ANTAD’dan ABB’ye ‘C’ye var S’ye niye yok’ sorusu

Güncelleme Tarihi:

ANTAD’dan ABB’ye ‘C’ye var S’ye niye yok’ sorusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2023 14:50

Ankara Toplu Taşımacılar Derneği (ANTAD) Başkanı Cemal Baltacı, UKOME Genel Kurulu’nun ‘C’ ve ‘S’ plakalı umum servis araçlarının çalışma alanları ile güzergâhları için bir karar almamasına rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) ‘C’ plakalı servis araçlarına güzergâh izin belgesi düzenlediğini, ‘S’ plakalı araçlara ise belge vermediğini iddia etti.

Haberin Devamı

UKOME Genel Kurulu’nun toplanarak sorunu çözmesini talep eden Baltacı yaşanan süreci şöyle anlattı:

MAHKEME KARARI ÜZERİNE İPTAL EDİLDİ

ANTAD’dan ABB’ye ‘C’ye var S’ye niye yok’ sorusu

“Ankara genelinde hizmet veren, ‘C’ ve ‘S’ plakalı umum servis araçlarının çalışma alanları ve güzergâhlarını belirleme yetkisi, ABB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’na ait. UKOME Genel Kurulu, kanun ve yönetmelikler doğrultusunda farklı tarihlerde bu konuda kararlar aldı. UKOME, 28 Ocak 2022 tarihli kararında da Ankara’da hizmet veren ‘C’ ve ‘S’ plakalı umum servis araçlarının çalışma alanları ve güzergâh belgelerinin düzenlenmesini karara bağlamıştı. Bu karar mahkemeye taşınınca UKOME Genel Kurulu, 14 Haziran’da toplanarak mahkeme kararlarına istinaden 28 Ocak 2022 tarihli kararı iptal etti.

Haberin Devamı

UKOME HALEN TOPLANIP KARAR ALMADI

İptal kararı ile birlikte ABB Ulaşım Dairesi Başkanlığı koordinesinde, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, Ankara İl Jandarma Komutanlığı, Zabıta Dairesi Başkanlığı, Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2’nci Bölge Müdürlüğü, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bir alt komisyon kurulmasına ve komisyon tarafından alınacak kararın, UKOME Genel Kurulu’nda değerlendirilmesine karar verildi. 27 Temmuz ve 28 Temmuz tarihlerinde, iki günlük çalışma yapan alt komisyon üyeleri tarafından oy birliği ile bir karar alındı ve UKOME Genel Kurulu’na teslim edildi. Okulların açılmasına bir aydan daha az bir süre kalmış iken halen UKOME Genel Kurulu toplanarak bir karar vermedi.

C PLAKALARA BELGE VERİLMEYE DEVAM ETTİ

Geçen süre zarfında ABB’nin ilgili birimleri belirlenmiş bir çalışma alanı olmamasına rağmen, ‘C’ plakalı umum servis araçlarına güzergâh izin belgesi vermeye devam etti. Ancak ‘S’ plakalı umum servis araçlarına güzergâh izin belgesi düzenlemedi. Burada bir adaletsizlik oluştu. Güzergâhlar belli olmamasına rağmen C’lere izin belgesi verilirken ‘S’lere izin belgesi verilmiyor. İlçelerde öğrenci servis hizmeti veren ‘S’ plakalı umum servis araçlarına güzergâh izin belgesi verilmemesi durumunda, yaklaşık bin 400 aracın vermekte olduğu, öğrenci ve personel ulaşım hizmetleri, hangi araçlar tarafından yapılacak bilemiyoruz. UKOME kararı iptal olmasına rağmen, Ankara Büyükşehir Belediyesi ilgili birimleri, hangi hukuki gerekçe ve dayanak ile sadece ‘C’ plakalı servis araçlarına güzergâh izin belgesi vermeye devam etmektedir? UKOME Genel Kurulu’nun zamanında toplanmaması sebebiyle, çalışma alanları ve güzergâhları belirlenmeyen ‘S’ plakalı umum servis araçları yerine, yüksek tutarda, fahiş ücret tarifeleri ile hizmet almak zorunda kalan velilerin, maddi zararını hangi idare karşılayacaktır?

Haberin Devamı

ADALETSİZLİĞİN SONA ERMESİNİ BEKLİYORUZ

UKOME Genel Kurulu’nu toplamaya ve gündemi belirlemeye yetkili olan tek makam ABB Başkanı Sayın Mansur Yavaş’tır. Okulların açılmasından önceki tarihte, UKOME Genel Kurulu’nu toplantıya çağırarak, umum servis araçlarının çalışma ve güzergâh izin belgesi düzenleme konularının netleşmesini sağlamak, sayın başkanın sorumluluğundadır. Her beyanında, ‘öncelikle altı milyon Ankaralı hemşehrimi düşünmek zorundayım’ demekte olan Sayın Mansur Yavaş’ın, UKOME Genel Kurulu’nu toplantıya davet etmemesinin kaynağının kendisine yanlış bilgilendirme yapan ve maddi menfaat peşinde olan bazı sektör temsilcileri olduğu kanaatindeyiz. UKOME kararı olmamasına rağmen ‘C’ye var S’ye niye yok?, ABB’den bu sorunun yanıtını merak ediyoruz. ‘C’ ve ‘S’ plakalı servis araçlarından hizmet alan, öğrenci ve personelin, maddi olarak kayıplara uğramaması amacıyla, bu ay içinde, UKOME Genel Kurulu’nun toplantıya davet edilmesini talep ediyoruz. Bu önemli konuda acilen adım atılmasını, UKOME’nin toplanarak ‘C’ ve ‘S’ plakalı umum servis araçları arasındaki adaletsizliği sona erdirmesini bekliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!