Ankaralı’nın film festivali 23’üncü yaşını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı’nın film festivali 23’üncü yaşını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2012 00:00

23’üncü Ankara Uluslararası Film Festivali 150’nin üzerinde filmin gösterileceği zengin bir programla 15 Mart Perşembe akşamı başlayacak. Açılış töreni, MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

ANKARALI sinemaseverlerin özlemle beklediği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 23’ncü Ankara Uluslararası Film Festivali, 15 Mart Perşembe akşamı MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlayacak. Festival süresince 150’den fazla film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
Sahiplerini bulacak
Ödül törenleri ve yarışmalarla zenginleşen festivalde “Sanat Çınarı” ödülü,
Hamiye Çolakoğlu’na, festivalin kurucularından Aziz Nesin’in adını taşıyan “Aziz Nesin Emek Ödülü” Burçak Evren’e sunulacak. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, “Kitle İletişim Ödülü” ise, 1962 yılında yayımına başlanan ve klasik müzik alanında önemli bir görev üstlenen, yıllar içinde pek çok değerli besteci ve müzik adamı ve yazarının yazılarını okurlarına ulaştıran Orkestra Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Panayot Abacı’ya verilecek. Festival, tüm farklılıkların törpülendiği ve zihinlerin tektip yaşam tarzına alıştırıldığı bir dünyada yaşadığımız gerçeğinden yola çıkarak, bu yılki ana temasını ‘Tektipleşme’ olarak belirledi.
İzleyiciyle buluşacak
1966’da müstehcen bulunarak, Danıştay kararı ile yasaklanan ilk film olma özelliği de taşıyan ‘Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri’, Mimar Sinan Üniversitesi’nin katkıları, Heper ailesinin özel izni ve desteğiyle, 46 yıl sonra, Ankara Film Festivali’nde izleyiciyle buluşacak. Festival, panel ve söyleşilerle renklenecek.

Haberin Devamı

Şoray açılışa katılacak

FESTİVALDE dünya sinemasından örneklerle, beyaz perdenin birbirinden önemli ismi Başkent’te buluşacak. Festivalin açılış töreninde Lütfi Ömer Akad anısına, 1968 yapımı ‘Vesikalı Yarim’ gösterilecek. Filmin başrol oyuncusu Türkan Şoray ve senaristi Safa Önal da 23’ncü Ankara Uluslararası Film Festivali’nin onur konukları olarak filmin gösteriminde hazır bulunacak.

Toplu gösterimin konuğu Robert Altman olacak

TOPLU Gösterim bölümünün bu seneki konuğu Amerikan sinemasının yalnız ve inatçı silahşörü Robert Altman olacak.
İlk filmlerinden itibaren Amerikan kültürüyle organik bağlarını ve bu kültürle ilişkili referanslarını açık biçimde, ama ters bir yönden ortaya koyan Altman, 70’li yıllarda ABD değerlerini eleştirel bir bakışla tartışan Yeni Hollywood akımının en tanınmış temsilcilerinden biri.

Haberin Devamı

Kısa filmde 19 yapıt

ULUSLARARASI Kısa Film seçkisinde ise, 19 film yer alıyor. Kore, Almanya, Bulgaristan, İtalya gibi pek çok ülkeden katılımcıların yoğun ilgisini gören, Uluslararası Kısa Filmler programı yaklaşık 150, Uluslararası Belgesel Filmler programı ise 75 başvuru arasından değerlendirmeye alındı. Kısa filmlerin arasında, Ein Schuh Geht Barfuss, One Shoe Walks Barefoot,  Ghost ve Bani Adam gibi başarılı yapıtlar yer alıyor.

Kapanış 22 Mart’ta

Festivalin, Perşembe günkü açılış töreninin ardından 22 Mart’a kadar düzenli olarak her gün gösterime girecek olan filmler, Kızılırmak Sineması, Batı Sineması, Goethe-Institut Ankara ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sinemaseverlerle buluşacak. Festival biletleri gişelerden ve http://www.mybilet.com/ sitesinden alınabilecek. Kapanış töreni ise, 22 Mart Perşembe akşamı 19.30’da MEB Şura Salonu’nda yapılacak. Törende, Ulusal Uzun Film, Ulusal Kısa Film ve Ulusal Belgesel Film yarışmalarının ödülleri sahiplerini bulacak. Kapanış törenini, Defne Halman ve Engin Hepileri sunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!