Ankara’dan dünyaya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara’dan dünyaya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 00:00

Başkentin önemli bale eğitim merkezlerinden Dünya Dans Merkezi, dört yıldır himayesinde düzenlenen “Likya Dünya Çocuk Festivali” ile dünya çocuklarını Fethiye’de buluşturuyor.

Haberin Devamı

Festivale bu yıl ünlü bale sanatçısı Yannick Boquin de katılıyor. Merkezin Genel Sanat Yönetmeni Bahri Gürcan, o güne kadar bale ile ilgisi olmayan çocukların festivalin ardından ülkelerine döndüğünde baleye başladığını söyledi.
 2007 yılında kurulan Dünya Dans Merkezi, bale eğitimi veren özel okulların başında geliyor. Genel Sanat Yönetmenliğini Devlet Opera ve Bale sanatçısı Bahri Gürcan’ın üstlendiği merkez bünyesinde çok sayıda öğrenci eğitim görüyor. Bahri Gürcan, 2007 yılında ilk kez katıldıkları “Likya Dünya Çocuk Festivali”nin artık kendi himayelerinde düzenlendiğini belirterek, amaçlarının festivali tüm Fethiye’yi kapsayan büyük bir organizasyon haline dönüştürmek olduğunu söyledi. Gürcan, okulu ve festivali anlattı.

Dünyanın dört bir yanından dansçılar

Haberin Devamı

“Dünya Dans Merkezi’nin 2007 yılında açıldığında Türkiye’nin ilk özel bale topluluğu olma amacı vardı. Yavaş yavaş bu amaca ulaşıyoruz. Açıldığımız ilk yıldan itibaren hiç öğrenci sıkıntısı çekmedik. 2007 yılında ilk temsilimiz çok ses getirmişti. Temsilin ardından Fethiye’ye davet edildik. ‘Likya Dünya Çocuk Festivali’nde dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocuklarla bir araya geldik. Daha sonra bu festival Dünya Dans Merkezi’nin himayesi altında yapılmaya başlandı. Festival kapsamında kurs programları açtık. Yetenekli çocukların aileleriyle görüştük. Festivalde baleyle tanışan bazı çocuklar, ülkelerine döndüklerinde baleye başladı. Dördüncü festivalin ardından profesyonel seviyeye ulaşmak istiyorduk. Bu yıl ünlü bale sanatçısı Yannick Boquin’le irtibata geçtik. Festivale bu yıl Rusya, Almanya, Norveç, Hollanda ve Japonya gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden dansçılar gelecek. Katılımcılar Boquin’den bale dersi alma fırsatı yakalayacak.

Türk ekolü oluşturulmaya çalışıyoruz

Festivali yaparken şimdiye kadar hiç ticari düşünmedik. Buradaki amacımız Türkiye’yi tanıtabilmek. Ülkenin tanıtımı yurtdışında çok önemli. Klasik sanatlar, ülkenin çağdaş yüzünü temsil edebilmek için iyi bir araç. Bunu en iyi şekilde göstermeye çalışıyoruz. Bu yıl, eğitmenler de festivale katılacak. Onların da uluslararası bir organizasyona katılması önemli. Her ülkenin balede kendi ekolü vardır. Rusya, İtalyan, Fransız gibi. Ülkemizde de bir ekol oluşturulmaya çalışılıyor. Bundan sonraki amaçlarımızdan biri bu festivali, Fethiye’de daha büyük bir şekilde düzenlemek.
Eylül ayında yetenek testi yapıyoruz. Konservatuar ve Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin kurslarına öğrenci yetiştiriyoruz. Yetenek testlerinde, seçtiğimiz öğrencilere ücretsiz eğitim vermek istiyoruz. Sanat merkezi gibi çalışıyoruz. Beş yılda beş büyük eser oluşturduk. Bu eserlerin iki tanesi operanın repertuarına girdi.

Haberin Devamı

İkinci şube Çayyolu’na

30 yaşında baleye başlayan insanlar var. Buraya gelen her öğrenci balerin yada balet olamıyor ama bale onların hayatına bir disiplin kazandırıyor. Geçen yıl yetenek testine 1500 öğrenci başvurdu. Çok yetenekli gençlerimiz var ama doğru zamanda doğru branşa yönlendirilmeleri gerekiyor. Eylül ayında ikinci şubeyi Çayyolu’na açacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!