Altyapı eski mahalleli dertli

Güncelleme Tarihi:

Altyapı eski mahalleli dertli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2024 16:14

Çankaya’nın Erzurum Mahallesi sakinleri, mahallelerinde uzun yıllardan beri ‘yetersiz kalan altyapıdan’ ve eskiyen binalardan dertli. Altyapıya çözüm binalara da kentsel dönüşüm isteyen mahalleli, “Hem altyapıdan hem de binaların eski oluşundan ötürü çoğu komşumuz, yeni yerleşim yerlerine taşınıyor” diyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın her hafta ilçe ilçe, mahalle mahalle gezerek sözü muhtar ve vatandaşlara verdiği ‘Mahallenin Nabzı’ serisinde bu hafta Çankaya’nın Erzurum Mahallesi’ndeydik. Erzurum Mahallesi muhtarı Yılmaz Çetin, mahallelerindeki en öncelikli sorunun altyapı olduğunu söyleyerek, “Gecekondu zamanından kalma bir altyapımız olduğu için artık üst yapı altyapıyı taşıyamaz hale geldi” dedi. ‘Altyapıya neşter’ çağrısında bulunan Muhtar Çetin, soruna ilişkin özetle şunları söyledi:

Altyapı eski mahalleli dertli

ÜST YAPI ALTYAPIYI TAŞIYAMIYOR

“Erzurum Mahallesi, oldukça eski bir yerleşim alanı. Yaklaşık 7 bin nüfusu, bin 830 da seçmen sayısı bulunmakta. Mahalleliden gelen şikâyetlerin en başında binaların eski olması ve altyapı sorunu geliyor. Evlerin çoğu 50-60 yaşında. Birçoğunun asansör ve otoparkı yok. İnsanlar binalar eskidiği için daha yeni yerleşim alanlarına taşınıyor, yani mahallemiz göç veriyor. Eskiden 14 bine yakın nüfusumuz vardı. Bu yüzden mahalleli kentsel dönüşüm istiyor. Gecekondu zamanından kalma bir altyapımız olduğu için artık üst yapı, altyapıyı taşıyamaz hale geldi. Hepimizin bildiği gibi geçen yaz Ankara oldukça yağış aldı. Mahallemizde de Abidinpaşa’dan gelen sel suları Soysal Sokak’ta birikti. Herhangi bir yağmur yağdığında yine benzer durum yaşanıyor. Mahallemizdeki çoğu sokak için yağmur suyu hattı talebinde bulunduk, beklemedeyiz. Kanalizasyon giderlerinde de sıkıntı olduğu için zaman zaman mahallemizde kötü bir koku oluyor. Talebimiz artık uzun yıllardan beri süregelen ve alarm veren altyapının bir an evvel gözden geçirilmesi.”

Haberin Devamı

Altyapı eski mahalleli dertli

ÇOĞU KOMŞUMUZ TAŞINIYOR

Mahalle sakini Hayati Altan da binaların ve altyapının gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Oturduğum bina bile 41 yıllık, yağmur yağdığında su basıyor. Eskiden buralar dere yatağıymış o yüzden altyapısına daha da önem verilmesi gerekiyor. Binaların dışına bakmayın, içi daha da eski. Hem altyapıdan hem de binaların eski oluşundan ötürü çoğu komşumuz, yeni yerleşim yerlerine taşınıyor. Burası Ankara’nın kalbi Çankaya, taleplerimize bir an evvel çözüm bekliyoruz” dedi. Mahallede esnaflık yapan Tarık Göbelezoğlu ise, “Soysal Sokak’ta bulunan dükkânımızı çok yağmur yağdığı zaman su basıyor, hem maddi hem de manevi olarak zarara uğruyoruz. Çoğu dükkânda bu sebepten ötürü boş kalıyor, tutulmuyor. Bu sorun yıllardır süregeliyor, yeni değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Altyapı eski mahalleli dertli

Altyapı eski mahalleli dertli

ERZURUM MAHALLESİ’NİN ÇÖZÜM BEKLEYEN DİĞER SORUNLARI

Muhtar Yılmaz Çetin, mahallenin çözüm bekleyen diğer sorunlarını ise şöyle sıraladı:

*Mahallemizdeki köpek popülasyonunda giderek artış yaşanıyor. Mahalle sakinleri, çevre ilçelerden veya yakın civarlardan köpek bırakıldığını söylüyor, haliyle bu da mahalledeki köpek sayısının çoğalmasına neden oluyor. Aralarında bir çeteleşme oluyor, agresifleşiyorlar. Özellikle sabah erken saatlerde okula giden çocuklarla, geç saatlerde mesaiden dönen vatandaşlarımız sayısı artan köpeklerden tedirgin oluyor. Can dostlarımıza zarar vermeden merkezi ve yerel yönetimlerle ortak bir çalışma yürütülebilir. Bu yine eskisi gibi kısırlaştırma seferberliği olabilir. Sadece yerel yönetimlerin bu noktada çaba sarf etmesi, konuyla mücadelede yetersiz kalabilir.

Haberin Devamı

Altyapı eski mahalleli dertli

*İki parkımız bulunmakta, mahallemizde bulunan hastane sayısı fazla olduğundan hastaneye gelenler genellikle parkımızı kullanıyor. Yani hem mahallelinin hem de dışarıdan gelenlerin nefes alanı. Fakat parklarımızın, sık kullanılmasından ötürü bakım ve onarıma ihtiyacı var. Öte yandan parka gelen, çevreyi kirleten veya akşam alkol alıp atıklarını parka bırakıp giden duyarsız vatandaşlarımız da bulunmakta. Belediye ekipleri her gün düzenli olarak temizlese de bunun önüne geçemedik. Çevreyi temiz tutmak ve bu bilinci benimsemek en büyük ilkemiz olmalı.

Altyapı eski mahalleli dertli

Haberin Devamı

*Mahallemizde otopark bulunmadığından, araçlar yollara iki sıra halinde park ediyor. Hastaneler ve itfaiye yakın olduğundan ötürü, ambulans ve itfaiye aracı sürekli mahallemizden geçmek durumunda kalıyor fakat sıra sıra park edilen araçlar sebebiyle geçmekte zorlanıyorlar bu da haliyle vakit kaybettiriyor. Otopark sıkıntısının bir an evvel çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.

*Mahallemizdeki elektrik hatları yer altına alınmayı bekliyor, bölgedeki diğer mahallelerin alındı. Teller ağaçların arasından geçiyor en ufak bir yağmurda veya rüzgârda elektrik kesintilerine sebebiyet veriyor. Öte yandan mahallemizde bulunan Perşembe Pazarı’nın bir an evvel üstünün kapatılmasını talep ediyoruz.

BAKMADAN GEÇME!