Ankara’ya 3 saat mesafede huzur sığınağı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’ya 3 saat mesafede huzur sığınağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 01:00

Cittaslow felsefesinin Türkiye’deki 14 temsilci kentinden biri. Osmanlı’dan kalma tarihi konakları, cumbalı evleri, arnavut kaldırımlı dar sokakları, türbe ve camileri, doğası, Zafer Kulesi ile şehir hayatından bunalanların huzur sığınağı... Ankara’ya 3 saat mesafede Bir Osmanlı Kenti: Göynük

Haberin Devamı

Türkiye’nin orman yoğunluğu bakımından en zengin bölgelerinden biri olan Bolu’nun doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla ünlü ilçesi Göynük, havaların ısınmasıyla birlikte ziyaretçi akınına uğruyor. İtalya’da doğan ve dünyada hızla yayılan yeni şehir felsefesi ‘Cittaslow’un Türkiye’deki 14 temsilcisinden biri olan Osmanlı kenti, gezginlerin rotaları arasında ilk sıralarda. Ankara ve İstanbul’a 3’er saat mesafedeki Göynük, Osmanlı’dan kalma tarihi konakları, cumbalı evleri, doğası, kente hakim tepedeki Zafer Kulesi ile şehir hayatından bunalanlara iyi bir hafta sonu kaçamağı imkânı veriyor. Ziyaretçilerinin ‘huzur sığınağı’ adını verdiği kent, inanç turizmi açısından da önemli bir yere sahip. Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin’in türbesi etrafına kurulu Göynük, her yıl yerli ve yabancı 500 bin turisti ağırlıyor.

Haberin Devamı

Ankara’ya 3 saat mesafede huzur sığınağı

1292’DEN BERİ OSMANLI KENTİ

İki vadi ve beş tepe üzerine kurulu Göynük, mevcut dokusu incelendiğinde Anadolu tarihiyle paralellik gösteriyor. Helenistik Çağ’a kadar İskitler ve Traklar’ın yerleşim yeri olduktan sonra sırasıyla Roma ve Bizans imparatorluklarının egemenliğinde kalan Göynük, 1292 yılında Osmanlı topraklarına katıldı. Kent, Osmanlı’dan kalma tarihi konakları ve az bozulmuş tarihi dokusuyla ‘Bir Osmanlı Kenti’ olarak anılıyor. Otantik bir görünüme sahip kent, arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yürürken, tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Ankara’ya 3 saat mesafede huzur sığınağı

CUMHURİYET’İN ZAFER KULESİ

1967’de yaşanan 6.7 büyüklüğündeki Mudurnu Depremi’nde büyük bölümü yıkılmasına rağmen günümüze kadar gelmeyi başaran evleriyle nostaljik yapısını koruyan kentte dikkat çeken diğer bir yapı ise Zafer Kulesi. Cumhuriyet döneminin ilk kaymakamı Hurşit Bey tarafından Sakarya Meydan Savaşı anısına 1923 yılında kente hakim bir tepeye inşa ettirilen yapı, altıgen taş temel üzerine 3 katlı ahşap yalı baskı mimarisiyle göze çarpıyor.

Haberin Devamı

DİYAR-I AKŞEMSEDDİN

İnanç turizmi açısından da potansiyeli bulunan kentin sembollerinden biri Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin’in türbesi. Müritleriyle İstanbul’un fethinde yer aldıktan sonra yerleştiği Göynük’te 6 yıl yaşadıktan sonra hayatını kaybeden Akşemseddin için yaptırılan türbe, kentin merkezinde bulunuyor. Bu nedenle ‘Diyar-ı Akşemseddin’ olarak da adlandırılan Göynük’ün inanç turizminde gözde mekânları arasında Bıçakçı Ömer Dede ve Debbağ Dede türbeleri ile Gazi Süleyman Paşa, Hacı Kadın, Hacı Abdi, Sofu Ali, Kayabaşı, Çeşme ve Kepkebir camileri de yer alıyor. İstanbul’un fetih günü olan 29 Mayıs’tan önceki Pazar gününün ‘Akşemseddin’i Anma Günü’ olarak kutlandığı Göynük’ü yılda 500 bin turist ziyaret ediyor.

Haberin Devamı

Ankara’ya 3 saat mesafede huzur sığınağı

HEYELAN GÖLLERİ

Göynük’e kendi aracıyla gelenleri, kent merkezindeki turun ardından yapacakları 11 kilometrelik yolculuk sonunda ise Çubuk Gölü karşılıyor. Kayabaşı Tepesi’nden inen heyelanın, vadiyi tıkaması sonucu oluşan, deniz seviyesinden bin 150 metre yüksekteki bu göl piknik ve kamp yapmak isteyenlerce tercih ediliyor. Etrafı çam ormanlarıyla çevrili göl, yayın hayatı 6 bölüm süren 2005 yapımı Rüzgarlı Bahçe adlı dizi seti için çevresine yapılan yel değirmenleriyle de fotoğraf severlerin ilgisini çekiyor.
Göynük-Bolu yolunun 20’nci kilometresinde bulunan Erenler ile Kurudal arasındaki dar vadinin heyelan sonucu tıkanması sonucu oluşan Sünnet Gölü etrafında da konaklanabilecek tesisler bulunuyor.

Haberin Devamı

Ankara’ya 3 saat mesafede huzur sığınağı

YATIRIMCI VE TURİZMCİLERE  BAŞKAN’DAN DAVET

Ankara ve İstanbullu gazetecileri Göynük’te misafir eden Belediye Başkanı Kemal Kazan, yatırımcı ve turizimcilere de çağrıda bulundu:
“Göynük, şirin bir Anadolu kasabası. Örf, adet, gelenek ve görenekleriyle tarihi yapılarıyla tam bir Osmanlı kenti. Osmanlı mimarisi olan tarihi yapıları restore ettik. Kentin alt yapısını da buna hazırladık. Göynük’ü Cittaslow yapan, tüm bunları bünyesinde barındırıyor olması. Buraya geldiğinizde büyük şehirlerimizin kalabalık gürültüsünden kurtularak, eskiyi yaşamış olacaksınız. Tarihi konak ve göllerimizin yanı sıra Göynük’te yayla turizmi de yapılabilir. Termal turizm yatırımlarımız başladı. İki yıl içinde termal turizmde hatırı sayılır bir yer tutacağız. Yatırımcılarımızı ve turizmcilerimizi Göynük’e davet ediyor; saklı kalmış bu kentimizi ziyaret etmelerini temenni ediyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!