Artık dayanacak gücümüz kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Artık dayanacak gücümüz kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2020 04:35

Tüm tedbirlere uyarak iş yerlerini açmaya hazır olduklarını belirten Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Devletin sıcak elini yanımızda görmek istiyoruz. Esnaf can suyu desteği ile yaşatılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, tüm tedbirlere uyarak kahvehane, çay ocağı ve kafe gibi iş yerlerini açmaya hazır olduklarını kaydetti. Kahvehane, kafe ve çay bahçesi işleten esnafın günübirlik çalışarak para kazanan esnaf grubu olduğunu belirten Güven, koronavirüs tedbirleri kapsamında iş yerlerinin yaklaşık 1 buçuk aydır kapalı olduğunu, ekmek teknelerinin kapatılmasının doğal olarak esnafı da zora soktuğunu, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade etti. Güven, şunları söyledi: Küçük esnaf olarak bizim beklentimiz kredi desteğinden ve ötelemeden ziyade dükkânlarımız kapalı olduğu müddetçe en az bir asgari ücret tutarında geri ödemesiz yardım parası verilmesiydi. Esnafımız yanlarında çalıştırdıkları personele, iş yerlerinin kapalı olduğu dönemde ücret veremedi. Mal sahipleri, esnafımızı kira ödemeleri konusunda sıkıştırmaya başladı.

BİRER AYI ÜSTLENELİM

Artık dayanacak gücümüz kalmadı


Koronavirüsün esnafımız üzerindeki olumsuz etkilerini 3 ay olarak düşünürsek, iş yeri kiralarımızın bir ayını mal sahibi, bir ayını esnaf olarak bizler, bir ayını da devlet üstlenirse, zor günleri el birliğiyle, bizlere has dayanışma değerleri ile aşarız. Devletin alacaklarını ileri bir tarihe ertelemesi iyi niyetli bir uygulama, ancak bu durum, esnafımızı, ertelenen ödemeleri ileri tarihte nasıl yapacağı noktasında düşündürüyor. Hâl böyle olunca esnafımızın bir bölümü muhtaç duruma düşmenin üzüntüsü ve çaresizliği ile bankalardan ve kefalet kooperatiflerinden kredi almak için sıraya girdi. 2020 yılı için küçük esnaftan vergi alınmaması, sigorta primlerinin 2020 yılı için yüzde 37,5’tan yüzde 15’e düşürülmesi gibi kolaylıkların sağlanması esnafımızın mağduriyetini engelleyecektir. Aksi takdirde iş yerleri açıldıktan kısa bir süre sonra küçük esnaf yığılan, nasıl ödeyeceğini bilemediği ödeme tablosuyla baş başa kalacaktır. Devletin sıcak elini yanımızda görmek istiyoruz. Esnaf can suyu desteği ile yaşatılmalıdır.”

Haberin Devamı

KURALLARA GÖRE TASARLAYACAĞIZ

Haberin Devamı

İnsanların sıkça kullandığı salonlarında ucuz eğlence merkezleri şeklinde faaliyet gösterdiklerini belirten Güven, şunları söyledi: “Çevremizden bazı tanıdık hanımlar bize telefon açıyor. ‘Kahvehaneler açılsa da artık kocalarımız evden çıksa’ diyorlar. Tedbirlere uyarak işletmelerimizi açmaya hazırız. Bundan sonra belki de uzun süre tedbirlerle yaşayacağız, iş yerlerimizde, salonlarımızda bizler de artık kendimizi koronavirüs tehdinine karşı yenilemek zorundayız. Mesafe kurallarına göre iş yerlerimizi yeniden tasarlayacağız. Masa aralıkları sosyal mesafeyi koruyacak şekilde olacak. Maskesiz müşteri alınmayacak. Salon, masa ve masa örtüsü temizlik standartlarına yeni düzenlemeler getirilecek. Salonlarımızda her gün hizmet öncesi ve sonrası dezenfeksiyon işlemleri uygulanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!