5 soruda ODTÜ yolu

Güncelleme Tarihi:

5 soruda ODTÜ yolu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2017 01:00

Büyükşehir Belediyesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) arasındaki protokolle başlayan yol çalışması, bazı soruları da beraberinde getirdi. Gece yarısı ilk kazmanın vurulmasıyla en büyük karışıklık, uzlaşıya varılan ‘tünel yol’ konusunda yaşandı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) arasındaki protokolle başlayan yol çalışması, bazı soruları da beraberinde getirdi. Gece yarısı ilk kazmanın vurulmasıyla en büyük karışıklık, uzlaşıya varılan ‘tünel yol’ konusunda yaşandı.Tünel yolla ilgili çalışmanın henüz başlamadığına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Vedat Üçpınar, ODTÜ’den geçecek yeni yollarla ilgili merak edilenleri, 5 soruda yanıtladı.

5 soruda ODTÜ yolu

KONYA YOLU’NA ALTERNATİF

1- Şu anda yapılan çalışmanın güzergâhı nereleri kapsıyor. Teknik detayları neler?
Yeni açtığımız yol ODTÜ’nün batı yakası sınırında Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nden gidiyor, İncek’te Jandarma’dan çıkıyor. Şu anki yaptığımız yolla Eskişehir Yolu’nu, Sabancı Bulvarı’nı, Ankara Bulvarı’nı, İncek Bulvarı’na bağlıyoruz. Eskişehir Yolu’ndan itibaren başladığında 14 kilometre uzunluğunda. Bu yola alternatif Konya Yolu diyoruz, 4 gidiş 4 geliş oluyor, Ankara’nın Güney Çevre Yolu’na iniyor. Güney Çevre Yolu’ndan da yeni yapılan Niğde-Ulukışla otobanına bağlanıyor. Bir kolu da Haymana Yolu’na bağlanıyor. Türkiye’nin batısından, güneyinden doğusundan, gelen insanlar bu yolla beraber şehir merkezine, hastaneye hastalarını direkt olarak getirip götürebilecek. 14 kilometrenin 4.8 kilometrelik kısmı ODTÜ’nün sınırından geçiyor.

Haberin Devamı

5 soruda ODTÜ yolu

YETİŞKİN AĞAÇLAR DİKECEĞİZ

2- Mevcut yolla ilgili ağaç tartışmaları var. Ağaç konusunda hangi çalışmalar yapılacak?
Burada ne kadar ağaç kaldırdıysak en az iki katı kadar dikeceğiz. Burada da yanlış anlaşılma var. İki katı kadar ODTÜ içine dikeceğiz ayrıca yola dikeceğiz. 1071 Malazgirt Bulvarı’ndaki gibi hepsi yetişkin ağaç olacak.

5 soruda ODTÜ yolu

Haberin Devamı

YENİ AÇILAN YOL TÜNEL DEĞİL

3-Tünel yolla, yeni açılan yol karıştırılıyor. Tünel yol nereden, nasıl geçecek. Çalışma ne zaman başlayacak?
Bir bilgi kirliliği var. ‘ODTÜ’de tünel yol çalışmasına başlandı’ gibi haberler yanlış. Şu anki yol tünel yol değil. Tünel yol Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin tam ortasından geçiyor. ODTÜ’nün belirlediği uzmanlarla ve belediyemizin uzmanlarıyla proje hazırlanacak tamamen alttan yapılacak. Daha tünel yola başlanmadı. Tamamen kampüsün altından kampüse zarar vermeden yapılacak. Tünel yol 2.1 metre civarında Ankara içindeki en uzun tünel olacak.

5 soruda ODTÜ yolu

GENİŞLİK 38-40 METRE OLACAK

Haberin Devamı

4- Yolun genişliğinin de problem olduğu konuşuldu. Açılan arazi çok büyük görülüyor. Yolun tam genişliği ne olacak. Teknik ölçüler neler?
Mevcut alanın açılmasının hepsinin yol olacağı manasına gelmez. Şu anki yerdeki yol bazı yerlerde 20-25 metre yolun altına doğru düşecek bazı yerlerde de yükselecek. Bizim konforlu yol dediğimiz bir eğim vardır, yüzde 8’e kadar yol eğimi yapılabiliyor. Biz burada yüzde 8’i inşallah gerçekleştireceğiz.Bu yol belirtildiği gibi zemini asfalt olan, kaldırımı ve orta refüjü bulunan, toplam 38-40 metre arası olacak. 4 gidiş-4 geliş olacak ortasında 4 metre orta refüj olacak, sağ ve solunda 2’şer metre kaldırım olacak. Geri kalanında 5’er -6’şar metre peyzaj alanı olacak. Geri kalanında çit, sonra ODTÜ arazisiyle eğimli gidecek oralar da ağaç olacak.

Haberin Devamı

5 soruda ODTÜ yolu

YOLLAR BİTTİKÇE AÇACAĞIZ

5- Alternatif Konya Yolu da denilen ODTÜ yolu ne zaman bitecek. Tünel yol ne zaman başlayacak. Yollar ne zaman açılacak?
(ODTÜ yolu) hedeflediğimiz 4 ilâ 5 ay arasında bitirmek. Bu yeni açtığımız yolda iki tane U köprümüz var. Hastane bölgesinde 29 tane köprülü kavşak var. Hastane çevresi de 1.5-2 yılda bitecek. Hastane bölgesinin etrafını genişletmek için Angora Bulvarı’nı hastanenin üstünden geçirerek, ODTÜ’nün içinden tünelle geçirerek 1071 Malazgirt Bulvarı’na ve Konya Yolu’na bağlıyoruz. Angora Bulvarı gelip Hacettepe’ye dönüşte kalıyor oradan da aynı şekilde Sabancı ve Ankara Bulvarı’na bağlıyoruz. Hastanenin dört tarafını dağıtacağız. Yollar bittikçe açılacak, tünel yol sonra açılacak. Mevcut Bilkent Yolu’nu da Ahmet Hamdi Akseki Camii’ne inen yolu da genişleteceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!