ASKİ kaçak su kullananı yeni formülle bulacak

Güncelleme Tarihi:

ASKİ kaçak su kullananı yeni formülle bulacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2023 15:41

ASKİ Genel Müdürlüğü, kentte kaçak su kullanımına yönelik yeni bir denetim uygulamasına hazırlanıyor. Yeni yöntemde tüm abonelerin teorik tüketim miktarları hesaplanacak, hesaplanan tüketim miktarları ile gerçekleşen tüketim miktarları karşılaştırılacak. İki değer arasında aşırı fark bulunan abonelere yönelik düşük tüketimlerde denetimler arttırılacak.

Haberin Devamı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, başkentte kaçak su kullanımını engellemek için yeni bir uygulamaya geçmeye hazırlanıyor. Yeni yöntemle önce tüm abone türlerine göre teorik tüketim miktarları hesaplanacak sonra da hesaplanan tüketim miktarları ile gerçekleşen tüketim miktarları karşılaştırılacak. İki değer arasında aşırı fark bulunan abonelere yönelik düşük tüketimlerde denetim arttırılacak. Yüksek tüketim görülen abonelerin sayaç arızaları veya hat arızaları da düzeltilecek. ASKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

KARŞILAŞTIRMA YAPILACAK

“ASKİ Genel Müdürlüğü, kaçak su kullanımına yönelik kapsamlı bir mücadele yürütüyor. Kısa sürede uygulanmaya başlayacak yeni yöntemle tüm abone türlerine göre teorik tüketim miktarları hesaplanacak, hesaplanan tüketim miktarları ile gerçekleşen tüketim miktarları karşılaştırılacak, iki değer arasında aşırı fark bulunan abonelere yönelik olarak düşük tüketimlerde denetim artırılırken, yüksek tüketim görülen abonelerin sayaç arızaları veya hat arızaları düzeltilecektir, bu uygulama ile hem kurumun hem de abonelerin hakları korunacaktır.

Haberin Devamı

HAPİS CEZASI VERİLİYOR

Bilindiği üzere abone olmadan şehir su şebekesinden su kullanma, su sayacına ya da hatlara müdahale ederek tüketimi az gösterme ya da ücretsiz olarak su verilen aboneliklerden amacı dışında su kullanma eylemleri Türk Ceza Kanunu’na göre karşılıksız yararlanma suçu olarak nitelendirilmektedir. Kaçak su kullanımının tespitinde, idari para cezasının yanı sıra 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Kaçak su kullandığı tespit edilen konutların tesisatını fotoğraflayarak belgeleyen ASKİ ekipleri, su akışını keserek yasal yaptırımları uyguluyor. Su aboneliği olmayan ya da kaçak su kullanan vatandaşlarımızın bu durumu dikkate alarak aboneliklerini yaptırmaları gerekmektedir.

ASKİ kaçak su kullananı yeni formülle bulacak

Haberin Devamı

ASKİ verilerine göre başkentte toplamda 2 milyon 562 bin 217 su abonesi bulunuyor. Kente günlük yaklaşık 1,6 milyon metreküp su veriliyor.

İHBARDA BULUNUN ÇAĞRISI

Şebeke suyunun abonelere iletilebilmesi amacıyla önemli tutarlarda harcama yapılmakta ve yapılan harcamalar su fiyatına yansıtılmaktadır. Bu nedenle kaçak su kullananlar su kullanımında yasalara uyan vatandaşlarımızın haklarını haksız bir şekilde gasp etmektedir. Çevrelerinde kaçak su kullanımı olduğunu fark eden vatandaşlarımız, 7/24 hizmet veren Başkent 153 Çözüm Merkezi’ne ya da (0312) 616 10 00 ASKİ Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunabilir.”

ASKİ kaçak su kullananı yeni formülle bulacak

Haberin Devamı

MUSLUK SUYU İÇİLEBİLİR NİTELİKTEDİR

Öte yandan ASKİ Genel Müdürlüğü, musluk suyunun içilebilirliğiyle ilgili de bilgilendirme yaptı. Abonelere su depolarının temizletilmesini, eski tesisatları da yenilemelerini hatırlatan ASKİ açıklamasında şunları kaydetti: Başkentte musluklardan akan su içilebilir niteliktedir, gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Başkente günde yaklaşık 1,6 milyon metreküp su sağlayan ASKİ, bu suyu Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi olan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi yerleşkesinde yer alan su kalite merkezlerinde, 37 uzman personel ile kontrol altında tutmaktadır. Temiz su, atık su ve bakteriyoloji bölümleri olmak üzere 3 üniteden oluşan laboratuvarlarında 9 temiz su arıtma tesisinden gelen numuneler incelenerek her gün raporlanmaktadır. İçme suyu arıtma tesisinde arıtılan sular hem arıtma çıkışından hem de şehir şebekesinin bin 112 farklı noktasından alınan numunelerle analiz edilerek, başkentlilere sağlıklı ve içilebilir su olarak ulaştırılmaktadır. Ankara’ya verilen suyun kalitesini arıtma tesisinden musluklardan akıncaya kadar her aşamada denetleyen ASKİ’nin yanı sıra Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü de analizler yaparak denetimlerde bulunmaktadır. Bu denetimlerin sonuçları güncel olarak www.aski.gov.tr internet sitesinde yayınlanmaktadır. Bu raporlara göre; ASKİ’nin başkente sağladığı içme suyu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği’nin (AB) standart değerleri ile Sağlık Bakanlığı’nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe uygun olup, hem uluslararası hem de ulusal içilebilir su standartlarını karşılamaktadır. ASKİ, Ankaralılara temiz ve içilebilir su ulaştırmak için en ileri teknolojileri kullanmaktadır. Siz değerli abonelerimizin de şehir şebeke suyunu sağlıklı bir şekilde tüketebilmeleri için su depolarının temizliğini periyodik olarak yaptırmalarını, bina içindeki eski tesisatları yenilemelerini ve suyu tasarruflu kullanmalarını önemle rica ederiz.”

 

 

BAKMADAN GEÇME!