Ankara için tarım zamanı

Güncelleme Tarihi:

Ankara için tarım zamanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2024 14:38

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2017 ve 2022 yıllarında tamamlanan SEGE araştırmasını değerlendiren AÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, “Ankara’nın kırsal yaşamı ve tarımsal üretimi kendine yeterlilik açısından acil durum alarmı veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarına da seslenen Gülçubuk, “Burada artık popülist söylemlerden çok kendine yeten bir Ankara tarımı ve canlanan bir kırsal yaşam temel hedef olmalıdır. Nüfusu, Türkiye nüfus artış hızını katlayan Ankara için, şimdi tarım zamanıdır” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, başkentin kırsal yaşamı ve tarımsal üretiminin kendine yeterlilik açısından acil durum alarmı verdiğini belirterek, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2017 ve 2022 yıllarında tamamlanan SEGE araştırmasına göre Ankara ilçeleri pek de iyiye gitmemektedir. Toplam 25 ilçeden 18 tanesi 2022 yılında 2017’ye göre gerilemiş durumdadır” dedi. Araştırmanın detaylarını ve Ankara için yapılabileceklerin reçetesini çıkaran Prof. Gülçubuk, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

Ankara için tarım zamanı

GELİŞMİŞLİK SIRALAMASINI ORTAYA KOYUYOR

“Yerel seçimler yaklaşırken her partinin gelecek ile ilgili hedefleri, vizyonları, politikaları heyecanla bekleniyor. 2012 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasası ile birlikte 30 büyükşehir devreye girmiş ve tüm kırsal alanlar, ilçeler büyükşehir belediyelerine dâhil olmuştur. Bu durum beklentileri de artırmış idi. Fakat gelinen nokta Büyükşehir Yasası’nın pek de kırsal ilçelere yaramadığını gösteriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirli aralıklarla illerin ve ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) yapılmaktadır. SEGE araştırmaları politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla Türkiye’de illerin ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmalarıdır. Çalışmalarda, sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen değişkenler kullanılarak illerin ve ilçelerin gelişmişlik düzeyleri istatistiksel tekniklerle analiz edilmekte ve söz konusu birimlerin gelişmişlik sıralaması ortaya konmaktadır. Bunun ile aynı zamanda farklı periyotlarda illerin, ilçelerin nasıl bir gelişme performansı ortaya koydukları da hesaplanmaktadır.

Haberin Devamı

Ankara için tarım zamanı

HER ADAY BU TABLOYU ÖNÜNE KOYMALI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2017 ve 2022 yıllarında tamamlanan SEGE araştırmasına göre, Ankara ilçeleri pek de iyiye gitmemektedir. Toplam 25 ilçeden 18 tanesi 2022 yılında 2017’ye göre gerilemiş durumdadır. Gerileyen ilçelerin neredeyse tamamı kırsal ağırlıklı ve çoğunlukla da tarım ile geçimini sağlayan ilçelerdir. Diğer yandan yedi ilçenin nüfusu da aynı dönem de azalış göstermiştir. Bu durum giderek azalan genç çiftçi nüfusu, giderek artan çiftçilerin yaş ortalaması açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Gıda fiyatlarının yükseldiği, gıda güvencesinin küresel bir sorun haline geldiği günümüzde kendine yeten kentler ön plana çıkmaktadır. SEGE verilerine göre Ankara’nın kırsal yaşamı ve tarımsal üretimi kendine yeterlilik açısından acil durum alarmı veriyor. Bunun üstesinden gelebilmek için öncelikle 2019 yılındaki yerel seçimlerde belediye başkanlarının kırsal alan ve tarım için ne vaatte bulunduklarına bakıp, neden bunları gerçekleştiremediklerini incelemek gerekiyor. Önümüzdeki dönem için her adayın bu tabloyu önüne koyup 'nerede eksik kalıyoruz', 'neden geriliyoruz' diye düşünmesi ve yenilikçi ve kalıcı politika araçlarını devreye koyması gerekiyor. Burada artık popülist söylemlerden çok kendine yeten bir Ankara tarımı ve canlanan bir kırsal yaşam temel hedef olmalıdır. Nüfusu, Türkiye nüfus artış hızını katlayan Ankara için, şimdi tarım zamanıdır. Zira 2000-2022 yılları arası Ankara nüfusu yüzde 44.3 oranında bir artış göstermiştir. Aynı dönemde Türkiye nüfusu yüzde 26.5 oranında artmıştır. Yani, nüfus artıyor, ilçelerin SEGE verileri geriliyor.”

BAKMADAN GEÇME!