Ankara Ahi Cumhuriyeti Paneli gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi:

Ankara Ahi Cumhuriyeti Paneli gerçekleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2024 12:26

Başkent Ankara Meclisi, İçişleri Bakanlığı’nın destekleriyle Ankara Ahi Cumhuriyeti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne ‘100. Yılda Başkent Ankara’ konulu panel düzenledi.

Haberin Devamı

Panele; Ankara Valisi Vasip Şahin, milletvekilleri, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Ankara Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, hemşehri dernekleri federasyonları genel başkanları, sivil toplum kuruluşu başkanları, kanaat önderleri ve misafirler katıldı.

100 YILDIR BAŞKENTLİK YAPMAKTA

Ankara Ahi Cumhuriyeti Paneli gerçekleştirildi

Açılış konuşmasını yapan Başkent Ankara Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı ve 25.,26.,27 ‘nci dönem Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan; “Başkent Ankara; 1073 yılında Türklerin eline geçmeden önce üç kez başkentlik yapmış olan kadim bir şehirdir. Moğol istilasından sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasıyla Anadolu’nun her tarafında beylikler kurulmuş ama tek Ankara’da beylik kurulmamıştır. Ankara 1290 ile 1363 yılları arasında Osmanlı hakimiyetine geçene kadar, çok köklü bir Ahi geleneği olan ve seçimle gelen Ahi Şeyhleri tarafından Cumhuriyet şekliyle yaklaşık 70 yıl yönetilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te bu Ahi Cumhuriyeti’ne atıfta bulunarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu beyan etmiştir. Dünya’da ilk olan Ahi Cumhuriyeti’ne de başkentlik yapan Ankara; şimdi ise 29 Ekim 1923 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti’ne 100 yıldır başkentlik yapmaktadır. Böylece ebedi başkentimiz Ankara 5. Kez başkentlilik ile taçlanmıştır” dedi. Ankara Valisi Vasip Şahin ise “Tarih boyunca birçok medeniyete başkentlik yapmış Ankara’ya bu medeniyet izlerini tekrar kazandırmamız gerekir” dedi. Moderatörlüğünü Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir’in yaptığı panelde Prof. Dr. Seyfettin Özşahin Ankara Ahi İktidarının oluşumu, Prof. Dr. Hüseyin Çınar Ankara Ahilerinde ekonomik yapı, Prof. Dr. Osman Şimşek Ankara Ahilerinde sosyal yapı konularında görüşlerini aktardı.

Haberin Devamı

Ankara Ahi Cumhuriyeti Paneli gerçekleştirildi

Haberin Devamı

Ankara Ahi Cumhuriyeti Paneli gerçekleştirildi

 

 

BAKMADAN GEÇME!