Ayakta kalmak mümkün değil

Güncelleme Tarihi:

Ayakta kalmak mümkün değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2020 17:03

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) ve Ankara Şehiriçi Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, kamu vazifesi gören halk otobüsçülerinin devlet desteği olmadan ekonomik olarak ayakta kalmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Özel halk otobüsçü esnafına destek olunması gerektiğini belirten Soydaş, akaryakıtta alınan ÖTV’den muaf tutulmalarını ve ücretsiz taşımaya sağlanan desteğin yetersiz kaldığı için artırılmasını istedi. Yüzde 50’lik doluluk kriterinin kendilerini mağdur ettiğini vurgulayan Soydaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Ayakta kalmak mümkün değil


“Koronavirüs salgınının etkisiyle ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte özel halk otobüsçüleri kamu vazifesi yaptıkları için iş yeri kapatma, personeli izine ayırma gibi uygulamalar yapamıyor. Sürekli çalışmak zorundayız. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile kapasite kısıtlaması getirildi. Yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. Ankara ve İstanbul’da İl Hıfzıssıhha Kurullarının kararları ile bu kapasiteler daha da aşağıya indirildi.

Haberin Devamı


DEVLET DESTEĞİ ŞART


7244 sayılı bir kanun çıktı nisan ayında. Kanunun içeriğinde toplu taşımanın sürdürülebilir olması için belediyeler tarafından desteklenmesine ilişkin madde var. Ama maalesef şu ana kadar 17 belediye destek vereceğine ilişkin açıklama yaptı. Diğer belediyeler ise ‘bizim bütçemiz müsait değil’ açıklamasında bulundu. Hem kısıtlamaya maruz kalan, hem de zorunlu olarak çalışmak zorunda olan özel halk otobüsçülerinin uzun vadede toplu taşımayı sürdürebilmeleri için kesinlikle devlet desteği şart. Hem ücretsiz taşıma yaptırılan hem de kapasite kısıtlaması getirilen bir sektörün devlet desteği olmaksızın ayakta kalması mümkün değil. Birçok esnafımız şu an iflasın eşiğinde zaten. Hepsi kredi borçlu. Özellikle pandemi sürecinde Bağkur primlerinin ödenmiş sayılması gerekiyor.”

BAKMADAN GEÇME!