Ayakkabı atölyeleri emeklilere kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabı atölyeleri emeklilere kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2022 14:41

Ankara’da el emeği ayakkabı üretimi yapan atölyelerde ‘çırak’ bulunamadığı için 60 yaş üzeri ustalar çalışmaya devam ediyor. Oda Başkanı Hüseyin Uzun, “Emekliliğin tadını çıkarması gereken zanaatkarlarımız hala atölyelerde üretim yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Başkentte el emeği ayakkabı üretilen atölyelerde yoğun mesai devam ederken ara elaman sıkıntısı yaşanıyor. Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, Türkiye’de savunma sanayisiden sonra en hızlı ilerleyen sektörlerden birinin ayakkabı ve deri sektörü olduğuna dikkat çekerek, sektörde ciddi bir ara eleman sorunu yaşandığını söyledi. Uzun, ayakkabı üretim atölyelerinde 60 yaş ve üzeri ustaların çalışmaya devam ettiğini belirterek, “Türkiye’de ayakkabı sektörü hızlı ilerlemesine rağmen üretim yapacak gençler yetişmiyor. Emekliliğin tadını çıkarması gereken zanaatkarlarımız hala atölyelerde üretim yapıyor” diye konuştu.

Ayakkabı atölyeleri emeklilere kaldı

Haberin Devamı

Hüseyin Uzun

343 MİLYON ÇİFT İHRACAT MEVCUT

Ankara’da kaliteli ayakkabı üretimi yapıldığını ifade eden Uzun, “Başkentin üretimi tamamen deri üzerine. Ustalar el emeğiyle kaliteli ayakkabılar üretiyor. Dolayısıyla zor bir meslek icra ediyoruz. Başkentin tek handikabı direkt ihracat yapmıyor oluşu. Ürettiğimiz ürünler, önce İstanbul’a gidiyor, oradan da yurt dışına ihraç ediliyor. Bugün yurt dışına 343 milyon çifte yakın ihracat mevcut” bilgisini de verdi.

Ayakkabı atölyeleri emeklilere kaldı

‘DESTEK VE TEŞVİKLER ARTMALI’

Uzun, ayakkabı sektöründeki beklentiyi şöyle sıraladı:
*Ham madde ile ilgili sorunlarımız fazla. Yurt dışındaki kimyasal üreten bazı fabrikaların kapanmasından ve ham madde konusunda üretim yapılamaması nedeniyle girdilerimiz pahalıya mâl oluyor.
*Şu an ham maddenin yüzde 70’i yurt dışından ülkemize geliyor. Bunun ilk aşamada yüzde 40’a düşürülmesi, sonra da ülkemizde üretiminin sağlanması lazım. Bunun için de devletin ham madde üretimi konusunda teşvikler sağlaması gerekiyor.
*Hızlı bir şekilde ara eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Mesleki eğitim konusunda hem öğrenciye hem işverene destekler verilmeye başlandı ancak zanaat her zaman sahada öğrenilir ve öğretilir. Üretim sektöründeki destek ve teşviklerin artması lazım.
*Şu an tüketici hakem heyetlerinde görev alabilecek kişilerde en az dört yıllık fakülte mezunu olma ve dört yıllık fakülte mezunu olma şartını taşıyan üye bulunamayan yerlerde, yüksekokul veya lise mezun olma şartı aranıyor. Çırak olarak sahada yetişen zanaatkarların çoğu bu şartı taşımıyor. Ancak hakem heyetlerinde işin içerisinde yetişen zanaatkarların olması lazım. Çünkü ayakkabı sektöründe derinin üretim kusurundan en iyi anlayan kişi, mesleğin içerisinde yetişmiş insanlardır.
*Bilirkişi görevlendirmelerinin de tamamen ihtisas odalarından istenmesi gerekiyor.
*Yeterlilik Belgesi verilirken aranacak şartlarda da esnafın görüşü alınmalıdır. Bizlerden görüş alınmadan yeterlilik belgeleriyle ilgili sınav açılmamalı.
*Şu an TOKİ nasıl bir konut yapıyorsa, ayakkabı sektörü için de fiziki yapısı tamamlanmış ve hazır hale getirilmiş atölyeler yapması lazım.

Haberin Devamı

Ayakkabı atölyeleri emeklilere kaldı

Erdoğan Demir

Ayakkabı atölyeleri emeklilere kaldı

Haluk Akgül

Ayakkabı atölyeleri emeklilere kaldı

Aydın Artuç

YA FABRİKASYONA DÖNECEK YA DA YOK OLUP GİDECEK

Ankara’da ayakkabı üretimi denilince akla ilk gelen yerlerden olan Kazım Karabekir Caddesi’ndeki Ortaklar İşhanı’ndaki esnaf da en önemli sorunun ara eleman eksikliği olduğuna dikkat çekti. Esnafların görüşleri şöyle:
45 yıldır ayakkabı üretimi yapan Aydın Artuç: “Haftada yaklaşık 500 çift ayakkabı üretiyoruz. Bu anlamda Kazım Karabekir Caddesi, ayakkabı üretiminde başkente hitap ediyor. Buradaki atölyelerde üretilen ayakkabılar tamamen içi ve dışı deri olan ayakkabılar ve oldukça kaliteli. Üretimimiz iyi ancak atölyelerde çırak yetişmiyor.”
40 yıldır üretim yapan Erdoğan Demir: “İşhanı içerisinde üretim yapan atölyelerde yüzde 90 emekli ustalar çalışıyor.”
Haluk Akgül: “El emeği üretim yapıyoruz ve başkent ayakkabı üretimi konusunda oldukça iyi ancak ara eleman yetişmediği için bu sektör ya tamamen fabrikasyon üretimine dönecek ya da yok olup gidecek. Eleman sıkıntısı çok fazla, kalifiye eleman sorunu yaşanıyor.”

Haberin Devamı

Ayakkabı atölyeleri emeklilere kaldı

Ayakkabı atölyeleri emeklilere kaldı

BAKMADAN GEÇME!