Akne oluşumuna karşı dikkat edilecekler

Güncelleme Tarihi:

Akne oluşumuna karşı dikkat edilecekler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2022 09:59

Türk Dermatoloji Derneği Akne Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ bu yıl 29 Mart’ta kutlanan Akne Günü'nde sivilce nedenleri ve tedavisi hakkında açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

Akne oluşumuna karşı dikkat edilecekler

Karadağ, hastalığın ergenlik döneminde başlamasının nedeninin ergenlik dönemiyle birlikte hormonların artarak yağ salınımında artışa neden olması olduğunu hatırlatarak şu değerlendirmeleri yaptı:
ARKADAŞINIZIN UYGULADIĞI TEDAVİ SİZE UYGUN OLMAYABİLİR
"Diyet, çevresel faktörler, yüze sürülen kremler, makyaj malzemeleri ve stres gibi çok sayıda faktörden de etkilenmektedir. Hormonlar, yağ bezlerini uyararak sebum üretimini artırmaktadır. Hekim tarafından önerilmeyen, piyasada yüksek fiyatlarla satılan, içeriği test edilmemiş, etkinliği kanıtlanmamış tedaviler hem hastalığı iyileştirmemekte hem de iz kalma riskini arttırarak ileriye yönelik kalıcı problemlere neden olabilmektedir. Herkeste görülen sivilcenin tipi ve şiddeti farklıdır. Arkadaşınızın uyguladığı tedavi sizin için uygun olmayabilir. Sivilce tedavisi hastalığın şiddetine, yaygınlığına, iz kalıp kalmadığına tipine,ve yaşına göre planlanmaktadır.

Haberin Devamı

TEDAVİ EDİLMEYEN SİVİLCELER KALICI İZ BIRAKIR
İz bırakmaya eğilimli, erken yaşta başlayan, şiddetli seyreden ve hastanın psikolojisini etkileyen sivilcelerde mutlaka doktor kontrolünde verilecek ilaçlar kullanılmalıdır. ‘Sivilceleri tedavi ettirmemize gerek yok, nasılsa geçer’ düşüncesi son derece yanlıştır. Özellikle şiddetli sivilceler ömür boyu iyileşmeyen ‘skar’ denilen kalıcı izlere yol açar. Bu izler ise sadece hastanın dış görünüşünü değil psikolojisini de etkilemektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!