Ankara’nın DJ’siz radyosu

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın DJ’siz radyosu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2007 00:00

1982 yılında kurulan ve 2005 yılına kadar Radyoradyo adıyla yayın yapan Radyo İlef, geçmiş dönemlerde zaman zaman kesintilere uğrasa da, şimdi FM 91 frekansından yayınına devam ediyor. Radyonun yayın Koordinatörü Güven, yeni bir yayın tekniğiyle dj istihdam etmediklerini belirtirken, "Yakında bir çok radyo bu sisteme geçecektir" dedi.

ANKARA Hürriyet’in bu haftaki konuğu Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi çatısı altında yayın yapan Radyo İlef. 1982 yılında kurulan ve 2005 yılına kadar Radyoradyo adıyla yayın yapan kuruluş, gerek yasal engellerden gerekse frekans boşluklarından dolayı zaman zaman kesintiye uğrasa da şimdi Radyo ilef adıyla kesintisiz olarak yayına devam ediyor.

Klasik, caz ve yabancı sözlü müzik ağırlıklı programlarıyla FM 91 frekansından haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz yayın yapan radyo ilef’in programlarını ise 5 kişilik çekirdek kadro yapıyor. Güçlendirilen vericisiyle Ankara’nın dört bir yanında, http://ilef.ankara.edu.tr/radyo/ adresinden ise tüm dünyada kesintisiz olarak dinlenebiliyor.

Radyonun Yayın Koordinatörü Halil Güven ve İletişim Fakültesi Dekanı Haluk Geray Radyo İlef’i şöyle anlattı:

Radyomuz 1982 yılında kurulmasına rağmen üç kez kapatıldı fakat 2005 yılında Radyo İlef adıyla tekrar yayına başladık. Aralıklarla yaptığımız yayınlarda 1994 yılında Radyoradyo adıyla günlük iki saat yayın yapılıyordu. Üniversite radyolarıyla ilgili yasa çıkınca, resmi olarak zorlu bir süreç sonrasında Radyo İlef olarak yayına başladık.

ÖRNEK YAYIN FORMATI

Biz öyle bir yayın formatı koyalım ki herkes örnek alsın ve formatımız özgün olsun istedik. Bu bağlamda dj istihdam etmiyoruz. Programlarımızı stüdyolarda bant çalarak hazırlıyoruz ve SOLEA otomasyon sistemi vasıtasıyla yayın kendiliğinden akıyor. Bu politika çok ekonomik ve fazla personel gerektirmiyor. Yakında bir çok radyo bu sisteme geçecektir. Çünkü yayının maliyeti düşerken, kalitesi de yükseliyor.

DÜNYADAN MÜZİKLER

Çaldığımız müzikler daha çok dünya dillerinden oluşuyor. Klasik Batı müziği, caz, yabancı sözlü müzik ve son yedi aydır Türkçe çalıyoruz. Gündelik olarak da kültür sanat haberleri ve öğrenci duyurularına yer veriyoruz. Onun dışında ayrıca bir haber bülteni yok. 15 Eylül’den itibaren de yeni programlar yayına girecek. Radyomuz öğrencilere sürekli açık fakat onlar daha çok özgün ve Türkçe pop müzik dinledikleri için klasik müzik dinletmek öğrenci kitlesini biraz zorlamak gibi oluyor.

GECECİLERİN RADYOSU

Bazı radyolar yol arkadaşıdır, bizim ki ise çalışma arkadaşı. Radyosu olmayan insanlar bile internetten istedikleri zaman bizi dinleyebiliyorlar. Bizleri daha çok kamu ve özel sektörde çalışan insanlar dinliyor. Bazı bürolar ve kitapçılarda da fon müziği olarak dinleniyoruz. Gece çalışanlar ya da uyku alışkanlığı olmayanlar sıkılmadan bizi dinleyebiliyorlar.

DJ’SİZ VE İLKELİ YAYIN

Bizimkinden farklı formatta yayın yapan bazı radyolar çok uzun süre dinlenmiyor. Örneğin konuşan djlerin kişisel fikirleri insanları hiç ilgilendirmiyor ve fazla konuşmaları sıkıcı oluyor. Bizim dinleyici kitlemiz dj ve konuşma istemiyor. Boş konuşmalar olmadığı için de daha ilkeli bir yayın yapıyoruz. Bir çok öğrenci djlik yapmak için radyomuza cv gönderiyor fakat bu sistemi kullanmadığımız için onları geri çevirmek durumunda kalıyoruz.

GENÇLER BİZİ

DİNLEMİYOR


Bir çok yerden etkinlik teklifi geliyor fakat üniversiteyle iş birliği yapan dernek ve kuruluşların etkinlikleri dışında duyuru yapmıyoruz. Bunların dışında gençlere yönelik etkinliklerimiz pek yok çünkü klasik müzik ve caz çaldığımız için açıkçası gençler bizi dinlemiyor.

TİCARİ KAYGIMIZ YOK

Yayına girdiğimiz günden beri hemen hemen tüm yayın formatlarını denedik. Bu bağlamda yayın formatından memnunuz. Radyo politikası olarak reklam da almıyoruz dolayısıyla dışardan bir etki de söz konusu değil. Diğer üniversite radyoları anonim şirket gibi yayın yapıyor. Ayrı bütçeleri ve kaynakları var. Reklam alabiliyorlar, farklı ticari işler yapabiliyorlar. Reklam gibi ticari kaygılarımız olmadığı için daha ilkeli ve kaliteli yayın yapabiliyoruz.

KÜÇÜK KESİNTİLERDE BÜYÜK TELEFONLAR

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Haluk Geray ise şunları söyledi; Geçtiğimiz haziran ayında radyo vericimiz daha yüksek bir direğe nakledildi. Yayın alanımızın genişlemesiyle Çayyolu ve Bilkent civarı da yayınlarımızı artık daha kaliteli biçimde alabiliyor. Böylelikle dinleyici sepetimiz genişledi ve yayın kalitesiyle ilgili şikayetler de en aza indi. Her yayıncının başına geldiği gibi bizim de bazen yayınlarımız elektrik kesintisi gibi sebeplerle kısa süre aksayabiliyor. Bu kesintilerde okulumuzun telefonu kitleniyor. Yani küçük kesintilerde büyük telefonlar alıyoruz. Radyo İlef’in maddi olarak bir getirisi olmadığı ve kamu yararı gözetildiği için MÜYAP bizden telif ücreti almıyor. Dinleyicilerimiz, reklam almadığımız ve anonslarda Türkçe’yi güzel kullandığımız için bizi tercih ediyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!