Acil önlem alınmazsa 7 bin eczane kapısına kilit vuracak

Güncelleme Tarihi:

Acil önlem alınmazsa 7 bin eczane kapısına kilit vuracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 00:00

İlaç iskontoları konusunda acil ve ciddi ölemler alınmadığı takdirde 2010 yılında 7 bin eczanenin kapanabileceğini belirten Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, “Eczacılar, son yedi yılda azalan gelirle birlikte artan gider yükünün altında kaldı” dedi.

TÜRK Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, ilaç iskontoları konusunda acil ve ciddi ölemler alınmadığı takdirde 2010 yılında 7 bin eczanenin kapanabileceğini açıkladı.

Özgün Özel, eczacıların son yedi yılda azalan gelir karşısında, artan giderler yükünün altında kaldıklarını belirterek, “Sadece 2008 yılında bu yıkıma daha fazla dayanamayan 800 eczane kapandı. Şu anda SGK ile anlaşması olan 24 bin eczane bulunuyor. 4 Aralık’taki süreçle ilgili acil önlemler alınmazsa, 2010 yılının ilk altı ayında 3 bin eczane, 2010 yılının sonlarına doğru da 7 bin civarında eczane kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmış olacak” dedi. Özel şöyle devam etti:

Varoşlarda eczane kalmayacak

“Uygulama, eczanelerin toplam cirolarında en az yüzde 25’lik bir daralmaya neden olacak. Burada durumun trajik tarafı şu. Ortalama 40 bin lira aylık cirosu olan bir eczane, 30 bin lira ciro yapmaya başlayacak. Bu eczanenin minumum 5.5 milyar lira sabit gideri varken, en fazla 7 bin lira karı vardı. Geriye eczacıya 1.5 lira kalıyordu. Şimdi durum çok daha vahim olacak. İlk batma tehlikesinde olan 4 bin eczanenin 3 bin tanesi, tek eczanesi bulunan belde, köy ilçe ya da varoşlardaki eczaneler. Yani ilaca ulaşım çok zor olacak.”

İndirimli ilaç akışı şart

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan ise ilaç fiyatı düşüşüne karşı olmadıklarını, ancak düşen ilaç fiyatları karşısında stok zararlarını eritebilmek için 45 günlük süre ve bu sürede firmalardan ucuz ilaç akışı talep ettiklerini belirtti. Saydan, ilaç fiyat listesi ilan edilmesine rağmen, firmaların ilaçları hala yüksek fiyatla gönderdiklerini vurguladı. Saydan şöyle devam etti:

“Bu nedenle İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir değişiklik önerisi sunduk. Dedik ki devlet, politikası gereği ilacın fiyatını düşürebilir, fakat fiyat ilan edildikten sonra verilen 45 günlük sürede eczanelerimize indirmli ilaç akışı yapmayan firmaların ilaçları SGK’nın ödeme listesinden çıkarılsın. Fiyat iskontosu AB’de uygulanıyor ve ülkemize de geldi. Ancak orada eczacıyı korumak için meslek hakkı var. Yani eczacı şu anda ilacın yan etkilerini, o ilaçla ne yenip ne yenmeyeceğini vatandaşa anlatıyor. Bunun karşılığında da ücret almıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!