESTEK KOLAYLAŞTIRIYOR

Sigara bırakma polikliniğinde hizmet veren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Tijen Şengezer de yardım alınmadan da sigaranın bırakılabileceğini ama profesyonel desteğin bunu kolaylaştırdığını belirtti. Sigarayı bırakmanın uzun ve zor bir süreç olduğunu ifade eden Şengezer, "Sigara içen kişiler eğer bırakma düşünceleri varsa lütfen devletimizin sağladığı imkânlardan faydalansın” dedi. Şengezer, sigara kullananları, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde bir gün dahi olsa sigara içmemeye, bırakmak isteyenleri ise bunu ertelemeden yapmaya çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!