Ankara’ya layık bir müze

Güncelleme Tarihi:

Ankara’ya layık bir müze
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2022 14:30

Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda, ‘Atatürk, Ankara ve Etimesgut’ konulu söyleşiye katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı müze için, “Bu müze, belediye ötesinde bir çalışma olmuş. Türk Tarih Müzesi Ankara’ya layık bir müzedir. Herkes mutlaka bu müzeyi görmeli” dedi.

Haberin Devamı

Ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Etimesgut Belediyesi tarafından Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ‘Atatürk, Ankara ve Etimesgut’ konulu söyleşiye katıldı. Belediye Başkanı Enver Demirel, söyleşi öncesi Ortaylı’ya müzeyi gezdirerek detaylı bilgi verdi. Türk tarihiyle ilgili heykel, resim ve rölyefleri yakından inceleyen Ortaylı, “Herkes mutlaka bu müzeyi görmeli” dedi. Panoramik resim alanını da gezen Ortaylı, “Böyle güzel bir büyük bir mekânda tarihimizi anlatan panoramik resimler çok güzel olmuş. İnşallah şehirlerimiz böyle güzel panoramalarla donatılır” değerlendirmesinde bulundu. Ortaylı, “Bu müze, belediye ötesinde bir çalışma olmuş. Türk Tarih Müzesi Ankara’ya layık bir müzedir. Heykelsiz ve resimsiz medeniyet olmaz. Gerçekten Türk Tarih Müzesi ile iftihar ettim. Bu zamana kadar Orta Anadolu kıraç yer olarak gösteriliyordu müze artık Anadolu’nun ne olduğunu gösteriyor. Bunlar çok önemlidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ankara’ya layık bir müze

27 ARALIK ANKARA’YA HAS BAYRAMDIR

Ortaylı söyleşide 27 Aralık ve Ankara ile ilgili ise şunları söyledi: “27 Aralık Ankara’ya has bir bayramdır. Türkiye’nin kültür tarihi Ankara’da başlamıştır. 1919’da Gazi Paşa Hazretleri’nin, o zamanki rütbesiyle Kolordu Komutanlığı’nda bulunmuş Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya ulaştığı gündür. İstiklal Harbi’nin nihai ve merkez noktası olarak hizmet arz eden bir şehirdir. İnkılaplar da burada başlamıştır. Ankaralılar, 19’uncu yüzyılda demiryolunu kendileri getirdiler fakat buradan öteye gitmedi. Buranın tüccarları, Ankara Sultanisi vardır. Buradaki azınlıklar zengindir. Burada yabancı okullar ve konsolosluklar vardır. Onun için harbin buraya gelişi, teessüs makali olması tesadüf değildir.”

AVM YERİNE MAHALLE GEZİN ÖNERİSİ

Ankara’nın yeteri kadar gezilmediğini de dikkat çeken Ortaylı, gençlere alışveriş merkezlerinde (AVM) vakit geçirmek yerine mahalleleri gezme önerisinde bulundu. Ankara’nın milli arkeolojinin ve milli mimarinin merkezi olduğunu da aktaran Ortaylı, “Burada insanlar musiki öğreniyor, buradaki tiyatrolar her zaman dolu. Ben bunu çok büyük bir olay olarak görüyorum. Şahsen burası konservatuvar memleketi. Türkiye’de konservatuvar gerçek anlamıyla burada kuruldu” dedi. Ortaylı, Ankara’nın isminin ‘Angara’ olduğunu da söyledi. Etimesgut’un Cumhuriyet döneminden itibaren banliyö treni, Şeker Fabrikası ve devlet tesislerinin yer aldığı gelişime açık bir yer olduğunu da kaydeden Ortaylı, “Etimesgut banliyö ve kentin dışında bir yer olmasına rağmen birden patladı. Etimesgut, İstanbul’un banliyöleri, varoş semtleri gibi yatakhane bir yer değil. Modern, gelişmiş bir yer. Etimesgut şehrin merkezi haline geldi” dedi.

Haberin Devamı

BÜSTÜNÜ HEDİYE ETTİ

Başkan Enver Demirel İber Ortaylı’ya, belediyenin heykel atölyesinde yapılan büstünü hediye etti. Ortaylı, heykelini inceledikten sonra, “Bu müzeye koymayın. Bu müzede çok daha kıymetli şahsiyetler var. Çok güzel olmuş aynı ben” yorumunda bulundu.

BAKMADAN GEÇME!