Apartman altı oto galeri göçe zorluyor

Güncelleme Tarihi:

Apartman altı oto galeri göçe zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2015 01:39

Ankara'da bir çok semtte, kapalı mekanlara park edilen LPG’li araçlar nedeniyle tehlike oluşturan, kaldırım, yol işgalleriyle de sürücü ve yayalara zor anlar yaşatan apartman altı oto galerileri, Aydınlıkevler Mahallesi’nde zorunlu göçe neden oluyor.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinin ardından Büyükşehir Belediyesi ile Valiliğin ortak çalışmalarına rağmen oto galerilerinin kent içinde faaliyeti devam ediyor. Emek, Bahçelievler, Subayevleri, Aydınlıkevler gibi taşıt trafiğin yoğun olduğu semtlerde kümelenen galeriler vatanşları canından bezdirdi. Yolda araç bulundurmaları yasak olmasına karşın kural tanımayan galeriler, karayolunu daraltarak trafiğin kilitlenmesine ve kazalara neden oluyor. Kaldırım işgali nedeniyle de yayalar taşıt yolunda yürümek zorunda kalıyor. Mahalle sakinleri, diğer iş yeri sahipleri ve araç sürücüleri ile galericiler arasında zaman zaman ciddi kavgalar da yaşanıyor.

EVİNİ SATAN KAÇIYOR

Oto galerilerinin sebep olduğu sorunlar nedeniyle bölge sakinlerinin evlerini satıp, kaçma eğiliminde olduğunu ifade eden Aydınlıkevler Mahallesi Muhtarı Rıza Kumru, “İrfan Baştuğ Caddesi'nde yoğunlaşan galeriler yüzünden apartman sakinleri kendi araçlarını binalarının önüne koyamıyor. Bu yüzden dairesini satıp gidenler oldu. Diğerleri mecburen burada kalıyor. Buradaki galerilerin bir an önce taşınması gerekiyor” dedi. Yukarı Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Süleyman Kalyoncuoğlu ise, “Bahçeli ve Emek bölgesinde çok fazla galeri var. Vatandaş buralardan geçerken büyük sıkıntı yaşıyor. Engelli yakınlarından çok fazla şikayet geliyor. İnsanlar evlerinin önünde araçlarına yer bulamıyor, götürüp uzağa bırakıyor. Bu sefer de polis gelip ceza kesiyor. Vatandaş gelip bize yakınıyor” diye konuştu. Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Başkanı İlimdar Boztaş, “Araçlarını kaldırıma park eden oto galerileri, engellilerin erişimini kısıtlayarak suç işliyorlar” dedi.

Haberin Devamı

GALERİ AÇILIMI ALTINCI YILINDA

2009 yılında dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın talimatı ile Ankara’da başlatılan galeri açılımı altıncı yılını doldurdu. Emek’te ikamet eden Bakan Atalay, 6 ıl önce “Oto galerileri konusunda en sıkıntılı illerden birisi Ankara’dır, ama bu konuda mesafe alınmıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı ve Vali’yi göreve davet ediyorum” açıklamasını yapmıştı. Atalay’ın sözlerinin ardından tüm oto galerileri şehir dışında tek bir noktada toplayacak proje için düğmeye basılmıştı. Ancak 2 yıl içerisinde herhangi bir gelişme olmayınca, dönemin Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, belediyeleri uyarmış ve çok sayıda oto galerisi ‘ruhsatsız’ oldukları gerekçesiyle mühürlenmişti. 2009’da ilk adımı atılan ikinci el otomobil AVM’si’nin temeli, Atalay’ın açıklamalarından 4 yıl sonra 2013’te atılmışkı. Tesisin temel atma töreninde konuşan Beşir Atalay, “Emek ve Bahçelievler otomobil pazarına benziyor. Buralar şehrin en kıymetli yerleridir. Van’da bile çok güzel ikinci el otomobil mekanları var ancak Başkent’te yok. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri yeterince çaba sarf etmedi” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!