Bağımlılığın bitmesi için tedavi yeterli değil

Güncelleme Tarihi:

Bağımlılığın bitmesi için tedavi yeterli değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2018 15:43

Madde bağımlılığı tedavisini tamamlayarak uyuşturucudan arınan kişiler, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) bünyesinde verilen beceri geliştirme ve meslek edindirme kurslarıyla yeniden topluma kazandırılıyor.

Haberin Devamı

Madde bağımlılığından kurtulmak için AMATEM'e başvuranlar, ayakta ve yatarak tedavi alabiliyor. Yurt dışından da hasta kabul edilen AMATEM'de, poliklinik hizmetlerinin yanı sıra grup terapileri, bağımlıların ailelerine yönelik bilgilendirme, grup tedavileri ve bireysel psikoterapi alanlarında da hizmet sunuluyor. Bunların yanı sıra sertifika verilen kurslarla, madde kullanımını bırakarak kendine yeni bir yol çizmek isteyenlere meslek edindiriliyor.

AYNI ÇEVREYE DÖNÜYORLAR

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM biriminde psikiyatri uzmanı olarak görev yapan Dr. Volkan Şahiner, madde kullanımının bırakılmasında, tıbbi tedavinin tek başına yeterli olmadığını söyledi. Şahiner, "Yakın zamanda yapılan çalışmalar gösteriyor ki uyuşturucu bağımlılarının sadece ilaç vererek tedavi edilmesiyle iyileşme oranları düşük seyrediyor. Bu kapsamda iş bulma ve çevre değiştirme büyük bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Madde kullananların çoğunun sosyo ekonomik seviyesi düşük ailelerin çocukları olduğunu vurgulayan Şahiner, "Hastaların tedavileri sonlandıktan sonra çok fazla yapacak aktiviteleri bulunmuyor. Hobi, aktivite az olduğunda yine o çevrenin içinde kalıyorlar. Tedavi olsalar bile aynı olan bu dar çevrenin içinde maddeye tekrar başlama söz konusu olabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

İŞ FIRSATI UMUT OLUYOR

Dr. ŞAHİNER, madde kullanımına bir daha başlanmaması için kişilik ve davranış değişikliğinin sağlanabilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AMATEM bünyesinde verilen meslek edindirme ve beceri geliştirme kurslarıyla kişilik ve davranış değişikliğinin yapabileceğini gösteriyoruz. Başarabildiklerini gördüklerinde madde kullanımını bırakabileceklerine olan inançları artıyor. Çocuklar, madde kullandıkları dönemde kişilik ve ahlaki anlamda da dejenerasyona uğruyor. Bu dejenerasyonu ortadan kaldıracak rehabilitasyon çalışmaları, onların eski hale dönmesini kolaylaştırıyor. Maddeyi bıraktıktan sonra iş bulma ve çalışma da bunlar içinde önemli yer tutuyor. Fazla yapacak bir şeyi olmayan kişiye bir iş fırsatı sunmak, onlara umut oluyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!