‘Adil vergi’ çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

‘Adil vergi’ çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2015 02:21

İlçenin emlak değerini belirlemek amacıyla Sincan Belediyesi ile Ankara Üniversitesi arasında 2 yıl önce başlayan ortak çalışma masaya yatırıldı. Oluşturulan ‘adil vergilendirme modeli’ ile tüm Türkiye’ye örnek olmak isteyen iki kurum şimdi de ‘binaların sınıflandırılması’ sorununu çözmek için düğmeye bastı.

Haberin Devamı

Sincan Belediyesi ile Ankara Üniversitesi’nin ortaklığında, ‘Emlak Vergisine Yönelik Bina Sınıflama Sistemi’ konulu çalıştay düzenlendi.
2013 yılından bugüne kadar belediye ve üniversite arasında yapılan çalışmanın değerlendirildiği çalıştayda; yeni sistem ile eşit, adil ve hakkaniyetli bir emlak vergisinin Sincan örneği gösterilerek, tüm Türkiye’de uygulanabileceğine dikkat çekildi.
2013 yılında başlayan işbirliği ile Sincan’daki arsa ve arazi vergisini belirlediklerini belirten Ankara Üniversitesi Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, “18 Ocak 2013’te ilk protokolümüzü imzaladık. Arsa ve arazi vergilerinin belirlenmesi için çıktığımız yolda 2014 yılı şubat ayında raporumuzu belediyemize sunduk. Ardından çalışmanın son bulduğunu düşünürken asıl sorunun binaların sınıflandırılmasında olduğunu anlayarak bu konuda kollarımızı sıvadık. Bu çalışmanın başlamasının tek nedeni Sincan Belediye Başkanımızdır. Gördük ki belediye başkanımızın 2 yıl önce başlattığı proje bugün Türkiye’nin orta vadeli planı oldu. Belediyemiz ile birlikte 2 yıl önce başlattığımız proje bugün Türkiye’nin orta vadeli planının altlığını oluşturdu. Bu çalışmanın belediyelerimiz ve ülkemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİLİMSEL TABANLI SİSTEM

Türkiye’nin orta vadeli planının altlığını oluşturan çalışma ile amaçlarının adil bir vergilendirme modeli oluşturmak olduğunu belirten Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna ise, şöyle konuştu:
“İnsanın mülkiyet hakkı da yaşama hakkı kadar önemlidir. Hayat hakkı kadar önemli olan mülkiyet hakkının vergilendirilmesi konusunda bu işi daha iyi nasıl yaparız düşüncesi ile Ankara Üniversitesi rektörü Erkan İbiş ve değerli hocalarımızla birlikte bilimsel tabanlı ve hakkaniyetli bir vergi sistemi için bir yola çıktık. Burada tabi ki rektörümüzün ve hocalarımızın katkısı ile epeyce yol aldık. Daha hakkaniyetli, daha adaletli ve daha sağlıklı işleyen bir sistem ile mülkiyet sorunlarının çözülmesini temenni ediyorum. Emeği geçen tüm hocalarımıza da çok teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

SORUNLARA ÇÖZÜM BULUYORUZ

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Zaman çok hızlı geçiyor. Sincan Belediyemiz ile 2 yıllık bir öyküye sahip olan işbirliğimiz geniş bir pencereye açılarak devam ediyor. Hep şikayetler vardır. İşte ‘bu vergi adil değil, fazla, az’ tartışmaları yapılmıştır. İşte bu tartışmaların zeminindeki sorunları saptamak ve bunlara çözüm bulabilmek için bu çalıştayı yapıyoruz. Adil bir vergilendirme modelinin ortaya konulması için çalışıyoruz. İnsana dönük daha çağdaş daha refah bir yaşam ancak hakkaniyet ve adalet ile olur. Bir Latin atasözü der ki ‘Hakkaniyet ve adalet kanunların da kanunudur.’ Bunu sağlayabilmekte bu tür çalıştay ve sempozyumlarla olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

SİNCAN PİLOT BÖLGE

Emlak Vergisine Yönelik Bina Sınıflandırılması Sistemi çalıştayının moderatörlüğünü yapan Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Sincan’ın diğer şehirlere de örnek olacağını vurguladı. Selamoğlu, “Emlak vergileri bina, arsa ve arazi olarak 3 türde alınıyor. Bunu da belediyeler tahsis ediyor. En büyük pay ise binaların emlak vergilerinden geliyor. Şuanda 1982 yılında yürürlüğe giren bina sınıflandırma cetveli günümüzde geçerliliğini kısmen yitirmiştir. Bu nedenle bugün burada bu cetvelin güncellenmesi hakkındaki bu çalıştayın çok yerinde bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Pilot bölge olarak Sincan Belediyesi’nce yapılan çalışmanın Türkiye geneline de uygulanabileceğine inanıyorum. Bu önemli çalışma içinde hocalarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!