ABB’nin başkent kartlı ulaşım ihalesine mahkemeden iptal

Güncelleme Tarihi:

ABB’nin başkent kartlı ulaşım ihalesine mahkemeden iptal
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2024 09:55

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB), toplu taşımadaki validatör sistemlerinde Ankarakart’ın yanı sıra Başkent Kart ile de ödeme yapılarak biniş sağlayacak yeni sistem için 26 Ekim’de düzenlediği ihaleye mahkemeden iptal kararı çıktı. Ankara 25. İdare Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Başkent Kart’ın kapsamını genişletip elektronik ücret toplama sistemine (EÜTS) dahil etmek için düzenlediği ihaleyle ilgili ‘iptal’ kararı verdi.

Haberin Devamı

26 Ekim 2023 tarihinde kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilen ‘Başkent Kart Ekosistemi Kapsamının Genişletilerek Gelir Paylaşımı Karşılığı İşletilmesi İşi’ ihalesi, özel bir firma tarafından mahkemeye taşındı. Davacı firma, ‘İhalenin ‘4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılması gerektiği, elektronik ücret toplama sistemi geçiş süreci iş ve işlemleri gereği gibi araştırılmadan ihale kararı alındığı, ihalede açıklık ve rekabetin sağlanmadığı, ihale kapsamındaki maktu ödemenin Amerikan doları cinsinden belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğunu’ ileri sürerek iptal talebinde bulundu. İhaleyi kazanan ve davaya müdahil olan firma ise yaptığı savunmada, ‘Usule ilişkin olarak davacının dava açma ehliyetinin bulunmadığı, esasa yönelik ise dava konusu ihalenin 2886 sayılı kanuna tabi olduğu, ihale ilanının hukuka uygun olduğu, ihale şartnamesi uyarınca EÜTS bileşenlerinin davalı idareye bedelsiz verileceği, davacı iddialarının aksine binde altı oranındaki cezanın her gecikme için tek seferlik olarak alınmasının kararlaştırıldığını’ ileri sürerek davanın reddini istedi. Davanın görüldüğü Ankara 25. İdare Mahkemesi ise dava konusu işlemin iptaline karar verdi. 

Haberin Devamı

ABB’nin başkent kartlı ulaşım ihalesine mahkemeden iptal

DAHA ÖNCE DE YARGIYA TAŞINDI

Başkent Kart Ekosistemi Gelir Paylaşımı Karşılığı İşletilmesi İşi’ başlıklı ihale, 26 Ekim 2023’te 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 36’ncı maddesine göre kapalı zarf teklifi ve açık artırma usulü ile gerçekleştirilmişti. 36 ay süreli ve 39 milyon 312 bin 970 TL’lik muhammen bedele sahip ihalede Türk Elektronik Para AŞ. ile Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ. yarışmıştı. İhaleye en yüksek teklifi ise 5 milyon 501 bin dolar ile Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ. vermişti. Ankara’da toplu taşımada Ankarakart sistemi olarak da bilinen mevcut elektronik ücret toplama sistemini işleten (EÜTS) E-Kent Geçiş Sistemleri ve Biletleme Teknolojileri AŞ. ise ihalede ‘usulsüzlük olduğu’ gerekçesiyle konuyu yargıya taşımıştı. Öte yandan Ankara 25. İdare Mahkemesi’nin ihale ile ilgili iptal kararı üzerine E-Kent’in EGO Genel Müdürlüğü’ne resmi yazı yazarak yeni Elektronik Ücret Toplama Sistemi’ne ait sözleşmenin uygulanmasının durdurulmasını talep ettiği öğrenildi. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Yalçın da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ihale ile ilgili yaşananlara dikkat çekmişti. Yalçın özetle, “Açık ihale yerine doğrudan verilen sözleşme, işi yapabilecek diğer firmaların da olmasına rağmen yüksek fiyatla iş verilmiş olması kafalardaki soru işaretlerini arıtıyor. Mansur Yavaş döneminde göreve gelen bir dizi bürokrat sözleşmeyi imzalamadıkları için görevden alındı. Bu süreç kamu zararına yol açtı. Bu gelişmeler, kamu kaynaklarının doğru kullanımı ve şeffaflığın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. İhale süreçlerinin şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmesi, kamu güvenini sağlamak adına kritik bir öneme sahip. Bu tür skandalların yaşanmaması ve kamu kaynaklarının israf edilmemesi için ilgili makamların gerekli adımları atması gerekiyor” açıklaması yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!