ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2023 15:26

ABB Meclisi, yerel seçim öncesi son bütçe görüşmesini yaptı. ABB, ASKİ ve EGO’nun 2024 bütçeleri 9.5 saat süren oturumda oy çokluğuyla kabul edildi. Yapılanları ve yapılacakları anlatan ABB Başkanı Mansur Yavaş, metro ve Polatlı içme suyu gibi projelere de değindi. AK Parti ve MHP grupları Yavaş’a sert sözlerle yüklendi. İYİ Parti grubunda ise Mansur Yavaş çatlağı yaşandı.

Haberin Devamı

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü’nün 2024 bütçeleri, önceki gün ABB Meclisi Kasım ayı 15’inci Birleşim’de görüşüldü. 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçim öncesi son bütçelerin görüşüldüğü toplantıya katılan ABB Başkanı Mansur Yavaş açılışta yaptığı konuşmada, “4.5 yıllık görev süremizde şeffaf, sosyal, katılımcı ve hesap verebilir bir yönetim anlayışını esas alarak vatandaşlarımıza hizmet ettik. Hangi bölgeden ne kadar oy verildiğine bakmadan, kimseyi ayırt etmeden, adil bir şekilde kentimizi yönettik. 17 adet köprülü kavşak yaptık. 100’den fazla yeşil alanı kentimize kazandırdık. Kreşler, teknoloji merkezleri, mola evleri, kütüphaneler, spor alanları açtık. Tüm zorluklara rağmen altyapı yatırımlarımıza devam ettik, tarihi ve kültürel çalışmalar ile başta Ulus bölgesi olmak üzere kentimize yıllarca hizmet edecek yenilemeler ve düzenlemeler yaptık” dedi. Yavaş, yaptığı sunumda özetle şu bilgileri de verdi:

Haberin Devamı

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı

MAMAK METROSU İÇİN İKİNCİ İHALE OCAKTA

“2019’dan bu yana 417 noktada sel ve su baskınlarının önüne geçmek adına çalışma yapıldı. İvedik-Temelli-Polatlı içme suyu hattı tahminen 2.5 milyarı bulacak. Bugüne kadar 86 kilometre çelik boru döşendi. Çalışmalar devam ediyor. Polatlı ile ilgili bir kuruş borcumuz yoktur, ilk seçildiğimiz zaman kredi gecikmemiş olsaydı Polatlı’dan şıkır şıkır su akıyor olacaktı. Geldiğimizde açıktan akan kanalizasyon sorunu 171 idi. 171 köyün sorunu çözüldü, 61 köyde çalışma planlandı. 400 tane yeni otobüs aldık. Dört yılda yaklaşık 5.2 milyar lira eski dönem borcu ödendi. Çayyolu metrosunun borcu aralık ayında bitiyor. Mamak metrosu ile ilgili gelişmeleri paylaştığımızda bunun altına sürekli ‘Havalimanı metrosunu nasıl yapacaksınız’ diye yazılıyor. Ulaştırma Bakanlığı’nda Keçiören’den havalimanına metro hattının yapımı 2023 yatırım programına alınmıştır. Seçildiğimizde projeyi istedik, proje bitmek üzereydi. ‘Biz kendimiz yapacağız’ dediler bize vermediler. Göreve geldiğimizde projesi olan tek bir metro yoktu. Dikimevi Natoyolu metrosunu gün kaybetmeden yapmaya çalışıyoruz. 22 Ağustos’ta ön yeterlilik ihalesi yapıldı. 9 firma katıldı bir tanesi elendi. 8 firma 8 Ocak 2024 tarihinde tekliflerini verecek.

Haberin Devamı

HAYVAN BARINAĞI’NI TESLİM ALMAK ÜZEREYİZ

Ankara’daki çiftçilerimizin yüzde 77’sine destek verdik. Ulus 100. Yıl meydan projesi inşallah dönemimizde bitirilecek. Ulus Hali Yenileme Projesi’nde esnaf bu ay yenilenmiş yerlerine geçecek. Ulus Hıdırlıktepe Rekreasyon Alanı ve Şükran Anıtı’na da Mimarlar Odası’nın açmış olduğu dava nedeniyle bir plan iptali geldi. Danıştay’a yürütmeyi durdurma için başvurduk. Oraya yaklaşık 50 milyon liralık ağacını da aldık. İnşallah yürütmeyi durdurma kararı alırsak en azından Hacı Bayram tarafından görünen ön yüzünün ağaçlandırmasını yapacağız. Batıkent Rekreasyon Alanı’nın birinci etabını önümüzdeki günlerde açacağız. Bahçelievler Belpa Buz Pateni Pisti yenileme projesi ocak ayında bitiyor. Keçiören Fatih Köprüsü genişletme projesinde burası için Ankara Üniversitesi’nden izin alınamayınca köprünün tamamen genişletilme projesi yapılamadı. Mevcut köprü üzerinden aradaki boşlukları kapatmak suretiyle geçici bir ferahlık sağlanacak. Çankaya Karataş Hayvan Barınağı’nı teslim almak üzereyiz.”

Haberin Devamı

‘SİZİN İŞİNİZ GÜCÜNÜZ ALGI İŞİNİZ GÜCÜNÜZ YALAN’

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı

ABB Başkanı Mansur Yavaş’a sert sözlerle yüklenen AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse özetle şunları kaydetti: “Bugüne kadar 120 milyar harcama yapan ABB doğru düzgün hizmet üretmemiş, her geçen gün yatırım oranlarını da düşürmüştür. Beş yılda bir tane eser var mı yok maalesef? 120 milyarı ne yaptınız diye soruyoruz. Kentsel dönüşüm konusunda yine bütçe ayrılmamış. Deprem konutlarına ayrılmamış, kültürel ve sosyal tesislere 50 milyon gibi komik bir bütçe ayrılmış. Hayvan barınaklarına 30 milyon ayrılmış bununla ne yapabilirsiniz ki? Zaten beş yılda bir tane tesis yapmaya çalışıyorsunuz onu da beceremediniz. Sayın Mansur Yavaş burada olsaydı kendisine hitap etmek isterdim. Ama maalesef yine kaçtı. 58 kilometre metro sözü vermişti. Bir arpa boyu yol alamadı. Sadece metronun animasyonunu yapabildi. Şimdi de yalan üstüne yalan söyleyerek kendi ayıbını, kendi eksiğini örtmeye çalışıyor. Neymiş; Ulaştırma Bakanlığı’na yazı yazmış da onlar izin vermemiş de. Sizi tam olarak tarif ettiğimiz iki tane kelime; birisi algı birisi de yalan. Sizin işiniz gücünüz algı, işiniz gücünüz yalan. Cumhur İttifakı olarak yakında ABB başkanı adayımız açıklanacak o zaman bu konuştuklarımızın çok daha ayrıntısıyla projelerimizle beraber milletimizin huzuruna çıkacağız. Tek hedefimiz 1 Nisan tarihinde ABB’nin anahtarını Sayın Cumhurbaşkanımıza vermek olacak. Geçmiş olsun beş yıl bitti. Ankara’mıza büyük bir enkaz bırakarak gidiyorsunuz.” Polatlı suyu için Yavaş’ın bir yılda bitirme sözü verdiğini de belirten Köse, “Boş vaatlerden bir tanesi de bu. Tam 3.5 yıl geçmiş halen bitireceğim diyor” eleştirisinde bulundu.

Haberin Devamı

‘YAVAŞ’IN BAŞARISIZLIĞI ANKARA’NIN GELİŞMESİNİ SEKTEYE UĞRATIYOR’

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Kürşat Koçak da yaptığı bütçe konuşmasında özetle şunlara değindi: “Beş yılda 120 milyar lira harcamışsınız ama Ankara’da ulaşım problemini çözememişsiniz. Beş sene içerisinde 58 kilometre metro hattı yapım projesi vardı. Kaç kilometre metro hattı projesini tamamladınız? Beş yılda 120 milyar lira harcamışsınız kanalizasyon ve şebeke hattı olmayan mahallelerimizin birçoğunun sorununu çözmemişsiniz. Beş yılda 120 milyar lira harcamışsınız başkentimizin önemli eksiklerinden olan şehrimize yakışır bir fuar alanını hâlâ hizmete açamamışsınız. Bu önemli projenin tamamlanamamış olması çok büyük bir eksiklik diye düşünüyoruz. Ne olacak bu Ankapark. Beş yılda 120 milyar lira harcanmış ama burası da hâlâ hizmete açılamamıştır. Belediyecilik sadece yeni projeler yapmak değildir. Tamamlanmış proje ve hizmetleri de varsa eksikleri, hataları ivedilikle giderilerek hizmete sunmaktır. Ankapark’ın da bir an önce Ankara ve ülke turizmine kazandırılarak belediye bütçemize katkı sağlanmasını bekliyoruz. Beş yılda 120 milyar TL’yi verimli kullanamayarak yapamadığınız hizmetler ortadayken 2024 yılı için belirlenen 92 milyar TL’yi bu kadar kısa sürede nasıl değerlendireceksiniz çok merak ediyoruz. Maalesef Sayın Mansur Yavaş’ın Ankara’mızı yönetmedeki başarısızlığı Ankara’mızın gelişmesini sekteye uğratmaktadır.”

Haberin Devamı

‘MANSUR YAVAŞ BU SEÇİMDE YÜZDE 60 OY İLE GELECEK’

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise ABB’nin son dört yılda elde ettiği bütçe fazlasıyla borçları ödediğini söyledi. Murat Köse’ye Mamak Belediyesi üzerinden eleştirilerde bulunan Neslihanoğlu, “2018’de 570 milyon açıkla devralınan belediye 2019’da 740 milyon TL, 2020’de 1 milyar 99 milyon, 2021’de 862 milyon ve 2022’de 1.1 milyar bütçe fazlası vermiştir. ABB’nin bütçe fazlası vermesini eleştiriyorsunuz Sayın Köse. Ama kendi belediyenize, Mamak Belediyesi’ne bakmadan konuşuyorsunuz. Önce iğneyi kendinize sonra çuvaldızı başkasına batıracaksınız. Ya da önce kendi evinizin önünü temizleyeceksiniz. Mamak Belediyesi entübe olmuş. ABB’de AK Parti grubunu yönetemediğiniz gibi Mamak Belediyesi’ni de yönetemiyorsunuz. Mansur Yavaş’ı tanıdıkça Ankara halkı çok sevdi. Mansur Yavaş eminim ki bu seçimde yüzde 60 oy ile gelecek. Ama siz Mamak’ta kaybedeceksiniz Sayın Köse. Mansur Yavaş’ın karşısına şu an aday bulamıyorsunuz. Adayınız yok. ‘Mansur Yavaş gidecek’ falan bunları unutun” dedi. Neslihanoğlu, Polatlı içme suyu için de “İhale edildiğinde 570 milyonlarda bir rakamdı. Bugünkü maliyeti 2.5 milyar, beş katı. Bunu kim yaptı? Ankara Büyükşehir Belediyesi mi yaptı? Para pul olmuş” yanıtını verdi.

İYİ PARTİ’DE MANSUR YAVAŞ ÇATLAĞI

İYİ Parti Grubu adına konuşan Sincan Meclis Üyesi Ali Ünal, “Sayın Yavaş’ın Ankara’mıza neler yaptığını, neler yapmadığını Ankara halkı biliyor. Onun 3-5 ay sonra gideceğini hiç kimse bilemez, kimse müneccim değil. Buna ancak Ankaralı hemşehrilerimiz karar verir. Sayın Mansur Yavaş, bir beş yıl daha Ankaralı’ya hizmet için burada olacak. Anketler de insanlar da yanılabilir” dedi.

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı

Ünal, ABB’de 2019’dan bu yana oluşan 120 milyarlık bütçede yatırıma ayrılan payın yüzde 81.33 olduğuna da dikkat çekti. Ünal’ın konuşması sonrası İYİ Parti Etimesgut Meclis Üyesi Kerem Erdem ise sosyal medyadan dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı

Erdem, “Ankara Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Meclis toplantısında Meclis Üye’miz Ali Ünal ABB Başkanı’mız Mansur Yavaş’ı kastederek ‘yarım kalan işlerini tamamlayacak 5 yıl daha Ankara’yı yönetecektir’ sözü kendi şahsında dile getirmiş olduğu temennisidir. Ben Kerem Erdem olarak İYİ Parti’nin Meclis üyesiyim. Genel başkanımız Sayın Meral Akşener ve partimizin en yetkili organı GİK, milletimiz ve partimiz için ne karar alırsa onu uygulama noktasında üzerimize düşen görevi yerine getirmek için elimizden geleni yapacağız ve çalışacağız” ifadelerini kullandı.

MECLİS’TEN NOTLAR

ABB’nin 2024 bütçeleri 9.5 saatte tamamlandı

-Toplam 9.5 saat süren toplantı önceki gün saat 14.00’te başlayıp verilen aralarla birlikte geceye doğru 23.30’da sona erdi.

-Toplantının açılışında gelen ABB Başkanı Mansur Yavaş sunumunun ardından toplantıya ara verip ayrıldı. Oturumu yöneten ABB Meclisi Birinci Başkanvekili Fatih Ünal, “Sayın Yavaş ara sonrası gönül isterdi ki muhalefetin ve iktidarın Meclis üyelerinin de konuşmalarını dinleseydi. Her yıl yaptığı gibi konuştu ve gitti” eleştirisinde bulundu. -ABB’nin 56 milyar lira, ASKİ’nin 19 milyar 500 bin lira ve EGO’nun da 16 milyar 500 bin liradan oluşan toplam 92 milyar liralık 2024 bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

-Grup başkanvekillerinin yanı sıra bazı belediye başkanları ve Meclis üyeleri de konuşma yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!