ABB’nin validatör ihalesi mahkemelik

Güncelleme Tarihi:

ABB’nin validatör ihalesi mahkemelik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2023 18:12

ABB’nin toplu taşımadaki validatörlerde Ankarakart yerine Başkent Kart ile ödeme yapılarak biniş sağlayacak yeni sistem için yaptığı ihale mahkemelik oldu. Mevcut sistemi yürüten E-Kent firması, ihalede usulsüzlük olduğunu öne sürerek yürütmenin durdurulması ve iptalini istedi. 19 Aralık’ta sözleşmesi bitecek sistemin yerine yeni sistemin uygulanıp uygulanamayacağı ise merak konusu oldu. Sisteme geçilemezse kentte validatör krizi yaşanabilir.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), toplu taşımadaki validatör sistemlerinde Ankarakart yerine Başkent Kart ile ödeme yapılarak biniş sağlayacak yeni sistem için 26 Ekim’de ihale yaptı. ‘Başkent Kart Ekosistemi Gelir Paylaşımı Karşılığı İşletilmesi İşi’ başlıklı ihale, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 36’ncı maddesine göre kapalı zarf teklifi ve açık artırma usulü ile gerçekleştirildi. 36 ay süreli ve 39 milyon 312 bin 970 TL’lik muhammen bedele sahip ihalede Türk Elektronik Para AŞ. ile Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ. yarıştı. İhaleye en yüksek teklifi ise 5 milyon 501 bin dolar ile Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ. verdi. Ankara’da şu anda toplu taşımada Ankarakart sistemi olarak da bilinen mevcut elektronik ücret toplama sistemini işleten (EÜTS) E-Kent Geçiş Sistemleri ve Biletleme Teknolojileri AŞ. ise ihalede ‘usulsüzlük olduğu’ gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdı. Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na yapılan başvuruda ABB’nin yaptığı ihale için ‘yürütmenin durdurulması ve iptali’ istendi. E-Kent firmasının itiraz dilekçesinde yer alan bazı hususlar ise şöyle oldu:

Haberin Devamı

‘BAKİYELER NASIL AKTARILACAK?’

“İhalenin 2886 Devlet İhale Kanunu’na göre yapılması hukuka aykırıdır. EÜTS havuzunda toplanan tutarlar hangi kriterlere göre kurum hesaplarına aktarılacaktır, sözleşmede bu akış belirtilmemiştir. EÜTS’de kullanılacak kartlar ne şekilde üretilecek, satışı hangi kanallardan yapılacak, kart gelirleri nasıl paylaşılacak gibi konuların akışları hakkında bilgi bulunmamaktadır ki bu konu EÜTS için hayati bir öneme sahiptir. EÜTS’de kullanılacak biletler ve kartların nerede üretileceği ve formatlanacağı sorusunun yanıtı bulunmamaktadır. Başkent Kart kullanmak isteyen EÜTS müşterisinin kartında bulunan bakiyenin yeni Başkent Kart’ına nasıl aktarılacağı belirsizdir. Mevcut EÜTS sisteminde kartlarda bekleyen bakiyelerin karşılığının Başkent Kart havuzuna aktarılıp aktarılmayacağı belirsizdir.

‘MEVCUT KARTLAR KULLANILACAK MI?’

EGO ve şirketimiz arasında imzalanan sözleşme uyarınca 19 Aralık 2023 tarihine kadar ek sözleşme ile şirketimiz tarafından halen yürütülmekte olan EÜTS’nin işletilmesi sürecinde kullanılan kartların yeni sistemde kullanılıp kullanılamayacağı, bakiyelerinin nasıl aktarılacağı ve üçüncü gerçek ve tüzel kişilere (TCDD, özel halk otobüsleri (ÖHO)) ödemelerin nasıl yapılacağı belirsizdir. En önemlisi, yaşanabilecek bir donamım ve/ veya yazılım aksaklığında, gerek EGO gerekse TCDD-ÖHO’ların uğrayabileceği gelir kaybının nasıl karşılanacağı hususu belirsizdir.

Haberin Devamı

‘İHALEYİ EGO YAPMALIYDI’ GEREKÇESİ

Davalı idare, ihale konusu işin tahmini bedelini olması gerekenden çok daha düşük bir şekilde ve hatalı hesaplamıştır. İlgili mevzuatı çerçevesinde EÜTS ile ilgili tüm iş ve işlemleri yapmak ve yaptırmak görevi hukuken EGO Genel Müdürlüğü’ne ait olduğundan EÜTS ile ilgili tüm ihalelerin EGO Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gerekirken, iş bu ihalede olduğu gibi EÜTS’ye ait donanım ve yazılımın temini ve entegrasyonu işinin doğrudan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Bilgi İşlem Dairesi tarafından ihale edilmesi tamamen mevzuata aykırıdır.” Kentte 10 yıldır Ankarakart sistemini işleten E-Kent firmasının sözleşmesi 19 Aralık 2023’te bitiyor. 20 Aralık’ta yeni sisteme geçilip geçilemeyeceği ise merak konusu oldu. E-Kent’in, ABB’nin geçmek istediği yeni sistemin ihalesini mahkemeye taşıması ise akıllara şu soruyu getirdi: “19 Aralık’tan sonra ne olacak?” Sisteme geçilemezse Ankaralılar kartlarıyla toplu taşıma araçlarına binemeyecekleri için kentte validatör krizi yaşanabilir.

Haberin Devamı

12 KASIM 2023

ABB’nin validatör ihalesi mahkemelik

Özel halk otobüsü esnafıyla buluşan ABB Başkanı Mansur Yavaş toplantıda, Ankara’da toplu taşımada kullanılacak yeni ücret toplama sisteminin (Asis Validatör Sistemi) yakın zamanda uygulamaya gireceğini açıklamıştı. Yeni sistemin bir örneği de programda canlı olarak da tanıtılmıştı. Uygulamaya geçirilecek yeni sistem sayesinde şoförün önünde ekran olacağı ve kart sahiplerinin sisteme kartlarını okuttuklarında fotoğraflarının görüneceği belirtilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!