Antik teknelerle tarihe yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Antik teknelerle tarihe yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2013 00:00

Ankara Üniversitesi, İzmir’in Urla ilçesinde denizciliğin aşamalarının görülebileceği arkeopark kuracak. 2014 yılında açılması plananlanan merkezde ziyaretçiler, antik teknelerle kısa turlar da yapabilecek.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) Müdürü Prof. Dr. Hayat Erkanal, İskele mevkiindeki kara kazılarının 1992 yılında başladığını, alanın havadan çekilen fotoğraflarında denizde kalıntılar olduğunun fark edilmesi üzerine de 2000 yılında sualtı kazılarına girişildiğini anlattı. Tarihi kazıların yurt dışından da büyük ilgi gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Erkanal, uluslararası yoğun ilginin de etkisiyle çalışmaları merkezileştirmek için İzmir’in ilçesi Urla’da Ankara Üniversitesi bünyesinde sualtı arkeoloji araştırma ve uygulama merkezi kampüsü oluşturmaya karar verildiğini kaydetti. Erkanal, şunları söyledi:

BUHARLI TEKNELER

“Bu merkezin en önemli parçasını arkeopark oluşturacak. Hem tekneleri, hem de denizcilik tarihiyle ilgi diğer malzemeleri sergileyeceğiz. Ayrıca ziyaretçilere, antik teknelerle kısa sürelerde tur yaptırmayı düşünüyoruz. Dönemin şartlarında yapılan teknelerle, tarihi bir yolculuk olacak. Cazibe merkezi haline gelen bölgeyi daha da ön plana çıkarmış olacağız. İnsanın denizle olan ilişkisinin tüm evreleri bu alanda görülecek. Başlangıçtan, özellikle buharlı teknelerin ortaya çıkışına kadar olan safhaları görebileceksiniz. Burayı ziyaret edecek herhangi bir kişi, dünya denizcilik tarihini başlangıçtan belli bir noktaya kadar izleyebilecek ve yeterli bilgiye sahip olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!