Ankara Çayı’nda kötü koku ve kirlilik bitecek

Güncelleme Tarihi:

Ankara Çayı’nda kötü koku ve kirlilik bitecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2023 16:26

ASKİ, Ankara Çayı’na bağlanan Dikmen, Hatip, Kepir ve Kutugün dereleri ile yağmur suyu hatlarına karışan atık suları ayrıştırmak için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Ankara Çayı’nda kirlilik ve kokuyu önleyecek proje kapsamında 120 noktada atık su bağlantısı, 376 noktada ise ruhsatsız abone kanal bağlantısı saptandı.

Yenimahalle, Keçiören, Etimesgut ve Sincan ilçelerinin ortak sorunu olan, kötü kokuların yükseldiği Ankara Çayı’nda yaşanan kirliliği önlemek için ASKİ hareket geçti. Çaya bağlanan Dikmen, Hatip, Kepir ve Kutugün dereleri ile Yalı ve Ergazi kolektörlerine karışan atık suları (kanalizasyon) ayrıştırmaya başladı.
Çalışmalar hakkında bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, profesyonel dalgıçlar eşliğinde açık dereler ve yağmur suyu kutu kesitlerinin tespit edilebilen deşarj noktalarından başlayarak kaçak bağlantı ve arıza noktalarına kadar kamera ile görüntülendiğini belirtti. Öztürk, proje kapsamında el kamerasının yanı sıra robot ve drone kamera da kullanıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Çayı’nda kötü koku ve kirlilik bitecek

BAĞLANTILAR TESPİT EDİLDİ

Öztürk, Çankaya’dan geçen Dikmen Deresi’nde 24, Hasanoğlan, Mamak ve Altındağ’dan geçen Hatip Deresi’nde 60, Etimesgut’tan geçen Kepir Deresi’nde 6, Çankaya’dan geçen Kutugün Deresi’nde 13, Keçiören’deki Yalı Kolektörü’nde 6 ve Yenimahalle’deki Ergazi Kolektörü’nde ise 11 olmak üzere toplam 120 noktada atık su bağlantısı tespit ettiklerini kaydetti. Öztürk, yağmur suyu hatlarına ve dere yataklarına karışan ruhsatsız abone kanal bağlantısının ise 376 olduğunu, bunların aktarımlarının sağlandığını açıkladı.

YAĞMUR SUYU KARIŞACAK

Bazı güzergâhlarda açık dere ve kapalı kesitlerde anlık tıkanan kanalizasyon hatlarının deforme olması ile yağış anında bazı binaların bodrum katlarında geri tepmeler meydana geldiğini ifade eden Erdoğan Öztürk, “Bu durumu önlemek için eskiden atık su bağlantıları geçici olarak yağmur suyu kesitlerine bypass edilmiş. Ancak sonrasında da kalıcı hâle gelmiş. Bu atık su bağlantılarının iptal edilmesi ile açık derelere ve yağmur suyu kutu kesitlerine sadece yağmur suyu hatlarının deşarjı sağlanacak. Bu durum kirlilik ve kokuyu azaltacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

161 İÇME SUYU ARIZASI ONARILDI

Öztürk, ayrıca çalışma ile içme suyu şebeke hatlarında meydana gelen arızaların yüzeye çıkamayarak yağmur suyu hatlarına, kutu kesitli kolektörlere ve açık dere yataklarına karışarak gözden kaçtığını fark ettiklerini, bu şekilde toplam 161 içme suyu arızası onardıklarını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!