23 Nisan'ın iki yüzü

Güncelleme Tarihi:

23 Nisanın iki yüzü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2012 00:00

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Başkent’te kutlanırken, bazı çocuklar ise aile bütçesine katkıda bulunmak için çalışmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

ANKARA 19 Mayıs Stadyumu’nda düzenlenen törenin coşku içinde kutlandığı dakikalarda 13 yaşındaki Mesut Çelik, 15 yaşındaki Fırat Yüksekgül ve Ebru Elbastı omuzlarındaki ağır yükle birlikte kendi bayramlarında çalıştı. Sokakta ekmek parası için ağır ve sağlıksız şartlarda çalışan çocuklar buruk geçirdikleri “23 Nisan”da Ankara Hürriyet’e hayatlarını anlattı.
23 Nisan’da kağıt topladı
Yaklaşık bir ay önce Urfa’dan babası ve ağabeyi ile birlikte Ankara’ya geldiklerini belirten Mesut Çelik, kağıt toplayarak geçimlerini sürdürmeye çalıştıklarını söyledi. Başkent’e ilk defa geldiğini ve büyük bir şehirde yaşamanın kendisini ürküttüğünü kaydeden Çelik, “Ulus civarında kağıt topluyorum, akşamları da kağıtları verdiğimiz depoda kalıyoruz. Okuluma devam edeceğim, öğretmen olmak istiyorum” dedi.
Polis olmak istiyordum
İki sene önce okulu bıraktığını anlatan Fırat Yüksekgül ise bir dürümcüde komi olarak işe başladığını aktardı. Yüksekgül, maddi imkansızlıklar sebebiyle ortaokulu bitirdikten sonra okulu bırakmak zorunda kaldığını ve aile bütçesine katkıda bulunmak için çalışmaya başladığına değinerek, “Biz üç kardeşiz, ben ortancayım. Mecbur çalışmak zorundayız. Büyüyünce polis olmak istiyordum” diye konuştu.
Yaşıtları eğlendi o çalıştı
Yaşıtları Çocuk Bayramını kutlarken, Cebeci İlköğretim Okulu ilköğretim 5. sınıf öğrencisi Ebru Elbastı da aile bütçesine katkıda bulunmak için okul önünde erik satmaya çalıştı. 23 Nisan’ın kendisi için buruk geçtiğini belirten Elbastı, “Herkes ailesiyle beraber okula geldi. Ancak ben aile bütçeme katkıda bulunmak için erik ve çağla sattım. Ben erik satarken arkadaşlarım eğleniyorlar. Ben de onlar gibi içeride oyunlar oynamak, gösteriler yapmak isterdim ancak aileme yardımcı oluyorum” dedi.

Haberin Devamı

Stadyumda 23 Nisan coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 19 Mayıs Stadyumu’nda tören düzenlendi.  Törenlere geçilmeden önce Milli Eğitim Bakanı Dinçer, beraberinde Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile üstü açık tören arabasıyla stadyumda tur atarak vatandaşları ve çocukları selamladı, bayramlarını kutladı.
 Daha sonra İstiklal Marşı ile tören başladı ve TRT Çocuk Korosu, 23 Nisan şarkıları söyledi, öğrenciler “ant” içti.

Haberin Devamı

23 Nisan’ı uzayda kutladılar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Anatolium, uzay meraklısı çocuklar için “Keşif Küresi Planetaryum Çadırı” kurdu. Çocukların kubbe biçiminde bir yapıya girerek yıldızların hareketlerini izlemesine ve öğrenmesine olanak sağlayan bir sistem olan keşif küresindeki planetaryumlar, uygulamalı astronomi eğitimi vermeyi amaçlıyor. Çok sayıda çocuk, dün keşif çadırının keyfini çıkararak uzay merakını giderdi. Çocukların eğlence dolu bir 23 Nisan geçirmesini amaçlayan Anatolium Keşif Küresi, 29 Nisan tarihine kadar açık kalacak.

Klasikler çocukları unutmadı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 19 Mayıs Stadyumu’nda tören düzenlendi.  Törenlere geçilmeden önce Milli Eğitim Bakanı Dinçer, beraberinde Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile üstü açık tören arabasıyla stadyumda tur atarak vatandaşları ve çocukları selamladı, bayramlarını kutladı.
 Daha sonra İstiklal Marşı ile tören başladı ve TRT Çocuk Korosu, 23 Nisan şarkıları söyledi, öğrenciler “ant” içti.

Haberin Devamı

Kapalı salon istedi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ni, Ankara Keçiören Şenlik İlköğretim Okulu ile, Şırnak’tan İstiklal, Bahçelievler ve İsmet Paşa ilköğretim Okullarında öğrenim gören 40 öğrenci ziyaret etti. Belediye Başkanı Melih Gökçek’in katılmadığı ziyarete Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez ev sahipliği yaptı.
Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Şenlik İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Zeynep Dilvin Bucak, “Değerli çocuklar ve şimdi oturduğumuz makamların gelecekteki asıl sahipleri, bir kez daha din, dil, ırk ve renk ayrımı yapmayacağımız, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün bize armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nızı kutlarım. Hepinizin bu ülke ve bu bayrak için mücadele vereceğini ve ilelebet koruyacağına eminim. Nice bayramlar geçirmenizi temenni ederim” dedi. Ölmez, Bucak’a, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kamil Kılıç’ı telefonla arattı. Bucak, Kılıç’tan, okullarına kapalı spor salonu yapılmasını istedi. Kılıç ise salonun projesini hazırlatacağını söyledi.

Haberin Devamı

İzmirli öğrenci Ankara’da  bakan oldu

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla seçim bölgesi İzmir’den Ankara’ya gelen 50 ilköğretim öğrencisini kabul etti. Bakan Yıldırım konuşmasının ardından temsili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevini Rıza Özmenoğlu İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Dilara İrem Geyik’e devretti.

Klasikler çocukları unutmadı

SEBEBRAL Palsili (Beyin Felçli) Çocuklar Derneği (SERÇEV), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla dernek üyesi çocuklara klasik otomobillerle Ankara’da şehir turu düzenledi. Genç Kalemler Derneği ve Klasik Otomobil Diyarı’nın destekleriyle düzenlenen organizasyon kapsamında beyin felçli çocuklar ve aileleri, Çukurambar Engelsiz Oyun Parkı’nda buluştu. SERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kurnaz, buradaki açıklamasında, dernek üyesi çocukların sosyal olmaya ve topluma karışmaya ihtiyaçları olduğunu, 23 Nisan dolayısıyla böyle bir organizasyon yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yenimahalle’de belediyecilik dersi

YENİMAHALLE Belediye Başkanı Fethi Yaşar, 23 Nisan etkinlikleri çerçevesinde Çayyolu Hizmet Binası’nı çocuklara açtı. Konutkent İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencileri, sosyal bilgiler dersinde işledikleri yerel yönetimler konusu kapsamında Yaşar’a belediyecilikle ilgili çok sayıda soru yöneltti. Yaşar, genç beyinlere nasıl başkan seçildiğinden yaptığı projelere kadar belediyeciliği anlattı.

Çocuk başkanlar Bilgi Evi istedi

MAMAK Belediye Başkanı Mesut Akgül, her 23 Nisan’da olduğu gibi bu yıl da makam koltuğunu miniklerle paylaştı. Mamak Ahmet Hızal İlköğretim Okulu öğrencilerinden Merve Kınacı 11 ve Görkem Özçelik’i makamında kabul eden Akgül, konuk sandalyesine oturarak, minik başkanların projelerini dinledi. Çocuk başkanlar Akgül’e, “Mamak’ta daha fazla Bilgi Evi istiyoruz” talebinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!