ASO deprem bölgesindeki sanayi için harekete geçti: Eleman ihtiyaçları karşılanacak

Güncelleme Tarihi:

ASO deprem bölgesindeki sanayi için harekete geçti: Eleman ihtiyaçları karşılanacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2023 13:37

Ankara Sanayi Odası (ASO), deprem bölgesindeki sanayicilerin üretime devam edebilmeleri için ‘Geçici Tersine Göç’ isimli bir kampanya hazırladı. ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Deprem bölgesindeki sanayicilerimizin eleman ihtiyacını geçici süre ile karşılamayı düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Şubat Ayı Meclis Toplantısı, dün Ankara Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. ASO Başkanı Seyit Ardıç, konuşmasında deprem felaketinin ardından bölgede kalkınmanın hızla sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren reel sektör firmalarına yönelik özel, kolaylaştırıcı ve destekleyici uygulamaların devreye alınması gerektiğini de vurgulayan Ardıç, Ankaralı sanayicilerin, deprem bölgesindeki illerin kalkınması amacıyla ‘geçici tersine göç’ adı verilen bir kampanya hazırladıklarını açıkladı. Ardıç şöyle konuştu:

ASO deprem bölgesindeki sanayi için harekete geçti: Eleman ihtiyaçları karşılanacak

‘GEÇİCİ TERSİNE GÖÇ’ KAMPANYASI

Haberin Devamı

“Deprem bölgesindeki sanayicilerimizin üretime devam edebilmesi ülkemiz açısından çok önemli. Birçok firma iş gücü yetersizliğinden ya fabrikasını kapattı ya da çok düşük kapasite ile üretim yapmaya devam ediyor. Bu minvalde Ankaralı sanayiciler olarak ‘Geçici Tersine Göç’ adını verdiğimiz bir kampanya başlatıp, deprem bölgesindeki sanayicilerimizin eleman ihtiyacını geçici süre ile karşılamayı düşünüyoruz. Pazartesi günü Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ve Antakya Organize Sanayi Bölgesi başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile istişarede bulunarak ihtiyaçlarını bize bildirmelerini talep ettik.”
‘DEMOGRAFİK YAPIYI KORUMA’ ÇAĞRISI
Tersine göçün yakın gelecekte ortaya çıkabilecek demografik yapının bozulma riskine karşı da önemli olduğunu söyleyen Ardıç, “Deprem bölgesinden ciddi oranda başka şehirlere hızlı bir göç yaşanması nedeniyle nüfus yapısında bir bozulma ortaya çıkması muhtemeldir. Özellikle Hatay şehrinde bu risk daha da yüksek gözüküyor. Ata’mızın emaneti, ‘Hatay’a milyonlarca Türk’ün şahsi meselesi’ olarak bakıp bütünsel ve yapıcı politikalarla tersine göçün ivedi bir şekilde devreye alınması gerekiyor” dedi.

TEKSTİL VE METAL ÖNE ÇIKIYOR

Resmi verilere göre depremden etkilenen 10 ilde toplam 13 milyondan fazla kişinin yaşadığını ve bu sayının toplam Türkiye nüfusunun yüzde 15.7’sini oluşturduğunu ifade eden Ardıç, “10 ilden oluşan bölge Türkiye’nin toplam gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 10.1’ini gerçekleştirirken, ekonomik büyümenin 1.15 puanı bu 10 il tarafından geliyor. Bölge ihracatımızın yüzde 8.5 kadarını gerçekleştiriyor. Tarımsal katma değerin yüzde 14.5 kadarı bu bölgeden geliyor. İmalat sanayi üretiminin yüzde 11.3 değerini gerçekleştiren bölge ağırlıklı olarak tekstil ve metal sektörleri ile öne çıkıyor” bilgisini de verdi.

BAKMADAN GEÇME!