AŞTİ’deki kaçakçı şebeke çökertildi

Güncelleme Tarihi:

AŞTİ’deki kaçakçı şebeke çökertildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2023 21:20

Ankara polisi, AŞTİ’de aralarında büfeci ve taksicilerin de olduğu göçmen kaçakçısı şebekeyi çökertti. Şebekenin Ankara sınırından aldıkları göçmenleri bazen kendi araçlarıyla bazen de anlaşmalı oldukları otobüs şoförü ve muavinler aracılığıyla batı illerine gönderdikleri tespit edildi. Göçmenleri AŞTİ’de de karşılayan şebekenin sahte geçici kimlik belgesi verdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordinesinde dikkat çeken bir operasyona imza attı. Polis ekipleri, Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminal İşletmesi’nde (AŞTİ) büfeci ve taksicilerin de olduğu göçmen kaçakçısı şebekeyi çökertti. Şebekenin yakalanmamak için izlediği yöntemler de şaşırttı. Polis ekipleri uzun süreli teknik ve fiziki takip sonucunda yakaladıkları şebekenin işleyişini şöyle tespit etti.


ANKARA SINIRINA BIRAKIYORDU

Afganistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden kaçan ve dağlık bölgelerden bir ila iki aylık sürede yürüyerek Türkiye sınırına gelen düzensiz göçmenler, İran sınırında bulunan kaçakçılar vasıtasıyla yasal olmayan yollardan Türkiye’ye giriş yaptırılıyordu. Doğu illerinde bulunan organizatörler de bu düzensiz göçmenleri şehir merkezlerinden uzaktaki metruk yerlerde bir süre barındırarak Ankara’ya ve batı illerine göndermek için uygun zaman kolluyordu. Kaçak göçmenler, otomobillerle küçük gruplar halinde sevk edilirken 5–6 kez de araç değiştiriliyordu. Getirilen göçmenler Ankara sınırına bırakılıyordu.

Haberin Devamı

AŞTİ’deki kaçakçı şebeke çökertildi


TAKSİCİLER GİDİP ALIYORDU

Bu aşamadan sonra ise AŞTİ içerisinde büfe işleten şüpheli R.A. ve AŞTİ çevresindeki taksi duraklarında taksi şoförlüğü yapan diğer şüpheliler E.A.Ş., T.C. ve M.S.A. devreye giriyordu. Şebeke üyeleri özel araçlar ve ticari taksiler ile irtibatlı oldukları organizatörler tarafından kendilerine bildirilen konumlara gidiyor, bırakılan göçmenleri alıp Ankara kent merkezine veya İstanbul, Kocaeli başta olmak üzere batı illerine götürüyordu. Düzensiz göçmenler bazen de şehirlerarası otobüsler ile Ankara’ya gönderiliyordu. AŞTİ içerisinde bulunan şüpheliler bu şahısları karşılayarak anlaşmalı oldukları otobüs şoförleri ve muavinleri aracılığıyla batı illerine gönderiyordu.

Haberin Devamı


SAHTE KİMLİK VERİLİYORDU

Düzensiz göçmenleri taşıyan şüpheliler olası kontrollerden kurtulmak için şahıslara daha önceden hazırlatmış oldukları sahte geçici kimlik belgelerini veriyor uygulamalarda bu kimlikleri göstermelerini de istiyordu. Düzensiz göçmenler bu iş için sınırın diğer tarafında iken anlaşmış oldukları insan kaçakçılarına kişi başı bin 500 ile 2 bin 500 dolar arasında bir para ödüyordu. Ankara polisinin yaptığı operasyonla şüpheli şahıslardan E.A.Ş., T.C. ve M.S.A. yakalandı diğer şüpheli şahsın yakalanması için ise çalışma devam ediyor. Polis ekipleri, Ankara, Kocaeli ve Çankırı’da yaptıkları dokuz ayrı operasyonla da çok sayıda düzensiz göçmen yakaladı. Kaçak göçmenler geri gönderilmek üzere il göç idaresi müdürlüklerine teslim edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!