Ankaragücü'nün vizyonu değişerek gelişecek

Güncelleme Tarihi:

Ankaragücünün vizyonu değişerek gelişecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2022 17:06

Sarı-lacivertli ekibin başkanı Faruk Koca, hem alt yapı hem de üst yapıda önemli projeleri hayata geçirmeye devam ettiklerini söyledi. Yetenekli çocukları bulma ve yetiştirme işine sıfırdan başladıklarını vurgulayan Koca, “Bu çalışmanın ilk meyvelerini 5 yıl sonra almayı planlıyoruz. Süper Lig için de ciddi potansiyeli olan bir ekip kurduk. Sahadaki rakiplerimize iddialı bir tehdit unsuru olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ankaragücü Kulüp Başkanı Faruk Koca, Süper Lig’in ilk haftasında oynayacakları Konyaspor maçını büyük bir heyecanla beklediklerini belirtip, “Ciddi bir kadro yapılanması gerçekleştirdik. Önemli ve isim yapmış oyuncuları transfer ettik. Bu takımın ciddi bir potansiyeli var ve rakiplerimiz için sahada iddialı bir tehdit unsuru olacağız. Karşılarında hem iyi oynayan hem de dişli ve güçlü bir takım bulacaklar” diye konuştu. Türkiye’de kulüplerin ekonomik anlamda sorunlar yaşadığını ve borç yükünün kulüpleri çok zorladığını dile getiren Koca, şunları söyledi: “Türkiye’de kulüp başkanı ve yönetici olmak kolay değil. Birden fazla sorunla uğraşmak zorundasınız. En büyük zorluk da kulüplerin bozuk mali yapıları. Önceki gün, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, kulüp başkanları olarak geniş çaplı bir toplantı yaptık. Neler yapılacağı ile ilgili fikir alış verişinde bulunduk. Kulüplerin borçları, menejerlere ödenen paralar, oyuncu vergileri gibi bir çok konu gündeme geldi. Bu sorunların devlet politikası olarak ele alınması lazım ve belirli kriterlerin ortaya konulması gerekiyor. Fransa geçmişte buna benzer sorunları yaşadı ve planlı bir çalışma ile sıkıntıları en aza indirmeyi başardı. Bugün Avrupa’nın farklı liglerinde, büyük takımlarında çok sayıda Fransız oyuncu mücadele ediyor. Bir de çok ciddi bir denetleme gerekiyor. Bizde denetim deyince akla ceza kesmek geliyor. Kulüp başkanları ya da yöneticileri kulüplerin parası üzerinde fantezi kurmamalı. Harcamalar, yasalarla, yönetmeliklerle belli bir düzene konulmalı. Sürdürülebilir mali yapılar olmalı. Yeni Spor Yasası’nın bu anlamda caydırıcı olacağı inancındayım.”

Haberin Devamı

YERLİ OYUNCU YETİŞMEDİĞİ İÇİN ALTERNATİF AZALIYOR

“Ben yerli oyuncudan yanayım ancak alt yapıdan çok fazla kaliteli oyuncu yetişmediğinden, yeri oyuncu alternatifi çok az. Bu da piyasa şartlarını olumsuz etkiliyor. Şu aşamada yabancı oyuncu sayısının sınırsız olması taraftarıyım. Neden ? Parasını verip getirdiğiniz yabancı kenarda beklememeli. 8+3 kuralı da hem oyuncu transferini hem de sahadaki dizilişi etkiliyor. Savunmanın ortasında iki yabancı oynatalım düşüncesi ağır bastı ve kaleci hakkımızı yabancıdan yana kullanmak istemedik. Sezona 3 yerli kaleci ile başlayacağız. Bahadır Han Güngördü’nün büyük çıkış yapacağı düşüncesindeyiz. Trabzonspor’a transfer olduğunda şanssızlık yaşadı, Trabzon 1461 ve Ankara Demirspor’da oynadı. Geçen sezon görev aldığı maçlarda iyi işler çıkardı. Kocaelispor’dan gelen Doğukan Kaya’dan da çok umutluyuz. 1. Lig deneyimine sahip Nurullah da bu rekabetin içinde olacak.”

Haberin Devamı

ÖZKAYNAK DÜZENİNİ VERİMLİ HALE GETİRMEK ZORUNDAYIZ

“Üzülerek ifade ediyorum, Ankaragücü’nün altyapısı iyi çalışmamış. Tandoğan’dan, son dönemde A takıma çıkan ve orada kalan oyuncu sayısı çok az. Yeni bir proje başlattık ve başına da Teknik Direktör Ümit Turmuş’u getirdik. Alt yapıyı sıfırdan inşa etmeye karar verdik. Yetenekli çocukları bulup onları yetiştirmeli, A takıma kazandırmalı ve buna süreklilik sağlamalıyız. Tandoğan daha verimli bir hale gelmeli. Altyapı, emek, özveri ve zaman isteyen bir çalışma. Bu projenin ilk meyvelerini 5 yıl sonra toplamaya başlarız diye planlama yaptık. Bu anlamda, tesis ve saha da çok önemli. Saray Tesisleri için görüşmeler yaptık. Oranın kullanımı ile ilgili olarak Spor Bakanlığı ile birlikte koordineli şekilde yürüttüğümüz temaslarda son aşamaya geliyoruz. Kulüplerin geleceğini sağlam temeller üzerine kurması, alt yapılarına yapacakları yatırımlarla doğru orantılı olacak. Geniş çaplı bir tarama yapılmalı, oyuncu havuzu bölgelere ayrılmalı ve yeni yetenekler keşfedilmeli. Bu sadece futbol için değil diğer branşlar için de yapılmalı.”

Haberin Devamı

JESE RODRİQUEZ ANKARAGÜCÜ’NÜN TANITIM YÜZÜ GİBİ OLDU

“Transferde titiz bir çalışma yürüttük ve 15 oyuncu ile kadroyu yeniledik. Transferi en uzun süren isim Lamine Diack oldu. Savunma için Bordeoux’tan, Paul Baysse ile anlaştık. Çok istediğimiz bir oyuncu idi. Kulübünün ligden düşme ile ilgili mahkemeye taşınan bir davası vardı. İlk iki mahkemenin sonucu, oyuncunun rotasını bize doğru çevirdi ancak son karar Bordeoux lehine çıkınca bu transfer gerçekleşmedi. Jese ile ilgili pazarlıklar da uzun sürdü ancak sonuçta oyuncuyu Başkente getirdik. Geldiğinde kilo fazlası vardı. Kayseri kampında 3-4 kilo verdi. Hala 1-2 kilo fazlası olduğunu kendi de söylüyor. Ülkesi İspanya’da bir gazeteye verdiği demeçte, Ankaragücü’ne geldiğinde gördüğü ilgiyi PSG’ye gittiğinde bile görmediğini, bu sevginin karşılığını mutlaka vermeye çalışacağını aktarmış. Sosyal medya hesaplarında Ankaragücü’ne olan aidiyet duygusunu her fırsatta dile getiriyor. Hem kendisinin hem de eşinin toplam 5 milyon takipçisi var. Jese transferi ile 50 milyon kişi Ankaragücü adını duydu. Bu sayı her geçen gün artıyor. Jese, bizim tanıtım yüzümüz gibi oldu. Çok büyük kalite ve takıma katkısının büyük olacağına inanıyorum. Real Madrid’ten, PSG’ye gittikten sonra ciddi bir sakatlık geçirdi ancak son sezonunda Las Palmas’ta 37 maça çıktı. Fransız ekibine geçerken, Avrupa’nın çıkış yapacak en iyi 6 oyuncusu arasında gösteriliyordu. Ankaragücü’nde önemli işler yapacak kariyere sahip bir yetenek. En önemli özelliği de sahada asla bencil değil.”

Haberin Devamı

YENİ BİR VİTRİN YENİ VİZYON İLE ÇIKIŞ YAPMALIYIZ

“19 Mayıs Stadı yeniden yapıldığında, yeni bir vitrin yeni bir vizyonla çıkış yapmalıyız. 40 bin kombine hedefi belirledik. Şimdiden taraftarlarımız kumbaralarına 10-15 TL atıp, biriktirmeye başlasın. 700-800 gün sonra stat bittiğinde kombine kart alacak rakamlara ulaşmış olsunlar. Ankaragücü, benim ya da benim gibi kişilerin eline bakarak geleceğini kuramaz. Geniş kitlelere ulaşıp, ekonomisini ona göre yapmalı. Bugün Arsenal sezonda 52 bin kombine satıyor. 10 bin kişi kombine alabilmek için sıra bekliyor. Kombine kart sahibi hayatını kaybedecek ya da vazgeçecek de sıra bekleyenlere gelecek. 85 milyon paund kombine, 50 milyon pound forma dizaynından elde ettiği geliri var. Yayın, reklam ve diğer gelirler hariç. Bizim de hedefimiz böyle bir sistemi kendi ölçeğimizde hayata geçirmek. Şimdi bir yazılım yapıyoruz. Taraftarlarımız kombine kartlarını nasıl alacaklar, nereden alacaklar, nasıl bir plan izlenecek hepsi bu ortamda onların hizmetine sunulacak. Taraftarımızın çoğunun dar gelirli olduğunu, kombine kart alma konusunda sıkıntılar yaşayabileceğini elbette hesap ettik. Bu konuda sponsorların desteği ile ortak bir çalışma yürüteceğiz. Ankara Ticaret Odası’na bağlı 150 bin civarında ticaretle uğraşan işletme var. 150 bin olmasın, 100 bin olsun, yaşadığı kente yıllık bin dolarlık bir destekte bulunsalar, bu kentin en önemli marka değerine destek verseler çok iyi olmaz mı. Bunu sağlamaya çalışacağız.”

Haberin Devamı

TARAFTARLAR SABIRLI OLUP TAKIMA DESTEK VERMELİ

“Taraftar temsilcileri ile konuşuyorum herkes önce düşmeyelim diyor. Biz o düşüncede değiliz. Bizim hedefimiz bu kulübe yakışan şekilde üst taraflarda yer almak. Elbette futbol bu, her türlü sonuç alınabilir ancak biz iyi kadro kurduğumuz inancındayız. Taraftar 5 hafta sabırlı olsun. Takımın ligin ritmini bulması için bu süreye ihtiyacı var. Çocuklara, gençlere Ankaragücü sevgisini, tutkusunu aşılamamız lazım. Yetkililerle görüştük, her maça okullardan 2-3 bin çocuğu getirmek için çalışma yürütüyoruz. O çocuk stattaki atmosferi görürse Ankaragücü’ne karşı ilgisi artar ve bağlılık hisseder. Böyle olunca Ankaragücü’nün kitlesi daha da genişler ve çoğalır."

GÜZEL GÜNLERDE YENİ KUPALARA

Ankaragücü’nün 2 kupa kazandığı 1980-1981 sezonundaki kadrosunun önemli isimlerinden İhsan Kavak, efsane futbolcular adına kulüp başkanı Faruk Koca’yı ziyaret edip, üzerinde, “A.Gücü 1910, yemin ettik gelecek güzel günler’ yazan bir el emeği çalışmayı hediye etti.
Efsane oyuncular ile yöneticilerin buluştuğu maçın çok anlamlı olduğunu, başkan Koca’nın ekibi ile birlikte kulüp adına değerli projelere imza attığını vurgulayan İhsan Kavak, şöyle konuştu:
“Fatih Mert, başkanlıktan ayrıldıktan sonra Faruk Koca ile konuşup, tarihi kulübü sahipsiz bırakmaması için ricada bulundum, ikna etmeye çalıştım. Kendisi önemli bir görev üstlendi, büyük bir sorumluluk aldı. Geçen sezon şampiyonluk geldi. Yeni sezonda takımın başarılı olması için herkesin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Başkan, altyapıya çok önem veriyor ve bu konunun üzerinde titizlikle duruyor. Bizler de o çalışmaları Tandoğan’a gidip yakından izliyoruz. Yeni projeyle genç yeteneklerin kısa süre içinde A takım seviyesine gelmesi herkesin isteği.”

MAÇIN HAKEMİ ŞİMŞEK

MKE Ankaragücü’nün Spor Toto Süper Lig’in 2022-2023 sezonu ilk haftasında karşılaşacağı Konyaspor maçını hakem Bahattin Şimşek yönetecek. Eryaman Stadı’ndki maç 8 Ağustos Pazartesi günü saat 21.45’te başlayacak.
Bu arada Ankaragücü, sezon başında Kocaelispor’dan transfer ettiği Mervan Yusuf Yiğit’i, pilot takımı Ankara Demirspor’a verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!