Astımla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Güncelleme Tarihi:

Astımla ilgili doğru bilinen yanlışlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2021 23:26

Dünya Astım Günü’nün bu yılki temasının ‘hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları ortaya çıkarmak’ olarak belirlendiğini kaydeden Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zülfikar Akelma, bu şekilde hastaların doğru şekilde bilgilendirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Astımın tam olarak iyileşmediğini ancak tedaviyle kontrol altında tutulabildiğini belirten Akelma, tedavi süreci devam ettiği için hastalıkla ilgili pek çok bilgi kirliliği olduğunu kaydetti. Akelma, astım hastalığıyla ilgili doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

Astımla ilgili doğru bilinen yanlışlar


HASTALIK BULAŞICI DEĞİL

“*Astım çocukluk çağı hastalığı olarak biliniyor ve zamanla kaybolacağına inanılıyor. Astım sadece çocuklarda değil, ergenlik ve yaşlılık dönemi dahil her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. *Astımın bulaşıcı enfeksiyon şeklinde değerlendirilmesi diğer bir yanlış düşüncedir. Astımlı kişinin geçireceği viral solunum yolu enfeksiyonu kişide astım atağına sebep olabiliyor ancak hastalık bulaşıcı değil. *Astımlılar egzersiz yapmamalıdır diye düşünülüyor ancak hastalık kontrol altındaysa astımlıların egzersiz yapmasında sakınca yoktur. Hatta ağır spor dahi yapabilirler.

Astımla ilgili doğru bilinen yanlışlar


İLAÇLAR BAĞIMLILIK YAPMAZ

*Astım ilaçlarının bağımlılık yapabileceği düşünülüyor ancak astım ilaçları bağımlılık yapan ilaçlar değildir. *Astım ilaçlarının boy kısalığı yapacağına dair yanlış bir düşünce de var. Doktor kontrolünde ve uygun dozda kullanılan ilaçların boy kısalığı yapması beklenmiyor. *Sigaranın evin dışında içilmesinin çocuğa zarar vermeyeceği düşüncesi yanlış. Çocuğun yanında sigara içmese bile çocuğun bakımında rol alan kişinin sigara içmesi, pasif içicilik yoluyla çocuğa zarar verir. *Astımda kullanılan kortizon ilaçları zararlıdır düşüncesi yaygın. Oysa astımda, kortizon ilaçlarını solunum yoluyla, oldukça düşük dozlarda kullanıyoruz, bu nedenle zararlı değildir.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!