Ankara 6 teknoparkıyla teknoloji geliştirmede lider konuma ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Ankara 6 teknoparkıyla teknoloji geliştirmede lider konuma ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2011 00:00

Türkiye’de kurulan ilk teknoparka ev sahipliği yapan, bugün ise Türkiye’deki 28’i faal toplam 39 teknoparkın 6’sının bulunduğu Ankara, teknoloji geliştirme konusunda liderliği elinde tutuyor. Türkiye genelindeki toplam bin 492 ar-ge şirketinin 644’ü de Ankara’da faaliyet gösteriyor.

TÜRKİYE’de teknoloji araştırmaları konusunda koordinatör kurum olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) verileri ile bağımsız araştırmalar, Ankara’nın, aynı zamanda Türkiye’nin ar-ge ve inovasyon başkenti de olduğunu gösteriyor.

Ankara Kalkınma Ajansı Araştırmasından derlenen bilgilere göre, bilişim faaliyetlerinde yaratılacak değeri ülke bütününe yaymak konusunda kanal görevi gören bilgi ağlarının Türkiye’de en güçlü olduğu şehir olarak Ankara öne çıkıyor.

Türkiye’de kurulan ilk teknoparka (ODTÜ Teknopark) ev sahipliği yapan, bugün ise Türkiye’deki 28’i faal toplam 39 teknoparkın 6’sının bulunduğu Ankara, teknoloji geliştirme konusunda liderliği elinde tutuyor.

Savunma sanayi çalışmaları

Ankara’da, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi teknoparkları yer alırken, bunlar arasında ODTÜ Teknopark, özellikle savunma sanayi firmalarıyla yaptığı çalışmalarla sadece Türkiye’de değil, dünya çapında biliniyor ve Ankara savunma sanayi kümesi ile ortak bir çok faaliyet yürütüyor.
Türkiye genelindeki toplam 1.492 ar-ge şirketinin 644’ü, bir başka deyişle yüzde 43’ü Ankara’daki teknoparklarda faaliyet gösteriyor.

Öte yandan, Türkiye’deki toplam ar-ge personelinin yarısından fazlasını istihdam eden Ankara, Türkiye’nin en yoğun ar-ge insan kaynağı potansiyeline sahip şehri. Ekim 2010 itibarıyla Türkiye genelinde istihdam edilen ar-ge personeli sayısı 10 bin 421 kişi iken, bunların 5.982’si Ankara’da çalışıyor.

Yabancı yatırımda da lider

Araştırmaya göre, Ankara, ar-ge ve teknoloji alanında yabancı yatırım çekme konusunda da lider durumda. Tüm Türkiye’deki teknoparklarda yer alan yabancı ortaklı firma sayısı 57 iken, bu şirketlerinin 33’ü Ankara’daki teknoparklarda faaliyet gösteriyor.

Türkiye’deki üniversitelerin teknolojik araştırmaları için TÜBİTAK’tan aldıkları destek tutarı istatistiklerinde de Ankara, ilk 6’da bulunan 4 üniversitesiyle lider konumda bulunuyor. İl bazında TÜBİTAK’a yapılan başvurular ve desteklenmeye değer görülen projeler konusunda da Ankara, diğer illerin oldukça önünde. Araştırmaya göre, ar-ge alanındaki faaliyetleriyle Türkiye’de açık ara birinci durumda bulunan Ankara, ülkeye rekabetçilik ve inovasyon konusunda ciddi bir katma değer sağlıyor.

Dörtte biri Ankara’dan

ARAŞTIRMAYA göre, Ankara’daki teknoparklarda yer alan firmaların yarısından fazlasını yazılım ve bilişim üzerine uzmanlaşan firmalar oluştururken, Türkiye’deki ar-ge projelerinin teknoloji temelli istatistiklerine göre, son 5 yılda Ankara’da gerçekleştirilen 79 projeden 31’i bilişim alanında yapıldı. Ayrıca Türkiye’de son 5 yılda uygulanan bilişim ve ar-ge projelerinin yaklaşık 4’te biri Ankara’da gerçekleştirildi. Öte yandan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde teknoparklardan yapılan toplam 301 patent başvurusunun 39’u Ankara’daki teknoparklardan gerçekleştirildi. Bakanlık tarafından desteklenen SAN-TEZ projelerinin illere göre dağılımını bakıldığında da Ankara, 55 projeyle birinci sırada yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!