Ankara Türkiye’nin San Francisco’su 

Güncelleme Tarihi:

Ankara Türkiye’nin San Francisco’su
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2021 01:00

Sekiz yılı aşkın bir süre Ankara’da görev yapan Virginie Arslan, diplomat kişiliğinin yanı sıra sporcu kişiliğiyle de öne çıkıyor. Son olarak Lüksemburg Büyükelçiliğinde 6 yıl büyükelçinin siyasi danışmanlığını yapan Arslan için spor, nefes almak kadar önemli. Kilometrelerce uzunluktaki parkurlarda boy gösteren ve birçoğunda dereceye giren Arslan, “Ankara, hayatımın inanılmaz derecede zengin ve doyurucu bir bölümü oldu” dedi. Brüksel’de Avrupa Komisyonu’ndaki yeni görevine başlayan Virginie Arslan, Başkent’i ‘Türkiye’nin San Francisco’su olarak görüyor. Arslan, diplomat ve sporcu kariyerini, Ankara’daki günlerini anlattı.  

Haberin Devamı

Diplomasi kariyerinizden bahsedebilir misiniz? 

Türkiye'de son olarak Lüksemburg Büyükelçiliği'nde diplomat olarak çalıştım. 6 yıl büyükelçinin siyasi danışmanıydım. Türk iç siyaseti, Türk dış politikası, Türkiye-AB ilişkileri, insan hakları ve Türkiye'deki Suriyeli mülteci krizi üzerine analizler yazmakla görevliydim. Ayrıca, Lüksemburg'un Türkiye'de insan haklarının geliştirilmesi ve insani yardım alanında desteklediği projelerden sorumluydum.  

Türkiye’de ne kadar süre görev yaptınız ve hangi duygularla buradan ayrıldınız? 

Türkiye'ye başlangıçta iki yıllığına geldim ama ülke ve siyaseti konusunda o kadar tutkuluydum ki burada 8 yıl kaldım. Bu süre zarfında üç farklı pozisyonda çalıştım ve bu bana Türkiye'nin çeşitli ve zengin yönlerini keşfetme fırsatı verdi. İlk olarak 2 yıl Fransa Büyükelçiliği'nin ekonomi departmanında çalıştım. Ardından sekiz ay AB Delegasyonu'nda ve 6 yıl Lüksemburg Büyükelçiliği'nde çalıştım. 

Haberin Devamı

KARIŞIK DUYGULARLA AYRILDIM 

Türkiye'den çok karışık duygularla ayrıldım. Meslektaşlarıma veda etme zamanı geldiğinde, onlara Türkiye'nin hayatımın koca bir bölümünü nasıl temsil ettiğini ve muhtemelen en doyurucu, zenginleştirici ve yoğun olanlardan biri olduğunu anlattım. Türkiye'de ve bölgede birçok önemli gelişme ve krize tanık oldum ve yaşadım. Birkaçını listeleyebilirim: 2013 protestoları, 2016 darbe girişimi ve sonrası, sekiz seçim, başkanlık sistemine geçiş, Suriye'deki savaş ve ardından gelen insani kriz, AB-Türkiye ilişkilerindeki değişimler ve daha pek çoğu Türkiye'yi ilgilendiren daha fazla jeopolitik gelişme… 

Diplomasinin yanı sıra sporcu kişiliğiniz de bulunuyor. Hangi sporlarla ilgileniyorsunuz? 

Ben aslen yüzücüyüm. Çocukluğumdan beri üniversite için memleketimden ayrılıncaya kadar Fransa'da Lyon yakınlarında yüzme yarışması yaptım. Buna paralel olarak, gençliğimden beri hevesli bir koşucuyum ve ilk 5 km yarışımı 13 yaşında yaptım. Triatlonu 2007 yılında ABD'de bir yurtdışı eğitim programında keşfettim ve 2013 yılında bu sporu yoğun bir şekilde uygulamaya başladığım Türkiye'de tutkum oldu. Triatlon, yüzme ve koşma arasında asla seçim yapamadım. Bu yüzden hepsini uygulamaya ve bu üç spor dalında yarışmalara katılmaya karar verdim. Bu da programımı ve hayatımı oldukça yoğun ama çok etkileyici hale getirdi. 

Haberin Devamı

Profesyonel bir koşucusunuz. Ne zamandır profesyonel olarak koşuyorsunuz? 

Profesyonel bir koşucu ya da sporcu olduğumu söyleyemem. Tutkulu ve kendini adamış bir sporcu olduğumu söyleyebilirim. İnsanlar bana neden sporda kendimi bu kadar zorladığımı sorduğunda, spor yapmanın benim için uyumak, yemek yemek ve nefes almak kadar hayati olduğunu söylüyorum. Bu benim günlük rutinimin bir parçası. Sonuç olarak, bir antrenman seansına zaman ayırmak benim için çok doğal ve sadece bir neşe kaynağı. 

DİNAMİZM KAYNAĞI 

Sporun kariyerinize etkileri nelerdir? 

Benim için spor, hayatımın diğer tüm alanlarında her zaman büyük bir pozitiflik, motivasyon ve dinamizm kaynağı olmuştur. Uzun bir iş gününden sonra pillerimi yeniden şarj etmenin en iyi yolu bu oldu. Antrenmandan sonra kendimi yeni bir insan gibi hissediyorum ve örneğin çok odaklı bir şekilde birkaç saat daha çalışabiliyorum. Spor bana hayatta başarılı olmak istiyorsan bunu topluca yapman gerektiğini öğretti. Triatlon bireysel bir spordur, ancak asla yalnız antrenman yapmaz veya yarışmazsınız. Başarılarınız, sizin ve antrenman ortaklarınızın veya triatlon kulübünüzün başarılarıdır. Beni bugün olduğum sporcu yapan ilham verici triatlon antrenmanları ve yarış ortakları olduğu için şanslıydım. Sporun hayatta her şeyi kendinden emin bir şekilde üstlenmek için gereken inanılmaz miktarda enerji ve dayanıklılığı veren şey olduğunu düşünüyorum. Bu zihniyet sayesinde, sporda, profesyonel olarak ve yaşamda her zaman hayallerime gidiyorum, kendimi ve sınırlarımı daha da zorlayabiliyorum, kendimi daha fazla adayabiliyorum, antrenman yapabiliyorum, ısrar ediyorum, tekrarlayabiliyorum ve oraya varmadan önce defalarca başarısız oluyorum.  

Haberin Devamı

Yoğun bir mesleğiniz var. Sporu ve mesleğinizi nasıl bir arada yürütebiliyorsunuz? 

Sık sık söylediğim gibi, zamanınız ve hayatınız için yaptıklarınızı en üst düzeye çıkarmalısınız. Böylece zamanımı verimli bir şekilde düzenlerim, tüm tutkularıma ayıracak zaman bulabilirim. Bence tutkuluysanız, kendinizi tamamen bir şeye veya birine adayabilirsiniz. Genelde tutkularım için giderim. Triatlon ve işim, benim için her zaman tamamen tatmin edici oldu ve bu yüzden onları her zaman bu kadar kolay birleştirebildim. 

Ankara Türkiye’nin San Francisco’su


ANKARA MODERNİTE VE GELENEKLERİN KARIŞIMI 

Ankara'daki hayatınızdan bahseder misiniz? Bu şehir sizin için ne ifade ediyor? 

Haberin Devamı

Ankara, hayatımın inanılmaz derecede zengin ve doyurucu bir bölümü oldu. Çok misafirperver bir şehir, güzelliğini ve zenginliğini oluşturan, modernite ve geleneklerin bir karışımı. Burası devasa bir şehir ama hayatın kolay olduğu bir yer. Çok misafirperver küçük kafe ve restoranlarınız, birçok konser ve festivalin olduğu canlı bir kültürel yaşamınız ve eskiden antrenman yaptığım birçok yeşil alan var. Bence Ankara'nın cazibesi onu çevreleyen tüm dağlardan geliyor. Ayrıca Ankara'nın çok dağlık bir şehir olmasını ve Ankara'ya “Türkiye'nin San Francisco”su demeyi sevdim. İnsanları inanılmaz derecede “misafirperver” ve yardımsever. Orada yaşam boyu dostluklar geliştirdim. Spor, insanları karıştıran ve tüm sosyo-ekonomik ve kültürel engelleri kaldıran bir ortam yarattığı için buna güçlü bir katkıda bulundu. Ankara'daki spor sayesinde dünyanın her yerinden, farklı geçmişlere, mesleklere, hayata yaklaşımlara ve kökenlere sahip çok sayıda harika insanla tanıştım. 

Haberin Devamı

HARİKA BİR ANTRENMAN YERİ 

Ankara’da nerede antrenman yapıyordunuz? Burada en sevdiğiniz koşu rotaları nereler? 

Her şeyden önce Ankara'nın 900 metreden daha yüksek bir rakımda bulunduğu için harika bir antrenman yeri olduğunun altını çizmek isterim. Yani deniz seviyesinde bir yarışa gittiğinizde vücudunuz oksijen dolu ve uçuyormuş gibi hissediyorsunuz. Koşular için Ankara'daki en sevdiğim yerler, Eymir Gölü’nün yukarısındaki orman alanları ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Ankara Fen Lisesi yakınlarındaki kampüsünün parkurlarıydı. Orada kendimi doğaya tamamen bağlı hissettiğim iki inanılmaz güvenli sığınak buldum. Ayrıca Dikmen Vadisi’nde de sık sık koşardım. En sevdiğim bisiklet rotaları Tulumtaş Köyü civarında Haymana’ya giden yollar ve köyler ile Elmadağ'a çıkan yollar.  

CENEVRE’DE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİM 

Katıldığınız yarışlardan ve kazandığınız derecelerden bahsedebilir misiniz? 

Yurt içi ve yurt dışında yarışlara katıldım. Türkiye Triatlon Şampiyonasını 2016 ve 2019'da iki kez yaş grubumda kazandım. Olimpik bir mesafede en iyi performansımı sergilediğim Alanya ve kişisel olarak en iyi performansımı sergilediğim Balıkesir, unutulmaz hatıralarım arasında. 2015 yılında Cenevre'de düzenlenen Avrupa Triatlon Şampiyonasında Türkiye'yi temsil etmekten de gurur duyuyorum. Yarı Ironman adı verilen uzun mesafe triatlon yarışlarına da katıldım. Kadın kategorisinde yaş grubumda kazandığım Gelibolu'nun büyülü yarı Ironman'ını her zaman hatırlayacağım.  

7 KİLOMETRELİK DOSTLUK YARIŞI 

Ayrıca birçok yüzme yarışına katıldım. En zorlu olanı, Yunanistan'ın Meis adasından 2015 yılında Türk sahil kasabası Kaş'a kadar Yunanistan ile Türkiye arasında 7.1 km'lik efsanevi dostluk yarışıydı ve yaş kategorimde 1. oldum. İstanbul Boğazı'nda Asya ile Avrupa arasında nefes kesen yüzme yarışına üç kez katıldım. Bunu ilk yaptığımda, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan bu yerde bulunma duygusu ve manzaranın güzelliğine boyun eğdiğimi hissettim.  

Patikalar, Türkiye'de yaşadığım en iyi deneyimlerden biri ve Anadolu'nun muhteşem manzaralarını keşfetmenin en iyi yollarından biriydi. En iyi ve en yoğun anım, peri bacaları ile çevrili bir ay manzarasında, Aşk, Gül ve Güvercin vadilerinde dolaşıp tüm bölgeye hakim olmak için eşsiz bir fırsat yakaladığınız 119 km'lik Kapadokya Ultra Parkuru. En iyi yarış deneyimlerim arasında, 2019'da kadınlar kategorisinde kazandığım Uludağ'ın 66 km'lik ultratrail'i var. Saf ve görkemli ve bazı yerlerde hala el değmemiş bir ortam var.  

Ankara Türkiye’nin San Francisco’su

Virginie Arslan, 2015 yılında Cenova’da düzenlenen Avrupa Triatlon Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti.  

Ankara Türkiye’nin San Francisco’su

Arslan, 900 metre rakımıyla Ankara’nın iyi bir antrenman atmosferi sunduğunu söylüyor.  

Ankara Türkiye’nin San Francisco’su

Arslan, 2018’de Antalya’da düzenlenen Half Ironman yarışında kendi yaş grubunda birinci oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!