Ankara’da İHA yaptı Yunanistan kopyaladı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da İHA yaptı Yunanistan kopyaladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 15:18

Ankara’da yaşayan Alper Sarısam evinin terasında kendi imkânlarıyla insansız hava aracı (İHA) yaptı. Sarısam yaptığı aracın bir kopyasının Yunanistan tarafından İHA olarak tanıtıldığını iddia etti.

Haberin Devamı

Ankara’da yaşayan Alper Sarısam 1970 model Cri Cri tipi uçağı evinin terasında yaptı. Gerekli izinleri karşılayamadığı için uçakla deneme sürüşü gerçekleştiremeyen Sarısam, uçağını uçurabilmek için Cri Cri uçağını insansız hava aracına (İHA) çevirdi. Yine bazı engellere takılan Sarısam, çeşitli sponsorluklar aracılığıyla kendisine bir pist ayarladı ve İHA’sını uçurma fırsatı buldu. Sarısam’ın gerçekleştirdiği uçuşun ardından, yaptığı İHA'nın gelişmiş bir versiyonu ise Yunanistan tarafından kopyalandı. 'Ülkenin yerli İHA'sı Talos' olarak tanıtılan İHA, sosyal medyada viral oldu. 15 Temmuz darbe girişiminde gazi olmasıyla beraber uçağın yapımına başladığını anlatan Sarısam şunları söyledi:

Ankara’da İHA yaptı Yunanistan kopyaladı

Haberin Devamı

UÇACAK AŞAMAYA GELDİK

“İnternette gezerken yurt dışında, Avrupa'da, Amerika'da insanların oturduğu yerden kendi bahçelerinde, atölyelerinde uçakları yaptıklarını gördüm. Dünyanın en küçük tek personelli, çift motorlu uçağı olan Cri Cri'yi gördüm. 'Ülkemizde bu uçakları yapabiliriz, neden yapmayalım?' diyerek başladım. Tek personelle uçuş testini yapamadığımız için İHA’ya çevirdik. Radyo kontrol sistemleriyle uçuş aşamasına getirmiştik. Şu anki İHA’larla birebir olarak uçacak aşamaya geldik. Yunanistan’ın aynısını yaparak, motor olsun, plan olsun tamamen birebir Cri Cri uçağının planı üzerinden giderek, İHA’ya çevirdiğini ve benim ALPKUŞ olarak isimlendirdiğim, 5 buçuk yılımı vererek İHA’ya çevirdiğim uçağı, Yunanistan’ın ilk insansız hava aracı olarak görmekteyiz.” Aracın TeknoFest 2021’de sergilendiğini kaydeden Sarısam, desteklenmesi halinde bu tür araçların daha iyi bir seviyeye çıkacağını da belirtti. 

Ankara’da İHA yaptı Yunanistan kopyaladı

BAKMADAN GEÇME!