Apartman görevlilerinin kısıtlamayla imtihanı

Güncelleme Tarihi:

Apartman görevlilerinin kısıtlamayla imtihanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2020 02:44

İçişleri Bakanlığı’nın daha önce ‘muaf’ olduklarını açıklamasına rağmen apartman görevlilerine, ‘sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettiği’ gerekçesiyle ceza yazılıyor.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı, koronavirüsle mücadele sürecinde yayımlanan yeni kısıtlama ve tedbirlere ilişkin genelgeler konusunda sıkça sorulan soruları 7 Aralık’ta cevaplamış, “Apartman görevlileri kısıtlamadan muaf mı?” sorusuna da “Apartman ve sitelerin temizlik, ısınma gibi işlerini yerine getiren görevliler, apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarına dair belgeyi ibraz etmek ve ikâmetleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidiş-geliş güzergâhıyla sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak” yanıtını vermişti. Ancak Hürriyet Ankara bürosunu arayan bir apartman yöneticisi, “İçişleri Bakanlığı’nın 7 Aralık’ta resmi internet sitesinden yaptığı bilgilendirme üzerine apartman görevlilerimize ‘görevli belgesi’ düzenledik ama denetim yapan emniyet güçleri tarafından kabul görmedi. Çankaya Kaymakamlığı’na yazılı başvuru yaptık, bu kez yine İçişleri Bakanlığı’nın 7 Aralık’ta yaptığı açıklamanın birebir aynısını gönderdiler. Yani net bir sonuç alamadık. Kısacası, sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde apartman görevlilerinin muaf olup olmadıklarını, ne kaymakamlıklar ne de emniyet güçleri net olarak bilmiyor. Asıl büyük sorun ise dört gün sürecek olan yılbaşı kısıtlamasında yaşanacak. Bunun önlemi şimdiden alınmalı” diye konuştu.

BÜYÜK BİR MAĞDURİYET VAR

Çankaya’dan aradığını söyleyen ancak isminin gizli kalmasını isteyen yöneticinin bu telefonunun ardından Konut Görevlileri Sendikası (KONUT-SEN)Başkanı Uğur Gözel’e, “Apartman görevlileri kısıtlamadan muaf mı?” diye sorduk. Başta sendikaları olmak üzere muhtarlıklar ya da yönetimlere bu konuda bir yazı gelmediğini söyleyen Gözel, “Kısıtlama günlerinde dışarı çıktığımızda polis ceza yazıyor, çıkmazsak da bu kez yönetim ‘işine son veririm’ diyor. Şu an büyük bir mağduriyet var” diye konuştu. Gözel, beklentilerini ise şöyle anlattı:

Apartman görevlilerinin kısıtlamayla imtihanı


İKİ ARADA BİR DEREDE KALDIK

“Devlet bize ‘sokağa çıkman yasak’ diyor. Yönetici ise ‘apartmanın size ihtiyacı var’ diye çağırıyor. Biz iki arada bir derede kaldık. Aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık hesabı. Üstüne yönetici bir de arkadaşımızı işten çıkarmakla tehdit ediyor veya hakaret ediyor. Bu konuda şiddet mağduru arkadaşımız da var. Apartman görevlileri sokağa çıkma kısıtlamalarından bir genelgeyle muaf tutulmalı. İlgili yerlere gerekli yazılar derhal yazılmalı.”

HAYATLARINI HİÇE SAYIYORLAR

KONUT-SEN Başkanı Uğur Gözel, pandemi dolayısıyla apartman görevlilerinin iş yükünün arttığına ve daha fazla temas nedeniyle risk grubunda yer aldıklarına dikkat çekerek, “Dezenfekte işlerini de apartman görevlilerine yaptırdılar. Ekstradan bir yük bindi. Sadece çöp toplamak bile pandemi de fazlasıyla arttı. Ayrıca, apartman görevlilerinin hayatlarını hiçe sayarak, enfekte olduğu halde bunu saklayan vatandaşlarımız var. Bu insanlar bulaş riskine rağmen kapıya çöp bırakıyorlar. Bununla birlikte sorumsuz olan birçok bina yönetimi de apartman görevlisine ne maske ne eldiven ne de iş kıyafeti aldı. Durum böyle olunca da hasta olan, hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. Karantinaya giren arkadaşlarımız raporlu bile sayılmadılar. Maaşlarından kesildi ve devlet herhangi bir ödeme yapmadı. 15 günlük maaşları heba oldu.”

MESLEKTE STATÜ İSTİYORUZ

Öte yandan meslekte statü isteyen Gözel, “Apartman görevlileri çalışma şartlarının iyileştirilmesini devletimizden talep ediyoruz. Biz bu insanların bir yasası, kanunu olsun istiyoruz. Devlet bizi bir statüye koysun” dedi.

BAKMADAN GEÇME!