Andezit taşı tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Andezit taşı tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2022 15:38

Ankara Ticaret Odası, Anıtkabir ve Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi başkentin önemli birçok yapısında kullanılan Andezit taşına (Ankara taşı)coğrafi işaret tescili aldı.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO), Ankara döneri, Ankara tavası, Ankara simidi, Ankara erkeç pastırması, Ankara tiftiği, Çamlıdere höşmerim tatlısının ardından coğrafi işaret tescili aldığı 7’nci ürün olan Andezit taşının tanıtım toplantısı, ATO Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO 30’uncu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Güçlü, Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Andezit taşı tescillendi

‘ÖNEMLİ BİR GELİR KAPISI’

Toplantıda konuşan Ankara Ticaret Odası 30’uncu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Güçlü, komite olarak Andezit taşının (Ankara taşı) coğrafi tescil alması için uzun süredir çalışma yürüttüklerini belirtti.
Güçlü, Andezit taşının başkent için önemli olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Ankara taşı olarak bilinen Andezit taşı, ticaret açısından önemli bir gelir kapısı. Birçok insana istihdam yaratan bir alanı da oluşturuyor. Ülkemizin doğal taş, mermer ve maden sektöründe hem rezerv hem de iş gücü açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Bu alanda faaliyet yürüten firmalarımız da yapmış oldukları ihracatı artırarak ülkemizin cari açığının kapanmasına katkı sunacaktır.”

Haberin Devamı

Andezit taşı tescillendi

36 ÜRÜNÜN 7’SİNİNİN TESCİLİ ATO’DAN

ATO Başkanı Gürsel Baran ise coğrafi işaretli ürünlerin ve markalaşmanın önemli olduğuna dikkat çekerek, Ankara’nın tescil aldığı 36 ürünün 7’sinin (Ankara döneri, Ankara tavası, Ankara simidi, Ankara erkeç pastırması, Ankara tiftiği, Çamlıdere höşmerim tatlısı ve Gölbaşı Andezit taşı) tescilini, ATO’nun aldığını belirtti.

Andezit taşı tescillendi

Haberin Devamı

İHRACAT GELİRİ 845 MİLYON DOLAR

Coğrafi tescilin, ülke ekonomilerine ve turizmine önemli katkılar sağladığını ifade eden ATO Başkanı Gürsel Baran, şunları söyledi: “Dünyada coğrafi işaretli ürünlerden elde edilen bir yıllık gelir yaklaşık 200 milyar dolar. Coğrafi işaretli ürün, üreticinin gelirini arttırıyor. Türkiye’nin bir değeri olan Andezit taşının en kıymetlisi de Gölbaşı’nda. Burada (Gölbaşı’nda) bu sektörde faaliyet yürüten 200’ün üzerinde firma, birçok kişiye istihdam yarattı. Dünyada bir yıldaki Andezit taşı ihracat rakamı 845 milyon dolar. Bu gelirin içerisinde Türkiye’nin geliri 27 milyon dolar. Dünya pazarından aldığımız pay yaklaşık yüzde 3. Bu yeterli değil elbet. Bu konuda alınabilecek çok mesafe var. Bu ülkenin kasasına girecek rakamı yükseltebiliriz.”

Haberin Devamı

ANITKABİR’DE KULLANILIYOR

Baran, Andezit taşının Anıtkabir’de, Birinci Meclis’te, Hacı Bayram Camii’nde ve Ankara Garı’nda kullanıldığını söyleyerek, “Andezit taşının gri, siyah, eflatun, mor ve pembe olmak üzere beş rengi var. Aşınmaya ve ısı farklarına karşı dayanıklı. Zeminde, duvarda ve ıslak alanlarda kullanılıyor. Boya istemiyor, binalarda, park ve bahçelerde, kent mobilyalarında kullanılabiliyor” dedi. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar ise bir coğrafi işaretli ürünün kentin ve bölgenin kaderine önemli katkılar sunduğunu dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!