19 milyon konutun 3.5 milyonu yalıtımlı

Güncelleme Tarihi:

19 milyon konutun 3.5 milyonu yalıtımlı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 21:20

YALITIMIN, son zamanlarda ülkemizde de sıklıkla konuşulan bir konu olduğunu belirten Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye’de 19 milyon mevcut konut stoğunun sadece 3 ila 3 buçuk milyonunun yalıtımlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’de yalıtım bilincinin tam olarak oturmadığını ifade eden Erdoğan, “Yalıtımlı binaların bir kısmında ise sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Yalıtımın uzman kişiler tarafından yapılması şart. Kurulduğumuz günden bu yana yalıtım bilincini arttırmaya çalışıyoruz” dedi.
Türkiye’de yalıtım pazarının büyüklüğünün 6 milyar lirayı bulduğunun altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:
“Yalıtım sektörü büyümeye ve gelişmeye açık bir sektördür. 2002’de 300 milyon dolarlık ciro yapan ısı yalıtım sektörü, yaklaşık 10 kat büyüyerek bugün 3 milyar doları aştı. Bu rakamlar sektörün daha da büyüyeceğinin bir göstergesi. Ayrıca yalıtım pazarının durumunu bir önceki yıldan değerlendirmek gerekirse 2010 yılında özellikle ısı yalıtımı alanında yüzde 20’leri aşan büyümeler yaşandı. 2011 yılında da benzer rakamlara ulaşıldı. Ürün grupları bazında bu rakam, yüzde 40’lara ulaştı.

Haberin Devamı

Enerji kimlik  belgesi alınmalı

2011 yılında ısı yalıtımı alanında yaklaşık 11,7 milyon metreküp malzeme kullanıldı ve sektör yüzde 26 büyüdü. Bilindiği üzere yeni binalar için ısı yalıtımı zorunluluğu 14 Haziran 2000’den beri yürürlülükte. Mevcut binalarda şu anda herhangi bir zorunluluk olmasa da 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunluluğunun olmasına rağmen uygulamadaki eksiklikler, sektörde beklenen gelişmeyi bir türlü yaşatamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!