6 bin yıllık tarih

Güncelleme Tarihi:

6 bin yıllık tarih
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2013 01:09

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinatörlüğünde 6 bin yıllık tarihi ortaya çıkarmak için Urla’da devam eden kazılarda önemli yol katedildi.

Haberin Devamı

Urla ilçesi İskele Mahallesi’nde hava fotoğraflarında deniz içinde görülen lekelerin ne olduğuna yönelik araştırma sonucu ortaya çıkan Limantepe’de 2000 yılından bu yana devam eden su altı kazı çalışmaları 13. yılına girdi. İnsanoğlunun avcı toplayıcı dönemden üretici topluma geçtiği yerlerden biri olan, Roma dönemine kadar 6 bin yıllık kesintisiz yerleşime ev sahipliği yapan ve M.Ö 6. yüzyılda yaşandığı tahmin edilen deprem veya çöküntü nedeniyle su altında kalan Limantepe’de 20 su altı arkeoloğu Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında kazı çalışmalarını sürdürüyor.

Sergilecek hale geldi

Kazılarla ilgili bilgi veren Erkanal, M.Ö 7. yüzyıla ait limanın tabanında devam eden kazılarda çeşitli dönemlere ait çok sayıda tekne kalıntısı ve bu teknelerden dökülen malzemelere rastladıklarını, çıkardıkları malzemeleri oluşturdukları laboratuvarda tuzdan arındırarak sergilenebilecek hale getirdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Liman oluşturacağız

Kazıların yanında tarihe ışık tutabilmek amacıyla ANKÜSEM ve 360 Derece Tarih Araştırmaları Grubu işbirliğiyle, tarihte kullanılan tekne ve gemileri aslına uygun olarak yeniden ürettiklerini ve sergilediklerini de söyleyen Erkanal, “Kazı alanımızın yanında sergilediğimiz bazı tekneler vatandaşın büyük ilgisini çekiyor. Bu ilgiyi göz önünde tutarak Limantepe’de su altında kalan mendireği yeniden ayağa kaldırarak bir liman oluşturmayı, bu limanda aslına uygun olarak yeniden yaptığımız tekneleri ziyarete açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!